✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Monday, 30 January 2012

✿ OH..!! MONDAY..MOOD-DAY..MONDAY..✿




alhamdulillah...hari Senin berjalan dengan lancar sekali. Pagi2 dah semangat buat keje, check cuti staff, kemaskini & rekod dlm sistem manual supaya lepas nih saya lebih senang nak check baki cuti staf2 berbanding nak bukak HRMIS, yang jangkamasa menunggu adalah terlalu lama untuk log in. Staf ni plak asik dok tanya saya berapa hari baki cuti wlupun baru awl tahun, so pasnih keje adalah jadi lebih mudah. Yeayy!! *tetiba*

Pukul 11.45am - saya dapat call dr pegawai tadbir kat sini memaklumkan seseorang perlu jadi wakil untuk perbincangan antara seksyen. Bos Besar & pegawai lain pulak xde, saya mintak pegawai kontrak sorang utk attend perbincangan tersebut, dia pulak x dapat nak attend sbb kena siapkan Laporan Kewangan yang kena hantar ke Urusetia hari ni. Owhh.. Ye..semalam saya yang mintak dorg siapkan sbb urusetia dah tanye2. Memanangkan pegawai kontrak tersebut still sibuk nak compile semua laporan kewangan tu, nak tak nak.. sayalah yang mempaksarelakan diri utk attend.

Masuk bilik perbincangan, saya lah agaknyer orang yang paling blur. Terms2 kewangan masih belum saya dpt fahami lagi. Kalo bab2 Undang-Undang tu, boleh la saya nak tangkap. Amik note ape yg perlu...tgk jam dah kul 1.35pm..Perut lak lapar. Bos No.2 kewangan berkali2 mintak maaf sbb amik masa rehat kitorg, dia ckp kne settle hari ni jgk supaya yg nak compile nnt x pening. tp xpe la..dr sambung belah petang, sure saya lagi ngantuk.

1.45pm - kelam kabut tapi tak de ler sampai lari2 anak menuju ke cafe utk carik makanan. Ekceli xde ler lapar sangat tp takut ptg nih balik lambat, so mknn kne stenbai dlm perut supaya ptg nnt cacing2 xde ler ngamuk sakan. Opis kitorg ketat sikit jadual rehat thari or pagi. Thari waktu rehat dr 1.00pm-2.00pm sahaja dibenarkan berada di cafe, kalo lebih dr tu...ade laa CCTV yg merakam or tukang ambik gambar. Tp yg peliknyer, blok kitorg jer yg kne ikut peraturan mcm tu, bahagian2 lain kat JPM ni rasanya ikut suka hati dorg nak turun minum kul brp & abis lunch kul 2-3pm. Hmm...agaknyer BikBos dorg kasik kelonggaran kot.

Petang pas makan, saya sambung balik buat keje2 pagi tadi tp dengan semangat sedikit luntur. Ehh..mcm kene peluntur plak. Buat keje tanpa perasaan sambil menunggu betapa hebatnya tahap kelambatan nak log in HRMIS, sampai saya sempat ulang alik g toilet, cuci muka bagai.. Ari ni "cuti" lagi. Masuk ke 2 mggu ari khamis nih. Huhuhu... 

harap2 petang nih x balik lambat, boring rasanya ngadap pc kat opis nih.. Eiiiyaaaahhh..!! Semangat, kembalilahhh!! 




Friday, 27 January 2012

✿ WoooHooo Its FRIDAY ✿


hepi mcm la nak g mane2..
walhal wiken dok umh jer pun..
layan anak2 bulus jer la jawabnyer...
hehehehe

Thursday, 26 January 2012

✿ GONG XI FA CAI 2012 ✿




agak2 dah terlambat tak nak wish GXFC..???
tp sbb lame x hapdet belog, rasa kne wish jgk..
kalo x, mesti rasa bersalah giler kat belog ni,
sbb bila dah setat berFB balik, 
kompom belog agak sedikit terabai...


buat semua rakan2 yg berbangsa Cina, 
bekas2 cikgu sekolah dulu...
jiran tetangga & ........
especially keluarga di Sibu...
semoga tahun naga nih memberi lebih banyak "ong"
dan kebahagiaan buat semua...



