✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Monday, 23 April 2012

✿ KALAULAH SAYA TAK KAWIN..✿

time nih bos xde kat opis, senang la saya nak menaip entry baru.. senang saya nak menangis sorang2 depan pc sambil sorok2 lap air mata. bila mata merah, sure x de orang perasan walaupun meja saya ni bukanlah tersorok kedudukannya macam kat opis lama. Kat opis lama, pegi keje dengan mata bengkak2 pun xde sape akan perasan. opis skrg ni x bleh....!! x bleh semua tu.. hari2 ngadap orang dtg opis, hari2 ngadap pegawai, hari2 ngadap staff..semua tak bolehh... kat opis baru nih, sedih mcm mana, xde mood mcm mana, bengkak mcm mana mata sekalipun, saya terpaksa berlakon. perkara yang paling saya benci..benci sangat2..!!

saya tak boleh tengok kalau sesiapa2 org terdekat saya berubah. cepat jer saya berfikiran negatif. owhh.. agaknyer sebab aku xde anak, dia mcm nih, dorg mcm tu, mereka begini begitu.. siapalah yang lebih memahami bila dtg perasaan kekurangan tu kalo bukan diri sendiri..??? sesiapa pun x kan faham.. baik ibu, adik beradik, anak saudara maupun kawan karib.. apatah lagi seorang yg bergelar suami.. mereka xkan faham ape yang ttcians lalui. mungkin mereka boleh sedikit memahami, tp rasa "sakit" tu takkan dirasai.

betul.. orang / pepatah salu ckp.. anak pengikat kasih sayang antara suami & isteri. xde anak, mungkin x sekuat tu ikatan kasih sayang (wlupun ade jer pasangan yg bercerai wlupun anak 5-6 org). tu semua kehendak Allah. Dia jer yang tau perjalanan & jodoh pertemuan hambaNya..   

tapi siapa yang mampu menepis perasaan bila datang pelbagai persoalan. kenapa ditakdirkan perjalanan hidup macam ni?? kenapa tak macam orang lain..? kenapa susah sangat nak dapat?? kenapa orang lain senang2 dapat? kenapa orang yang merancang, bleh plak dapat?? takde siapa bleh nafikan soalan2 tu dari kepala hotak.. sama ada setuju atau tak..

kadang2 terfikir... ape yang dilalui hampir 6 tahun ni rasanya tak cukup dengan air mata, kata maupun luahan semata2. mungkin luaran boleh dibohong kononnya ape2 yg orang cakap x mendatangkan kesan, tapi siapa yang boleh tipu hati sendiri? sentiasa terfikir, sentiasa terbayang betapa indahnya hidup orang lain yang sudah sempurna bekeluarga.

menjadi seorang isteri / wanita takkan sempurna kalau tidak bergelar ibu.. selalu datang dalam fikiran, mungkin ape yang dilalui sekarang, takkan macam ni kalau saya tak berkahwin. takde orang akan tanya:-

-.. kau bila lagi...??? baya2 kau dah 3-4 dah..

- ..tu lah kau gemss, gendd, bunccc..pot..pet...bla..bla.. 
(ehh ade jer yg bdn tinggal kulit & tulang x lekat2, tu sape nak jawab??)

- ..x pandai "buat" kot..? anak aku terus lekat..
  (2 bln lepas kawin.. terus beranak, kau mampu??)

- ..korang nak enjoy lagi kot..? 
(kalo nak enjoy sampai 10thn tu, bek xyah kawin kalo nak menadah telinga dgr org dok kutuk2, tol x..??)

- hah..! meh beli produk aku jual nih.."KOMPOM" lekat.. 
(yer certain org fhm tu usaha org nk tlg kita tp biarla cara berhemah, x perlu laa main terjah jer promote product tanpa tanye ape masalah & fikir ape perasaan orang tu, ingat senang2 ker org yg RU, PCOS, OP, HP, FP bla..bla..tu nak lekat..??)

- ..sbb keturunan kot..??
(baik sape yg tanye nih belajar sains & kaitan dengan fertility tu dulu..)




kadang2 rasa macam menyesal kawin pun ade.... saya tak perlu libatkan sapa2 @ mana2 keluarga dengan soalan tersebut..


4 comments:

  1. salam

    ada di kalangan yg belum kahwin, kena smash 'bila nak kawin'..

    bagi saya la.. masyarakat kita sangat busy body hal tipikal macam ni. Kalau bab nasihatkan ke arah keagamaan rasanya mereka lebih berhati-hati pulak. rasanya la..

    ReplyDelete
  2. IRTIYAH >>> wlkmslm.... betul tu..tp klu belum kawin, soalan hanya pada kita & ahli keluarga sahaja..

    tapi, kalau dah kawin..
    soalan tu utk kita, ahli keluarga kita juga KELUARGA MENTUA kita.. mungkin family mentua sedikit memahami, saudara mara belah mentua? yg x tau ape usaha kita, mungkin memandang sinis or ckp2 belakang... hrp nyer x berlaku kat kita...

    bab2 keagamaan mmg dorg hati2 nak komen, tp bab2 cam kita nih...cepattt jer org nak komen.. ramai buat spekulasi sendiri..begini..begitu..

    sedih... :(

    ReplyDelete
  3. kalo tak kawen ..lain plak soklan nye.. org akan tanye bila nak kawen..? rugi tak kawen@lambat kawen.. biasalah MANUSIA.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ler Lin...soalan tanpa kesudahan..
      yg x kawin lagi / belum beranak nih plak yang stresssssss nak menjawab soalan2 tu.. huhuhuh

      Delete

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #
There was an error in this gadget