p/s: kat Bangi/Kajang tahun nih rasa x meriah jer CNY,
bunga api & mercun pun xde sangat orang main..
walhal kalo tahun2 sblm nih, 
asal CNY jer, anak2 bulus sume beliakkan mata,
wat muka panik sbb takut dengar bunyik mercun meletup x henti2..
memasing carik port paling selamat,
bawah lemari, dapur, lam kotak2 menan dorg kat tkt atas
& kat mane2 jer yg dirasakan selamat..
kiranya tahun nih, CNY plg aman utk dorang..
hahahahah


thn nih awl2 dh dapat limau, 
aunty dpn umh kasik.. rasa bersalah lagik...
sbb x ingat pun nak order cupcakes nak kasik dorang cam thn2 lepas..
xpe la..tahun depan ade lagi.. huhuhu






Wednesday, 25 January 2012

✿ MAKSUD BACAAN DUDUK ANTARA SUJUD ✿




TAHUKAH KAMU.....


Doa duduk antara Sujud yang kita selalu baca laju2..
tahukah maksudnya??


Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)





Friday, 20 January 2012

✿ GUNA UTK PERIBADI OR UTK KEGUNAAN RASMI??? KEMON LER BEB...!!! ✿


2 hari lepas saya mintak ahkak semah ambik borang utk mintak alat tulis utk bos baru kitorg yg masuk ari senin aritu (16/1/2012), borang yg saya kne cop & sign tu cuma dlm 3 helai jer.  Tau ape ahkak semah ckp??

"...kak..akak cop & sign siap2... nnt orang potostet by2 jer..."

"..aik...apsal plak nak buat cam tu plak...??

"..orang malas laa nak tulis banyak2..potostet cam tu senang..akak x yah cop & sign2 dah.."

"..ehhh...ehh...takde..takde... mane bleh mcm tu... akak yg cop & sign..ape2 hal karang, akak yg kne tau..takut borang tu disalahgunakan utk peribadi plak kang..mane akak tau blkg akak kan..??? bak sini borang tu akak cop & sign utk yg perlu jer...bukan susah mane pun..."


ahkak semah terus senyap....


saya tau dr opismet saya, Sha...yang baru2 nih ahkak semah tu ade mintak selotep biru kat Seksyen Aset, UNTUK BUAT KERJA SEKOLAH ANAK DIA...!!! siap ambik 3 ketul selotep besau tu hengko!! 

kalo Sha x ckp ngn saya, mati2 saya x tau pun cam tu sekali perangai dia.. sblm ni pun mmg saya tau dia pnh rembat topi lebihan seksyen. Alah, kotak2 tisu yg lebih2 masa jamuan pegawai saya pun dia suruh saya rembat, tp bila sy ckp bleh guna utk next jamuan, dia ckp...alah ambik jer kak...sy ckp sy tak nak..saya mampu beli..lgpun tu pegawai saya beli ngn duit dia sendiri.....xkan sume mende ko nak free kot..??

keji giler perangai orang cam tu kan..???? setakat ni saya still pantau lagi dia... dan saya perasan gak..mane2 alat tulis yng kitorg mintak utk seksyen, tau2 jer kurang.. tau2 jer tinggal sikit..

saya bukan nak tuduh...tp saya dah peratikan perangai ahkak semah tu selama ni..mmg jenis sume nak barang free..Sha pnh cite dia mintak sekotak pensel ke hape dr seksyen lain.. ingatkan utk seksyen kitorg, rupanya saya silap..tu untuk anak2 dia.. Pastu mulut dia, sikit2 "..kak, kalo xde orang nak...org nak rembat jer.."

haihhh.... barang sekolah x kan x mampu nak beli kot sampai nak amik pejabat punye.. jangan salahkan anak kalo bebal belajar, dek kerana perangai mak2 ni asik rembat barang opis.. x berkat woiii..!!!

dan jangan salahkan orang lain kalo lepas ni ade mende2 ilang, orang akan tuduh dia.. dah tangan tu "cepat" sangat kan..??????? 




p/s: saya suka shopping barang2 @ alat tulis.. kalo pegi kedai buku..wajib kuar ngan mcm2 jenis pen sampai melambak2 kat umh, tp bukan guna sangat pun..suka nak kumpul2 jer...tp lagi best kalo pegi kedai RM2 tuu..sume barang sekolah @ alat tulis rega RM2.. kalo barang tupperware rega puloh2 mampu beli, xkan pensel rega RM2 jerrrrrrrrr x mampu nak beli kot...????????????? Fikir lah sendiri....



Wednesday, 18 January 2012

✿ BINGIT ✿



kepala dah berdenyut2 dari pagi tadi...
sakit dengar bunyik bising org pejabat MAMPU renobet opis bawah kitorg.
ntah bile la nak siap... saya lak duduk betul2 dpn tiang..
mmg terbaek lagi jelas laa bunyik mesin2 gerudi ape sume tuu...
terasa bergegar2 gegendang telinga nih..
lantas berguguran tahi telinga nan kering..

pegawai dah buat aduan, call opis MAMPU, 
dorg ckp nnt nak call balik...tp sampai ke sudah x call2..
last2 terpaksa call lagi sekali...dah masuk 4x sebenarnya..
dah x tau nak buat apa..

nih kalo sape2 yg sakit gigi, 
sure ngamok tahap perusuh..


ehhh tau la korang MAMPU tu mampu nak renobet ape sume, 
tp x bleh ker buat selepas waktu pejabat haaaaaaaaaaa???
nak jawab call, nak call orang, saya lak yg asik2 ulang dialog
"ade dia cik..ape dia puan, maaf encik, x berapa jelas..sini bunyik bising sikit.."


ape kejadah sume tu????????





Monday, 16 January 2012

✿ PAY DAY vs PAY DEBT - UTANG BILA MAU BAYAR????? ✿





apa yg saya nak luahkan sorang2 kat sini adalah kisah penghutang tegar. Hari ni dah gaji, dia pun dah gaji..tp sampai skrg xde pun masuk kat hp saya yg dia kata nak bayar utang dia kat saya. Memang laa x banyak sampai beratus, tp dengan jumlah yang dia hutang tu, cukup untuk membolehkan saya tampung2 bayar bil ke ape yg patut.

*haihhhhhhhhhhh* x paham2 ka hapa..???

Dia hutang saya dr bulan lepas lagi. Dpt barang yg dia kirim (saya siap tlg ambik tiap2 bln ok,..!!) masa sy blk Swk aritu, sampai la saya balik dari Sarawak..x jugak bayar2, barang dia nak tu dah ambik dah. Katanya, tggu saya balik dr Sarawak, baru nak bayar.

*gulp.....*

klu masa kat Sarawak tu, kata la saya tetiba x panjang umur, ninggal sbb kne telan ngan bujang senang jer, kne sumpah jadi Puteri Santubong ker, Puteri Sejinjang ker.... xkan utang tu kira halal kot..??? Sedangkan berhutang singgit pun saya dah keluh kesah selagi x bayar.

Ari tu dorg ade jumpa incek hubby saya...tp setakat nyembang gitu2 jer. Saya beria laa tanyekan incek hubby, kot dorg singgah nak bayar. Rupanya..TAKKKKKKK..!!! Errrkkk.. nak kata dia x cukup duit nak bayar masa tu, dah tu duit saya nih berlebih2 ker..???? Agaknyer dorg tgk saya xde anak, so nmpk mcm xde tanggungan or xde keperluan sangat ler kat duit tu kot. 

Baru semalam dok kne bebel ngan mak mentua saya.. dia tanye "org tu" dah bayar belum duit barang yg dorg ambik masa saya dah balik Sarawak ari tu, bila saya ckp BELUM, MIL saya terkejut.. dia ckp dah nak masuk sebulan dah, x kan x bayar2 lagi, barang dah dapat, saya dh tlg beli..membebel2 dia... ekceli bebelan dia bukan ditujukan kat saya, tp sekadar luahan hati kat orang yg jenis liat nak bayar utang cam tu. Dia pun pnh mengalami situasi yang sama. Kwn dia utang @ ambik barang rega RM30 jerrrrrrrrr tp nak bayar tu punye ler sampai 2-3 bln baru dapat, walhal bila part menyembang pasal duit, berhabuk2 duit katanya sbb belanja. 

Lepas ni, saya akan ambik barang untuk diri sendiri, mintak mahap la..saya dah serik. Klu nak kirim pasnih, saya nak kirim salam balik kat dia... lantak la..........



Justin and Jeremy's version of The Lazy Song (Rated GP)



lame dah carik bidio neh lam youtube tp sbb x tau nama budak kiyut 2 org nih, 
last2 terkubur cam tu jer (walhal x berapa rajin nak gugel)

tgk bidio nih, betapa rasa ingin memiliki "anak sendiri" membuak2,
rasa tak tertahan sangat2, 
bila membayangkan betapa "meriahnya' rumah dengan gelagat si kecil nih,
hilai tawa, gurau senda, tangis manja..
klu sorang.. klu KEMBAR...??????????????????


Subhanallah..!!


saya tak dapat membayangkan betapa bahagianya perasaan tu..
perasaan menjadi seorang "ibu"..
bila agaknyer......turn saya.........










p/s: tingat zaman sekolah cinta munyet dulu, 
x-pakwe saya pun kembar jgk..
Azzahari namanya..tp panggil dia Jerry jer..
alahh...saje2 jer sebut nama ala2 omputeh, 
walhal makan umai ikan & sambal belacan..hehe..
agaknyer ape orang dah anak dia skang neh ekk...

errkk..tetiba.. :p







Friday, 13 January 2012

✿ SPEECHLESS ✿

pagi ni terskodeng FB sorg member TTC..
tgk pic baby dia..
dah besar dah...chumel sgt2...
tp x g tgk pun dia lagi..
emosi x stabil, diri belom ada kekuatan...




dan....


tgk sambil airmatalajulajunakkuar
terustariktisu





cepat2 tutup FB..

saya cuma mampu berdoa...







Wednesday, 11 January 2012

✿ PESANAN SEORANG ISTERI UNTUK SANG SUAMI ✿


Entry nih dikopi-pes dari sorang rakan... untuk renungan kaum2 suami di luar sana... ;)



1.Selalulah menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami..




2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.




3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda.




4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.





5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing-berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.


6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.




7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk untuk isteri. Jangan bedal semua, sampai giliran isteri yang tinggal ekor ikan sekerat, janggut sotong, ekor taugeh. Frust, tau tak!




8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu,kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkan perbelanjaan keluarga).




9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.



10. Jangan kentut depan isteri. Hairan yee, masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?




11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.




12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga. Sekali atau berkali-kali kala tolonglah membeli minyak masak, bawang, lada,sayur dsbnya.


13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh,jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan,selagi itulah dia rela nak tolong (lainlah kalau awak kawin dengan perempuan kedekut, itu bodoh awak sendirilah).




14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi, bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang, simpan balik di tempat asal. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?




16. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali.Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.



17. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Mereka pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri. You all memang dengki!





18. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate,jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?



19. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur?Jiran sebelah rumah awak?




20. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor.Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya. Jangan sampai isteri nak mampus pun tak perasan.




21. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat.Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku
bila dah mati nanti.



22. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk neraka tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga. ! Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.


23. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali(kalau isteri tak nak balas, salah awaklah kawin dengan perempuan kepala batu).


24. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu pujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masaalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja. Kalau kita orang semua pakat mogok, awak juga yang rugi!





Kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan anda. 


Sharing is Caring 





Sunday, 8 January 2012

✿ SUNDAY ... YEAHHH..EM SETIL ET UPISSSSSSSS...!!! ✿




hope keje cepat siap ari nih supaya blh balik umh awal..
nak kemas umh yg dah cam kne tsunami ombak rindu..
ehh tipu jerr..cam tongkang pecah dah..
nak bersihkan bungalowww anak2 bulus, dah lame x disinfect tuu.. 
nak mandikan anak2 bulus..sume dah busyukkkk..
sblm gugur bulu dorg kne fungus or ape2 jer penyakit kulit sbb lame x mandi..

pastu nak kemas2 bilik atas... MIL maybe dtg sini tgh bln nih..
dan yang paling penting...
ptg nnt nak wat oeprasi mendobiiii....
dah 2 bakul tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..!!

chow...

aslmkm..

end.. :p



Saturday, 7 January 2012

✿ KELANTAN vs NEGERI SEMBILAN (7/1/2012) + LOSYEN MUSTAJAB SUPER HAWWWTT YG X BERAPA NAK HAWTTTTT ✿

p/s: gmbr makcik tua nih bkn saya..saya muda lagiii... =))


td masa kat opis kepala mmg sakit giler2..sampai rasa dah x bleh nak duk lame2 kat opis..keje lak x siap lg. so plan nak sambung esok lak..huarghhhh tensen giler plak rasanya bila fikirkan kne g keje jgk wiken cam tu.. :'(( ... anak2 bulus kat umh sure terabai lagik mggu nih...x mandi..busyuk masyem dah dorg... huuh

dlm kete masa incek hubby jemput, saya ckp kat dia nnt sampai umh jer..saya nak mandi, basahkan kepala ngan air ais utk hilangkan sakit kepala, telan ubat then tido pas maghrib.. tp incek hubby ckp x yah makan ubat..tido jer.. OK..cadangan diterima..


Incek hubby lak pas antar saya dpn umh, terus g sedium (stadium la tuuu) sbb mlm nih ade lawan bola...Kelantan vs Negeri Sembilan. g ngan geng2 karan (TNB) dia.. Sokong negeri dia lew tuwww gedik punye ejaan.. =))



kat umh pas mandi manda selama dekat sengah jam bawah pancuran air paip yg saya dah cabut dia punye yg lubang2 cam gambar atas tu  (sbb air x kuat kalau pasang mende + mandi rasa x bersih & x puas). Konon nak sejukkan sikit kepala yg tgh berdenyut2 tu..tp air lak rasa suam.. air tangki + dah berapa mggu dah Bangi x ujan... masuk bilik, bilik rasa cam dlm oven.. (mcm laa pnh masuk oven!!)



Memandangkan time tu blm lg maghrib sbb x elok tido time maghrib, pas telan sesudu madu Habbatus sauda, saya wat keputusan nak BW sambil menyapu losyen Mustajab Super Hawwtt yg baru dibeli mlm semalam .. dengan harapan esok pagi, bgn tido jer saya tetiba kurusssssssssss..kurussssssssss jer... hak hak hakkk =))

AMARAN : sila jgn tertipu, tujuan saya beli losyen tu adalah utk sakit bahu kiri yg saya dah derita bertahun lamanya, sampai skrg x jumpa2 lagi losyen @ minyak panas yang betul2 panas tp saya x nak guna minyak masak yang panas yg baru pas guna goreng ikan pekasam itu, hokey..! ... hahah =))

sudahnyer, lepas berBW, sampai skrg mata x bleh tido.. okFINE.. masa utk memaksakan diri tido dengan harapan bgn tgh2 mlm nnt incek hubby blk dengan 2 berita kegembiraan.. 

1- mensepraiskan saya dengan bubur MekD; dan 
2- pasukan negeri dia, Kelate meneeeeee.... 

hahahaa..!!!!!!!





✿ TANPA ZURIAT, REDHAKAH KITA...✿

klik punye klik kat belog sorg member kepada member kepada member kepada member, atau senang ckp..saya x ingat pun member kepada member sapa yg mana satu.,...maybe rakan se-TTC.. jumpa satu [ENTRY NIHHHHH]... yg bila saya baca, rasa tersentuh jauh ke dasar hati... 


"Tanpa zuriat,Ujian dari Allah" --> Redhakah Kita?

Monday, 2 January 2012


Saat petang kian melabuhkan tirainya, sempat saya menyelak beberapa komentar rentetan tajuk entry semalam kala saya mengumumkan kehadiran 'si kecil' ini.

Terima kasih atas semua wish dan doa yang ditaburi. 
Amat menarik sekilas memandang tinta bicara & komen  penutup dari seseorang iaitu Kak Ieda..

"alhamdulillahh mia. akak ingatkan mia kecewa apa tadi. ok ape mia ,mia tunggu setahun aje ..adik akak dah 9 tahun mia .. kesian dia , siang malam x putus berharap , sampai skrg dia dah lali ..besar dugaan allah,"

"dulu masa akak baru2 kawin , ada je org duk tanye , belum ada ape2 lagi ke ? selambee akak jawab , x nak layiee saya nak relax2 dgn hubby , tapi dlm hati cakap , kalau dah rejeki dari allah x akan kemana lambat cepat je. dlm hal macam nie kita memang x leh gelabah , kalau kita normal , kenapa nak takut kan,"

"macam adik akak normal suami isteri punn x ada rezeki lagi , semua atas ketentuan alllah .. dia maha mengetahui .. x mengandung bukan bermakna kita x leh mengandung. skrg adik akak tuu masih berharap , kesian dia setiap kali kami adik beradik mengandung , mia bayangkan perasaan dia macam mana ?? 

sampai akak dah hafal kata2 dari dia ..

" hurmm aku nie , ashik terima anak saudara jelahh , bilalahhh nak dpt anak sendiri " 
 
x terkata akak nie .. sedih sght2 ..
cuma mampu menyuruh dia bersabar ..

"tahniah dari akak buat mia , jaga kandungan , ingat satu jika allah berkehendakkan , dia akan ada , kalau tidak , kita jaga macam mana sekalipun kalau bukan rejeki kita , ia x akan jadi milik kita ;),"


**********************************

Semalaman saya bermuhasabah dengan ayat penutup dan mesej Kak ieda ini. Ya, saya mengakui bahawa rezeki Allah sememangnya dalam pelbagai bentuk. Begitu juga ujian dari-Nya. 

Hidup kte ini tidak akan sunyi dari ujian, cabaran dan rintangan dari Allah SWT. Ada orang diuji dengan penyakit, ada orang diuji dengan bertahun-tahun menunggu tiada zuriat, ada yang terpaksa memelihara anak-anak cacat, ada suami yang penagih dadah, ada isteri yang ditinggalkan kerana perempuan lain, panas baran yang menyiksa isteri malah ujian rumahtangga. Ini yang paling common sekali. Ada yang masih kecil lagi diuji yg mana ibu bapa meninggal dunia, dirogol keluarga sendiri, diseksa ibu tiri dll lagi.

Bertahajud kepadanya di tengah malam semalam....
Saya sujud syukur di atas segala kurniaan-Nya.
Doa tidak putus-putus agar diri saya sihat begitu juga baby terus subur membesar dalam rahim ini. Itu juga pinta saya kepada suami dan doa dari ibu yang melahirkan saya.


Kisah cerita Kak ida mengenai adiknya yg 9 tahun tidak mendapat zuriat hingga kini begitu meruntun kalbu saya...Ya, hendak diperjelaskan...saya juga memahami rasa derita jiwa isteri itu. Namun kte serahkan pada Yg Maha Esa. Dia sahaja mengetahui apa yg terbaik utk kte. 


Terkadang tanpa sedar kte leka akan rezeki yang diberikan oleh Allah....Ada di antara kita meski tidak punya anak tetapi diberi Allah suami @ isteri yang baik sifatnya, dikurniakan harta dan mudah mendapat pangkat, disenangi dan mudah mendapat rakan. Ada pula yang dipermudahkan laluan hidup dan macam-macam lagi.


Ada sesetengah pula di antara kita..apabila Allah mengurniakan kita akan zuriat yang berderet-deret, kita sering berkeluh-kesah mengatakan :-

"Aduh, dah masuk empat, melekat lagi la abang," 


Ada juga yang mendapat anak lelaki semuanya, dan ingin pula anak perempuan. Sedangkan zuriat sudah ada berbanding insan-insan lain yang masih menanti saban tahun akan nikmat ini. Haruskah kita bersyukur dengan memandang nasib wanita-wanita lain yg tidak punya zuriat ??


Muhasabahlah dan pertimbangkan dr perspektif yg berbeza.
~ Ada orang belum dikurniakan zuriat. Jika kita berada di tempat mereka terdayakah kita?
~ Ada orang dikurniakan anak istimewa. Jika kita berada di tempat mereka terdayakah kita?
~ Ada orang dikurniakan anak, kemudian ditarik semula. jika kita berada di tempat mereka terdayakah kita?


Persoalan tentang kehidupan ini bukan hanya berkisar pada zuriat saja. Ia berkisar tentang ujian yang Allah beri. Ada atau tanpa anak, Allah tetap memberikan ujian
.

Siapakah kita untuk mencaturkan takdir-Nya. Penentuan bahawa bayi kita yang dikandung ini akan sihat, wujud @ tidak ....semuanya telah tertulis di tangan Allah. Kita sebagai manusia hanya berusaha, berdoa dan bertawakal semoga Allah melapangkan jalan impian.


Ibarat mencari jodoh. Mencari-cari pasangan bagai menggila, menangis-nangis melihat orang lain bahagia..namun apakah kita tidak bahagia dengan kehidupan yang Allah berikan kini? .


Marilah kita sama-sama renung kembali akan nikmat yg diberi-Nya. Peringatan juga buat diri saya yang lemah sebagai manusia. 




Andai diri kita diuji dengan kesusahan hidup dan punah harapan, tetapkan hati dan bersangka baiklah kepada Allah. Ya Allah rindu untuk mendengar luahan bicara kita. Allah amat suka mendnegar bisikan-bisikan hati yg rindu kasih sayang-Nya.


Sedang diri kita di uji, Allah sebenarnya ingin memelihara kita dari sejuta keburukan. Setiap kepahitan akan diakhiri dgn kebaikan. Berlapang dada dan bersyukur penuh redha agar kebaikan dunia akhirat menjadi milik hati kita. Moga ia digantikan dgn ketenangan , redha dan ikhlas hasil husno dzon kita dengan Allah.











✿ KAN DAH KANTOIIIIIIIII.....????????? ✿



sy sms dia pagi2 td, ..dia tu yg sy pnh cite lam entry [SEBELUM NIH]
 katanya ari nih dia ot kul 7.30am, 
pastu saya masuk opis utk ot kul 9.30 am, 
keje2 dia dah selesai..
so saya mintak tlg laa kemas2 ape yg patut, esp kemas bilik2 pegawai, 
semalam lak sy mintak tlg tampal2 tagging suiz amende sume tu, 
rupanya yg semalam x jalan2 jgk, 
sy letak sticker yg saya dah print tu atas meja,
hari ni saya check..sama jugak..still "elok" lg kat situ..

yang kes hari ni, sblm sy mintak tlg dia ..sy jenguk2 jgk kat meja dia..
kot2 la buat keje yg sy mintak tlg semalam kan..
rupanya tgh "sibuk"..sibuk berBIZ thru FB dia tu..
almaklom..skang dah sibuk ngn "derek-seling" dia ..

bila sy tanye kul brp nak blk, dia ckp kul 3pm..
sama ngan staf2 yg lain..ok la sy ckp..tgk jam baru kul 10.30am lg..
nak mintak dia susun2 fail...ikat2 wayar yg berselirat bwh meja2 pegawai, 
sticker sy dh buat sy ckp..tinggal nak gunting jer..
..sy lak nak sambung buat tagging & susun balik fail2 ikut klasifikasi..
pastu dia ckp dia ngantuk... sy ckp blk dengan nada penuh kesabaran,
"..baru kul 10.30am..blk kul 3 kan,..???"
dia senyap..pastu ckp ikut jadual yg lain blk kul brp..
sy ckp tu x kisah...awal lg..nk mintak tlg ape yg patut..
senyap lg...sy sambung blk..
"..klu dlm borang claim tu nnt, buat jer la kul brp ke kul brp..keje angkat2 brg..
kul brp ke kul brp lak..wat keje kemas2 opis..xde masalah tu..
staf lelaki yg lain ari tu sume wat cam tu, 
pas buat keje dorg, dorg tlg sy lak pas tu.."

senyap lg...sambil dia wat muka cam x puas ati..
ok FINE..!!

last2 sy pegi tertonggeng sorg2 bawah meja pegawai..
ikat wayar..tampal sticker tagging ape sume..
ade sorg straf lelaki yg salu tlg saya tu, prihatin....
dia nmpk sy dok bwh meja, dia tanye ade ker x mende nak tlg2.. 
tu lelaki OK.. yg perempuan @ dia td tu..agaknyer xde perasaan kot or senang ckp..
MALAS..!!..
last2 terpaksa gak ler mintak tlg staf lelaki tu..

pastu, sy jenguk meja dia, tgk dah xde dah...
owhh..ok..sy wat kesimpulan sendiri..dia dah balik kot..
nak tau punye pasal, sy check sistem kehadiran dia..
kompom...!! dia dah balik @ pegi mane2 ntah tp x punch card..
or senang ckp...KOMPOM KUL 3 DIA MASUK OPIS UTK PUNCH CARD..

dan...pas sy solat zohor ... tgh2 saya check bilik rehat staf ape sume..
sy nmpk dia berjalan masuk opis..
g meja dia..haram sy x tegur..

kan dah kantoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii????????????????????

sbb sy dah tau mmg dia dtg tu nak punch card jer..
pastu claim DUIT, 
pastu ko anak beranak makan laa duit haram tu ok..????




p/s: sorry..sy taip dlm keadaan agak emo bkn sbb sy wat keje sorg2..
tp sbb rasa annoying giler ade staff yg mcm tu..
kesimpulan saya..

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x


perempuan tu ngan mamat mangkuk lagi sorg 
yg sy cite sblm nih yg keje dia on-off ade kat opis tu..
memang sama2...

2-2..2x5 MANGKUK...!!!!!!!!!!!!!! 




# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget