✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Monday, 31 December 2012

✿ NANDO's @ SUNWAY PYRAMID - SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN...?????



suasana di sunway pyramid - gmbr saya kopipes jer dari belog lg satu


30/12/2012 - Semalam g Sunway Pyramid try nak settlekan hal hp yg masih x selesai tu tp centre dia plak tutup ari ahad. So dah alang2 g sana, incek hubby ajak tgk wayang 3D. Mula2 nak tgk cite Life of PI tu, tp dah xde kot..last2 decide nak tgk The Hobbit ni. Masa beli tiket tu, jam baru kul 6.30pm, so byk lagi masa nak berjimba or cuci2 mata sbb cite setat kul 8.45pm. 

So we’olss pegi jenjalan cuci mata & buat ape yg patut dulu. Pastu acara wajib makan kat Nando’s. Ni mmg tahap ketagih Nandos. Rasanya bulan ni jer dah 3x makan kat Nando’s. Dah x pandang dah kehepsi apatah lagi McD tu, lagi laa dah lama kami boikot. Sticker McD drive thru pun incek hubby dah cabut dah. Masa makan kat Nando’s tu, sebelah meja kami adalah 2 couple minah dari seberang ngan pakwe they’olss, mamat Awang Hitam. Masa tggu order tu lame skit sbb orang time tu tgh ramai. Meja pun penuh.





Yang saya nak cite masa kat sini, lepas abis makan tu..maka couple sebelah we’olss tu panggil ler waitress kat situ & mintak bil. Saya sempat terjeling kat bil tu total dorg makan 4 orang RM148.00. Waitress kasik bil jer, mamat awang hitam 2 org kat sebelah tu buat2 x tau, pastu terpaksa la minah seberang tu cam slow2 ambil purse dia, dia kuarkan duit…nampak duit singgit2 jer yg banyak, pastu lame jgk waitress tu menunggu kat situ.

Korek punye korek henbeg & agaknyer duit x cukup, last2 minah tu mintak waitress tu dtg balik, dia kuarkan kad ATM Maybank & tanye kat mane mesin ATM berdekatan. Dalam dekat 10 minit jugak ler baru minah 2 org tu masuk Nandos balik bersama RM. Pastu panggil balik waitress tadi tu & terus bayo.

We’olss (saya ngan hubby jer pon..hehe) kat sebelah dok jeling2 penuh makna..haha…!!!. Kitorg prasangka baik, mungkin minah tu mmg nak belanja pakwe they’ols tp ngape x sedia duit siap2. Dibuatnyer semua mesin ATM kat situ problem, haaa ahcane tuu..?? heheheh    

Tuesday, 4 December 2012

✿ ALHAMDULILLAH DAH KELUAR WAD PADA 1/12/2012 ✿



pic kopipes dari blog pesenel/open blog julsjulie80.blogspot
blog phatlady80.blogspot ni blog TTC saya..org2 opis / BUKAN TTC x tau


Syukur pada Allah yg mengizinkan kesembuhan pada saya, lepas genap 10 hari saya berkampung di wad Hospital KPJ, Kajang, akhirnya saya blh keluar wad pd. 01 Disember 2012 (masuk 22/11/12). bulan bertuah saya. wlupun dah keluar wad, saya masih kene g klinik utk cucuk ubat complete kan 21 hari tu. so still ade 2 mggu utk cucuk. ouccchh! juga kne g appmnt utk doc monitor balik hati yg bengkak + batu kt hempedu (last buat ultrasound sblm discharge) xde dah batu tu, hope next appmnt pun xde). TAPI kne g amik darah lagi sabtu ni. huwaaa...!! :'(



jutaan terima kasih pada pengorbanan suami terutamanya, penat2 kerja siang mlm tp kne jaga saya selama 3 mggu demam x baik2 sampai laa jatuh pitam lam bilik air, pastu bila saya warded, ulang alik ke Hosp KPJ, Kajang teng0k, teman & hntr brg kt saya, tqsm sayang..!.


buat kwn2 saya & kwn2 sepejabat suami yg sudi melawat x kira siang mlm. ade yg yg dtg jauh dr perak, salak tinggi & nilai. saya sgt2 terharu, juga yg mendoakan dari jauh, call, sms or msg/komen kt FB ade yg x terbalas, saya minta maaf. ada masa2 saya sgt lemah, mmg terbaring jer, x blh nak pegang sgt hp dgn drip kt tgn. bila blh duduk, saya sbnrnya baca satu2. 


ada juga hamba Allah yg dtg merawat saya secara perubatan Islam dan saya rasa sgt2 terharu. semoga Allah merahmati beliau & keluarganya.


x lupa, hero2 saya iaitu 4 abg saya, kakak ipar dan anak2 sedara yg x putus2 call n tanya keadaan saya. wlupun x dpt dtg, doa2 dan kata semangat buat saya makin kuat lawan sakit ni yg asal2 "demam biasa" last2 jd lenyakit yg doc ckp "jarang2".


x lupa sepupu dan kwn2 yg melawat kt rumah jugak semalam, mintak maaf byk2. sakit2 ni..yg instant la jd juadah. umh lak dah x kemas sangat sbb 3 mggu sblm masuk hosp tu mmg dah x larat nak mop lantai & kemas2 sume. asik terbaring, demam sume. ngeeee


x lupa terima kasih buat doc soezy dan nurse2 KPJ yg byk membantu dan bg sokongan selama saya warded. semua happening. misi peribadi jgk terutamanya, teman kat wad berjam2, semalam siap dtg rumah hantar duyannn ai laikkkk....!!! hhehehe


saya ucapkan sekali lg terima kasih atas doa anda semua. dari jauh, dari dekat, Allah jua yg membalas. semoga anda diberikan kesihatan dan xkan mengalami apa yg saya alami. seksa! tp xpe..dugaan dan bahagian utk saya. mungkin Allah nak saya lbh mengingati Dia. semua yg terjadi ni buat saya lbh menghargai apa yg ada disekeliling saya. syukur! 


saya x tag nama satu2 kat FB tu. nnt bertubi2 notification lam fb korang. cukup saya katakan ini doa dan penghargaan utk kwn2 n keluarga semua.




Wednesday, 14 November 2012

✿ SALAM MAAL HIJRAH 1434 ✿






Selamat Tinggal 1433
tahun yang banyak kenangan pahit manis.. 
pahit itu kenangan, pahit itu jua pengajaran.
yang manis, kadang2 jadi sempadan.

Selamat Datang 1434
Semoga yang indah dah baik2 sahaja buat kita semua.
Semoga dimurahkan rezeki
semoga dipanjangkan umur utk tahun2 akan datang
semoga diberkati dan dirahmati
semoga diberikan kesihatan yang berkekalan

Semoga Allah SWT melindungi kita semua
menguatkan hati kita
mengukuhkan kesabaran kita
merapatkan ukhuwah kita
dan yang indah2 saja dalam hidup kita..
Amin




psttttttttt :

Doa Akhir Tahun 1433 dibacakan beberapa minit sebelum masuk waktu solat Fardhu Maghrib, manakala Doa Awal Tahun Hijrah 1434 dibacakan selepas azan Maghrib.  

✿ Al-FATIHAH BUAT EN. SAFRUDDIN ✿



semalam kira2 5.30 petang, tgh2 saya surf internet sambil layan perasaan, dpt sms dari salah sorg pegawai kat opis...

"...Dimaklumkan bahawa En. Safruddin, juruteknik di auditorium JPM, telah kembali ke rahmatullah sebentar tadi. Jenazah allahyarham akan dikebumikan di kpg. tekali, hulu langat malam ini. Al-Fatihah.."


saya terkejut..mcm tak percaya.. baca balik sms...ulang 2-3x. Innalillah.. Sesungguhnya kematian itu pasti, malaikat maut menjemput ajal, datang tak pernah cepat atau lambat..walau sesaat.. 

reply:

saya : haaaaaaaaaaaaaaaa..!! innalillah... sakit ape dia?
en. M : jantung..sesak nafas tadi..
saya : en. M pergi ker? sampaikan salam takziah klu pergi. saya tak dpt pergi, suami saya g KL Sentral hantar mak dia balik kelantan.
en. M : Insyaallah pergi kot..kebumi mlm ni..lps Isyak.
saya : OK, tQ inform. 


terus saya copy msg, fwd pada pegawai2 & staff di opis saya termasuk x-boss yg dah bertukar keluar dari JPM ni..  

kali terakhir saya bercakap dengan arwah, jumaat lepas (8/11/2012). masa tu saya check bilangan kursus dia, masih lagi x cukup 4 hari. saya pun pelik sebenarnya sbb biasanya dorg ni laa yg berlebih2 kursus. so, saya rasa kemungkinan besar arwah lupa nak hantar borang kehadiran. terus saya call arwah tanya psl tu, tp masa tu arwah bagitau dia kat klinik & mungkin x masuk pejabat dah petang tu. dia mintak saya call staff lagi sorang, mintak tlg tanya pasal borang tu. saya pun, okey jer la...cuma saya sempat inform dia, saya register jer dulu nama dia utk EPSA in case borang tu saya x dpt petang khamis tu. sebabnyer, Jumaat (9/11/2012) saya mmg dah kne pergi kursus EPSA, so hari tu mungkin yg x cukup kursus 7 hari akan dapat ID utk EPSA tu.

petang tu, dalam saya tgh key in nama utk arwah dlm sistem EPSA, datang staff yang arwah maksudkan tu menghantar borang kehadiran kursus arwah. so saya pun terus key in kehadiran kursus tu. saya ckp kat staff tersebut, kursus arwah dah cukup 7 hari, so x yah risau.

itu last saya berurusan dengan arwah.........................


pagi ni g keje, suasana opis senyap, suram. saya dimaklumkan arwah dikebumikan pagi ni sebab mlm tadi hujan lebat. sampai2 jer saya hantar emel untuk makluman semua pasal kematian tersebut, pastu book van utk uruskan sape2 staf yg nak pergi ziarah. saya dimaklumkan asal2 van jer ade tp sbb ramai, dorang guna bas. Alhamdulillah ramai yg pergi, kebanyakkan kawan2 arwah sbb arwah antara orang lama kat JPM ni tapi saya sendiri x dapat nak pergi wlupun hati nak sangat pergi. takde orang kat opis. yang saya tau, TSUB & SUB pergi. mggu ni pegawai2 & staf pun ramai jugak sambung cuti. so saya x boleh tinggalkan opis camtu jer takut ade ape2 hal / dokumen urgent yg perlu untuk tindakan. insyaallah mungkin saya akan pergi masa hari penyerahan sumbangan utk keluarga arwah. 

arwah wlupun saya x mengenali secara rapat, cuma bercakap klu saya call pejabat dorg (kitorg sama seksyen tp lain2 blok) yg saya dengar mmg sangat baik orangnya. sentiasa tenang, tak pernah bercakap hal orang & x pernah tinggi suara. klu jumpa masa meeting pun dia x byk cakap, cuma salu maklumkan pada kitorg yg dia x berapa sihat.

ape2pun, sapa2 yg terbaca entry kali ni..sedekahkan Al-Fatihah utk arwah yer..jangan lupa niatkan sekali utk semua roh2 kaum muslimin & muslimat yang dah pergi meninggalkan kita. 


semalam masa dlm kete pas balik dari klinik, hati saya tiba2 sebakk.. byk mende jadik kat diri saya akhir2 ni.. bila tingat balik berita2 org meninggal mcm ni...tiba2 saya terfikir..mcm mana agaknya perasaan kehilangan org tersayang tiba2 mcm tu?? saya dah kehilangan ayah 11 thn yg lepas, tp sempat jaga dia semasa hayat dia sakit tu, sama2 ulang alik pergi hosp. ini pulak, kehilangan yang tiba2. mintak dijauhkan.. mintak semua dipanjangkan umur. 



hari kita, entah bila..Allah jua yang Maha Mengetahui. Innalillahiwainnailaihiraju'uun...


Tuesday, 13 November 2012

✿ DUGAAN APAKAH INI...........????




                     
                  pic credit to uncle google ;)


Dah masuk 3 minggu keadaan saya macam ni. kepala berdenyut2. pagi petang siang mlm, kat rumah atau kat opis. mata celik, kepala berdenyut balik. kalau boleh, nak cabut kepala ni, letak tepi. atau paling dah tak tahan pun, hentak ke dinding. supaya sakit kene hentak tu mengatasi sakit berdenyut ni. lupa sakit cuma time tido.

pagi - demam.. sejuk menggigil2. macam dlm entry DEMAM & JANGKITAN FUNGUS KAT MUKA ni.
thari - panas..berpeluh2 walaupun hujan lebat or aircond kat opis dah cukup kuat. 
petang - sejuk balik - berstokin kat opis mengalah orang tgh musim sejuk. teguk air panas bergelas2 nak panaskan badan.
badan terasa menggigil2 buat keje. kadang2 x buat keje langsung. bos lalu depan meja, saya buat2 sibuk walaupun sbnrnya saya rasa macam nak baring jer bawah meja. tak larat sebenarnya. mata kejap2 tgk jam. mengharap kul 5pm.

masuk kereta - saya baring + tido. Yang saya tau, sampai rumah, letak henbeg, mandi, siap ape patut, lepas Isya' saya dah tido. Pernah jugak terbangun tgh2 malam, mata sampai ke pagi tak nak tido. Apekah sebenarnya??????????????? Puas dipaksa, sudahnya tido x tido kul 5am..! 

Si suami pelik... bila saya kne macam tu, pegang dahi saya, mmg panas. bila bawak pergi jumpa doc, panas dah kurang. balik rumah, panas balik. dah abis2 panas, saya menggigil2 pulak kesejukkan. dah siap2 makan ubat, dia pergi kerja. saya tak pernah mintak dia temankan sbb tau sekarang dia tgh sibuk. sangat2 sibuk. kdg2 dia pergi keje lambat juga temankan saya. urut kepala, letak minyak kat badan. sakit badan terbaring 2-3 hari terutama hari mggu.

so balik keje, dia kejutkan saya, prepare ubat saya, kdg2 beli mknn. tapi selalunya saya cuma makan buah pear jer utk alas perut. kalau takpun, makan yougurt buah. selera makan totally down. cium bau mknn yg  dia masak, lagi saya seksa tahan nak muntah. 

itu utk seminggu++, dah tak tahan sangat, jumpa doc. amik tekanan & kene tanya kul brp tido. errr....bab kul berapa tido tu yang agak payah nak jawab, sebab saya bukan jenis tido awal. nak2 sejak ade SUGAR GLIDER : CHEEZEL &CARAMEL ni, jadual tido saya sangat jauh. kalau dulu, tido tak tido paling awal kul 1am saya naik bilik. Sekarang selalunya kul 2.30 or 3.00 am baru saya tido & bangun balik 6.15am. Saya seronok sebenarnya, ada haiwan baru. tu cara saya release tension, hilangkan stress. saya duduk berjam2 dalam bilik kucing & main dengan dorg. Cheezel & Caramel pulak saya bawak keluar. Main depan tv, supaya dorg lebih jinak. Hujung minggu saya tak pergi mana2. Saya tak bertandang rumah jiran semata2 nak menyembang kosong. Asal2 menyembang kosong, dah tentu lame2 TERbuat ketupat. Saya tak minat. Saya selesa duduk rumah. Berkawan ngan haiwan, janji saya tak kacau or jaga hal tepi kain orang, itu sudah cukup baik saya rasa. tak tau ler kot ade yg x setuju dengan pandangan saya. ;)

Tapi semua jadual tu saya 100% kne ubah sekarang. Kne tido awal, kne jaga pemakanan, kene elakkan stress. ELAK STRESS???????????????????????

Ade ker orang boleh elak stress?? Rasanya saya dah puas elak stress, tp stress tu dtg jugak bertubi2 kat saya. Kat opis or mana2, saya x bergaul sangat dengan semua orang, tapi saya bukan kera sumbang. saya cuma sesekali bercakap / bergurau bila masa saya rasa perlu. robot kot kalo x reti bergurau. bukan apa, taknak bila dah baik sangat, perasaan hormat @ segan orang kat kita jadik kurang. yang penting, kerja saya siap. Sebabnyer, bila bercakap, ada la topic yg orang jadikkan bahan senda gurau yg sebenarnya sensitif pada saya. Yang TTC ni faham la kot.. itu yg satu tu, pasal keje plak, cane la saya blh elak stress kalo ade staff / opismet yang sentiasa tambah masalah pada saya. bagi saya, tak menyenangkan orang tak per, tapi jangan sesekali menyusahkan orang. bukan saya x biasa idup susah, bukan x biasa kerja susah tp yang susah ialah berhadapan dengan orang yg bermasalah & susah nak berubah. haihh...cemane la nak elak...???


16/10/2012 : 
Lepas jumpa doc, yg 1st hari tu doc amik tekanan darah. doc ckp darah saya dah sampai border.  140/90*gulppppp*. adakah saya bakal mewarisi penyakit arwah ayah, mak & abg2 saya pada umur 32 tahun??? tak sanggup rasanya! banyak kau kne pantang makan!! Doc ckp tak payah risau, tak payah stress. tak semestinya ini darah tinggi terus, maybe sebab saya sangat stress & kurang tido. So doc suruh saya jaga waktu tido, kene cukup, makan kne jaga, xde daging2 merah, xde mknn masin2, bla..bla..bla..baik! saya jaga betul2. macam biasa, saya cuma mkn buah, byk makan sayur & hanya makan ikan jer kat opis.


19/10/2012
Semalaman x bleh tido, sbb balik keje tu, pas Isya' saya dah tido tp terbangun kul 12.00 mlm. hubby keje, so mmg pagi baru balik. puas saya paksa, tapi mata x nak pejam. last2 agaknya kul 5.00am kot saya terlelap. 6.15am alarm hp bunyik. saya paksa diri bangun wlupun kepala terasa cam berat. saya pergi bilik sebelah, cari baju yg x payah iron tp nak iron tudung jer. Masa tunduk2 on suis iron, kepala saya makin berat, kaki lutut saya tetiba lembik. terus off suis iron & baring kejap kat katil bujang lam bilik baju. dah rasa ok, saya bangun balik. rasa cam nak pitam, masa tu jugak saya rasa cam diawang-awangan. rasa cam nak muntah & badan dah menggigil2. saya paksa diri mandi cepat2 konon nak bersiap tp saya tewas. badan saya betul2 lembik. saya mintak hubby ambik hp kat tkt bwh utk sms bos bgtau saya EL lagi utk kali ke-3. saya dah segan sebenarnya, asik saya jer EL, kalau x EL, saya MC. mula dari saya mula2 kne fungus ari tu. terus bersambung pulak dengan demam ni. hubby cakap, dah sakit..xkan nak pergi keje jugak. sakit betul2. bukan MC beli pastu g enjoy pun. dia bg saya makan ubat & keje cam biasa.

Semua tu berlarutan sampai sekarang cuma saya dah boleh duduk depan pc @ turun tkt bawah bg kucing ngan sugar glider makan, cuma saya x larat nak berdiri lama2. badan saya masih lemah. kalau berjalan pun kdg2 rasa cam saya berjalan dalam sampai, cam terhuyung hayang. kat opis, klu tgh berjalan ade rasa cam nak tumbang tu, saya cepat2 capai apa2 utk berpaut. kalau tak pun, saya cari kerusi.

bila dah keadaan macam tu, mmg rumah agak serabut. toto masih depan tv. sebabnya kalau saya turun bawah, rasa datang pening tu, mmg saya landing jer situ. aktiviti masak memasak mmg dah lama x buat.  masa saya MC & hari2 yg betul2 x larat / asik terbaring jer ari tu, biasanya thari hubby saya akan balik. hantar nasik or buah2. kalau sibuk sangat, dia just call bgtau x dpt balik. saya x kisah sbnrnya. rasa macam keadaan saya sakit mcm ni betul2 menyusahkan dia. kelam kabut dia. time kerja malam pun macam tu, balik keje dia terus singgah tapau mknn utk saya.

banyak benda / perkara terjadi yg buat saya betul2 tertekan kebelakangan ni. saya harap semua tu akan berlalu. dan harap saya makin sembuh. saya pun dah x larat nak fikir rasa serba salah bila tgk semua kerja2 rumah hubby yg uruskan. dengan kelam kabut nak pergi kerja.

sekarang, mana yg larat, saya paksa diri buat. badan x boleh nak dimanjakan sangat. masuk baju dalam mesin, pastu duduk slow2 sidai, x bleh tertunduk2 sangat. dalam minggu ni jugak saya masih dalam pemerhatian doc. 2 hari sekali kne g klinik, sepatutnya pergi hari ahad or isnin baru2 ni, tp hubby keje pagi & malam, bila dia balik keje tgh2 malam, saya rasa x sampai ati pulak nak ajak dia pergi klinik. rasa macam saya dah banyak menyusahkan dia. mungkin mlm ni kot pergi klinik.

kepada hubby saya, kalau dia terbukak & terbaca blog ni, saya nak mintak maaf byk2 kalau saya ni dah terlalu banyak menyusahkan dia. asik sakit memanjang. buat hidup & jadual dia sentiasa kelam kabut. saya pun x mintak keadaan macam ni. kalau saya boleh pergi satu tempat yg saya x jumpa perkataan sakit & stress tu, mmg saya dah lama pergi. apa kan daya..ni ujian untuk saya.

semoga Allah terus memberikan kesihatan yg berpanjangan utk saya. terima kasih jugak buat anak2 sedara, kawan2 & kawan alam maya yg x pernah saya jumpa tp sentiasa mendoakan saya. Allah jua yg membalasnya. Insyaallah..............










bacaan tekanan darah:
16/10/2012 : 140/90
2/11/2012 : 132/88
9/11/2012 : 140/80




Thursday, 4 October 2012

✿WORDLESS................ :'( ✿




23 September 2012
@ Balai Polis Sg. Nibong,
Penang


:'(

:'(

:'(

:'(

:'(

:'(

:'(


Tuesday, 11 September 2012

✿ EDISI TERJAH 9/9/2012 : TETAMU TAK DIUNDANG....BIAWAK...!!!! ✿


entry ini dikopi-pes dari blog kucen saya di [SINI]

Kisah petang Ahad (9/9/2012), tgh leka buat popia seaweed, terdengar bunyik macam barang jatuh kat blkg umh. Ingatkan anak indon yg kawin bangla blkg umh tu tgh main. So, malas la nak pegi tgk. Tak pun, kot laaaaaaa barang atas mesin basuh yg jatuh. Pastu ade lagi bunyik barang jatuh, rasa x sedap ati… saya pegi laaa skodeng kat dapur, ternampak perempuan indon tu tertinjau2 sambil tgk luar bilik bibik kitorg (tmpt cage anak bulus yg saya dah pindahkan keluar).


Sambil tangan dia angkat baju yang dijemur, sambil tu dia geleng2 kepala & urut dada. Mula2 saya perati jer dia. Kira dia skodeng rumah saya, saya skodeng rumah dia. Saya nyorok2 takut dia perasan plak saya kat situ. Saya tgk perempuan indon tu x berganjak pun dari situ. Still geleng2 kepala…urut2 dada pandang blkg bilik bibik (dulu bilik anak bulus duduk lam tu).


Iskkkkkk…rasa lain macam sbb bunyik barang jatuh tu bukan dari rumah dorang.., saya terus berlari masuk bilik anak bulus.     YA ALLAH….!!!!!!!!!!!! Menggigil2 badan saya, panik tgk BIAWAK sebesar paha orang dewasa & panjangnya lebih kurang sedepa sedang panjat cage anak bulus blkg rumah. Biawak tu sedang mencungkil2 jaring plastic kat tingkap. Nasib baik tingkap bertutup time tu. Agaknyer klu x tutup, sah2 dah masuk rumah…tau2 muncul tetamu yg x diundang ni kt tepi kaki yg tgh leka buat popia tu. 




Masa tu sbb dah panik sangat, tgk pulak anak bulus semua berkumpul kat sudut cage, terus call hubby. Call dia, x angkat, pastu sms… sms plak ntah apebenda la saya taip..dari nak taip kucing, jadik cam kat pic bawah nih..(cam nak gelak pun ade bila baca balik sms tu).

 Sebenarnya saya nak taip..
 "..ada biawak besar blkg rumah, bang.. 
dia nak makan kucing, bangg.."


Mane tak nyer..badan saya time tu dah menggigil2, menggeletar jari nak menaip. Dah mula nangis sbb takut biawak sebesar tu bertindak makin ganas nak  “membaham” anak bulus lam tu. Lepas sms, terus snap pic (sempat lagi tuuu..sbg bukti laa kan..). Sempat amik 2 pic jer. 



Saya dah x tau nak buat ape, ternampak batang mop lam bilik tu, terus ketuk2 cermin tingkap sambil nangis2. Tapi saya x bukak pun tingkap tu. Takut kang biawak tu berlaku ganas, terus masuk bilik. Masa ketuk2 tingkap tu, biawak tu buat derk jer. Macam dia x takut langsung. Ker saya mmg muka & gaya x menakutkan dia..??????
Saya lari keluar, cari Ridsect. 


Saya nekad nak “bakar” dia, spray ridsect & letaklighter..nnt akan kuar api. Biasanya saya buat cam tu klu time lalat byk... Masa tu dtg keberanian, saya nekad klu tangan melecur ke ape, lantak laaa. Sebelum dia baham anak2 bulus, biar saya bertindak. Tapi dlm panik cam tu, lighter plak x jumpa. Time tu la pulak saya jadik blur. Dah x tau nak buat mcm mana.


Macam kebetulan jer hari tu, dah ler sorang2, kunci rumah plak hubby TERtinggal lam kete & dah pegi keje pepagi tu. Dari pagi saya x bleh kuar nak jemur baju, apatah lagi nak jemur kulit popia sblm saya goreng. Tak sangka pulak petang tu jadik peristiwa yg menakutkan tu.


Lepas x dapat masuk rumah tu, biawak tu masuk lam litter tray anak bulus, saya plak ketuk2 cermin tu sambil nangis2. Masa tu saya tak tau nak mintak tolong sape. 


Lari keluar bilik balik, try call hubby, pun sama. Dia x angkat phone. Last2 saya tawakal. Bila masuk balik lam bilik anak bulus tu, saya tengok biawak tu dah xde. Saya tengok perempuan indon blkg umh tu tadi geleng kepala sambil pandang ke belah kiri perumahan kitorg. So saya buat kesimpulan sendiri bahawa dia nampak biawak tu lari ke situ. Lepas tu dia masuk rumah, mungkin dia x perasan saya kat tingkap tu sbb agak terlindung dek dahan pokok kat blkg umh jiran yang makin merendang, dah lame tak ditebang..


Saya terus bukak tingkap, kira semua anak bulus. Alhamdulillah…!!. Masih cukup 5 ekor. Semua masih dlm keadaan sihat walafiat. Semua kembang2 dah bulunyer, saya panggil2… dorang xde respon. Mata memasing masih besar & bulat. Biasanya dorg klu nampak kelibat saya kat tingkap or dlm bilik tu, memasing mcm histeria "panggil" saya, semua mintak attensennn saya. Masih panik agaknyer. Setengah jam jugak la saya duduk lam bilik tu. Berjaga-jaga takut biawak tu datang balik. 


Bila dah rasa ok, saya duduk balik kat meja makan tempat saya buat popia tadi. Menangis…. Kalau orang ckp, alahhh tu pun nak menangis?? Iiiiyee… saya menangis sebab ketakutan. Takut pada biawak tu pun iye..bukan x pernah tgk biawak tp kecik2 tu dah biasa..Ni sbb besar sangat... Tapi sebenarnya lebih takut klu ape2 jadik pada anak bulus saya. Nyawa dorang xde galang ganti. Kalau boleh berganti kucing yang mahal sekalipun, masih takkan sama kucing2 yang saya bela dari kecik, bertahun2 membesar depan mata saya. Mungkin orang yg sayangkan haiwan jer yg dapat faham perasaan tu macam mana. Saya bersyukur sbb dorang semua selamat.


Saya tak dapat bayangkan kalau kejadian tu berlaku masa saya takde kat rumah. Entah2 balik tu tinggal kepala dorg jer yg x bleh lepas keluar dari cage. Nauzubillah..!!! Mintak2 dijauhkan. Saya masih tak bersedia untuk kehilangan mereka lagi lepas Wiwi mati tahun lepas..


Dalam saya menangis2 tu, hubby call. Dia ckp hp dia tinggalkan kat meja sbb tgh cas. Patutlaa saya call2, x dapat. Dia tanye ape dah jadik. Saya x dpt ckp banyak, just mintak dia balik cepat.


Sampai2 jer rumah, dia terus laju2 masuk bilik anak bulus. Saya tau dia pun risaukan anak2 bulus tu. Lepas tgk keadaan semua Ok, dia terus peluk utk tenangkan saya (ehh ini bukan scene drama tu tauu :p ). Masa ni sokongan amatlah diperlukan, sekurang2nya saya rasa lega apabila ada seseorang yg faham macam mana saya sayangkan anak2 bulus tu semua.  


Dia ckp, semua anak bulus dah nampak ok, agaknya dorg dah biasa kene “attack” @ menerima kunjungan terjah biawak tu.









Petang tu, mintak tlg hubby tukar pasir & tambah mknn dorang. Saya snap pic dorang, memasing dah kembali normal wlupun mula2 tu semua kelepetkan tinge. 



Bila saya keluar sekali & tgk keadaan blkg umh jiran saya, saya rasa x mustahil kalau biawak tu bersarang kat situ. Saya rasa lepas ni saya kena"hint2" kat jiran saya supaya musnahkan tempat jin bertendang blkg umh tu. 

Tiba2 teringat, masa saya tanya jiran saya pasal arnab dorang yg saya dah tak nampak blkg rumah dorg..katanya dah x nak bela arnab sebab arnab dia mati kene gigit anjing.


Saya syak..!! Itu bukan anjing.. tapi..........................



BIAWAK..!!!!!!!!!!! :’( 







Thursday, 19 July 2012

✿ SENTAP..!!!! ✿

edisi kesentapan hari ni, 19 Julai 2012 (Khamis)


KISAH SATU

kawan masa kecik : aslmkm..ape khabar..? ape cerita..?
saya : wlkmslm.. alhamdulillah, sihat..biasa jer. korang?
kawan masa kecik : alhamdulillah... sihat jugak.. balik raya tak?
saya : insyaallah..balik.. kenapa..?
kawan masa kecik : xde pape..doakan aku bleh "berjalan raya" tahun nih.
saya : ????????????

"kawan masa kecik" tu jiran kat kpg, kawin 11/11/11 thn lepas, dah pegnen skrg nih. Dok pung pang cite pasal mabuk2, berat badan naik la, xde selera nak mkn la..bla..bla.. lam wall FB dia tp sy x pernah nak join sbb x nak rasa sentap or rendah diri. Sbb saya tau dorg nih jenis family yg suka menunjuk2, taknak kalah, & suka merendah2kan orang lain. Rasa dah lame kot x sentap sangat bila org cite pasal baby nih.. klu ade pun, sentap sikit2 jer.. tp ari ni bila dia pm kat FB soh doakan dia bleh "berjalan raya" nih, sy tetiba terfikir .. ape tujuan dan x tau ape motif dia. Nak hint2 yg dia time tu dah sarat ke ape? Selalu klu sy blk, mmg dia ade dtg rumah, x payah saya suruh2 or doa2pun. 

Lepas dia suh sy doakan dia tu, terus dia senyap. Org kalau nak tanye khabar ke ape, sure sambung menyambung cite pastu. Ni terus sampai post ni sy buat kat sini, dia terus offline. 

*Pelik..@(#*#$&!!(#&^@+)#($&*





KISAH DUA 

staff bawahan saya : kak, kalau ade rezeki akak mengandung nnt, doa2 mintak kenan macam ni.. *sambil tunjuk gambar tp sorok2*
saya : gambar ape tu..??
staff bawahan saya : doa2 tau... mane tau rezeki mengandung besok2. *still sorok2 gambar*
saya : gambar ape nyer? klu tanak tunjuk, x payah laa
staff bawahan saya : nih haa..., macam ni.. 
*sengih2 sambil tunjuk gambar seperti di bawah*




saya : kau doakan akak dpt anak macam macam ni?? *sentap* 
staff bawahan saya : hehe..xde2..saya gurau jer kak..
saya : bagus..!!!!! mudahan kenan kat kau pulak..hari ni hari khamis mlm jumaat, ko "buat" mlm ni, mintak2 jadik macam tu..biasa doa orang teraniaya ni makbul. terima kasih.




*saya tak tau nak nangis ke buat bodo bila kene 2 situasi mcm neh hari yg sama... nih kot harga yang dibayar bila still xde anak sampai sekarang...*







Sunday, 17 June 2012

✿ HAZIQ @ ICU, PAED, HOSPITAL UMUM, SARAWAK ✿

gambar2 Haziq, amik dr FB along @ kak ipar..

13Jun2012 - Masuk ICU (Paed)
15Jun2012 - kuar ICU & masuk wad biasa

15 Jun 2012
along ckp masa kat ICU lagi dah request nak notebook,
so dah masuk wad biasa baru bleh main notebook..
boring sbb abg & kak ipar gilir2 jaga dia..
ada time terpaksa tinggal dia sorang2 kat Hosp,
just bleh sms ngan dia..
tp ade sorg lagi kak ipar keje kat HUS tlg tgkkan..


15 Jun 2012


gambar latest, 17 Jun 2012 @ 6.30pm  (Hari ke-5)

gambar utk tatapan maknek katanya..
mak asik tanye pasal budak nih, 
tu yg mintak kak ipar amik gambar..
risau x kuar2 lagi..

kawan2 yg TERbaca blog ni, 
mintak tlg doakan kesihatan dia yer..
dah x sampai ati tgh dia lame2 kat hosp..
bercucuk2 tgn & mkn ubat3 cam nih..
:'((



Thursday, 14 June 2012

✿ I'M BACK..!!! ;) ✿




(◕‿◕✿) PSTT...NAK CITER SKIT (◕‿◕✿)
7-12/6/2012
percutian family yg sangat best..
tapi malangnya ade perkara yg x dapat dielakkan berlaku.


12/6/2012 [Selasa]
- dah balik umh & abg sekuarga bermalam kat umh kitorg,
bangun pagi rasa sakit perut + pinggang,
pagi tu cirit sampai 5-6x.. 
dah berbelah bagi sama ada nak g LCCT antar family abg blk Swk or x..
tp last2 gagahkan jugak hntr dorg..
tp sblm tu incek hubby singgah beli ubat kat farmasi sementara nk g klinik..

pegi 1 kete (kete kitorg bwk ank sedara 2 org)
1 teksi, abg, kak ipar & anak dorg yg sulung, Syirazi..
so hantar abg g stesen ERL Putrajaya dulu utk amik teksi dr sane,
sementara pas hntr dorg, incek hubby balik utk amik kitorg plak,
pastu terus ke epot.. kat sane pun x lame, 
sampai2 jer terus carik toilet dulu..
pas ambik gambar2 kenangan & salam2 sume, terus blk..
otw ke Bangi/Kajang sangat risau sbb jarak toilet adalah sangat jauh!
klu mencirit, mane bleh delay2 punyer.. huhuhu
blk dr epot,  terus tido sampai ke petang pas mkn ubat tu..
ngan mak & Nabila sekali tertido..semua kepenatan..


*terfikir jgk, sbb makan sate kajang (kuah kacang tu ker) 
atau 
sup urat ketin 
atau 
cheesecake masa besdey mak mlm tu..???


13/6/2012 [Rabu]
hari ni x keje, sms bos ckp cuti..
petang pas incek hubby blk kursus, terus g klinik...
cirit dah ok tp perut still memulas2..
cam kena perah..sakit sampai ke pinggang..dah ler tgh cikP.

petang tadi, baru nak reply sms along (kak ipar) sbb semalam masa dia antar sms, 
sy tetido & hp xde kedit.. 
tp dpt jer sms dari dia, rasa cam nak tercabut jantung..
Haziq (ank sedara no.3) masuk ICU (paed) sbb kne asma teruk...!
rasa nak nanges bila baca sms tu, terus call along & abg..
elok2 balik dari bercuti kat sini, tetiba jadik cam tu..
terus call along.. along ckp 2x neb, x ok jugak..

pas call along, tangan laju jer sms abg2 yg lain inform kat dorang..
dorg lak terus bergegas ke Hospital Umum S'wk (HUS) pas dpt sms dr sy.
hope Haziq cepat sembuh..
rindu pulak kat dia.. satu2nyer anak sedara lelaki yg cepat mesra 
& bleh kamceng ngan incek hubby... 
atau senang ckp, jenis ramah & x penyegan wlupun jarang2 jumpa incek hubby..
dia jgk satu2nyer anak sedara yg berjiwa kental tp sangat penyayang.
masa bercuti ari tu dia ler plg rajin melayan Nabila..
dok pelok2, pegang2 tangan... rapat betul dorang..

hope dia cepat sembuh...
risau jer selagi xkuar ICU tu.. ;'((



haziq...semoga cepat sembuh.. :'((


Wednesday, 6 June 2012

✿ ESOK DAH CUTI YEAYYYYY...!!! ✿




(◕‿◕✿) PSTT...NAK CITER SKIT (◕‿◕✿)
hari ni last keje... esok & lusa pastu mggu depan senin & selasa nak cuti2 Msia..
abg no.2 & family dia dr Swk datang cuti2 kat sini.
saje apply cuti esok wlupun sbnrnyer esok xde plan g mane2 lagi.
klu rajin, g keje esok, tp cam 90% esok mmg cuti *bhahahah*

tp sblm bercuti, mmg standard laa stress skit sbb dari pagi dok sibuk terlibat uruskan utk majlis
perasmian club hse aka ruang santai aka kelab geyy (gay)
*klab geyy tu pegawai sini saje2 kasik nama walhal xde kaitan ngan aktiviti songsang tu*
HAHAHAHHAHAHAHAH
disebabkan Datuk TKSUK yg rasmikan hari ni..
so jadik penunggu laa saya ngan staff lam tu,
hias2, test skill jadi ID x bertauliah..
sy kat situ dari 10.00am, kul 12.30 thari baru perasmian.
so makcik gendut nih tugasnyer pegang talam, 
kasik gunting kat Datuk utk potong riben sbg simbolik perasmian.
majlis settle 1.00pm masuk balik opis...huhu

disebabkan pagi2 bz, so belah petang jer ade masa nak buat keje hakiki,
settlekan mane yg patut @ urgent & kasik bos utk sign ape sume..
mane yg x sempat, terpaksa tinggalkan amanat kat mamat sebelah,
buat emel kat dia, sk kat pegawai ape tugas yg patut dibuat.
klu x, bertuah kot dia nak buat keje2 tu.
takut jadik cipsemo, pastu masuk opis ikut time cam bapakdiapunya opis.

dlm masa sama risau pasal skrg terlibat ngan Inovasi opis
nasib baik petang tadi jumpa projek2 tu lam pc pegawai yg dah bertukar
Fuhhhhhhhh..>!! settle keje..
tinggal nak suh Jurutera imelkan kat urusetia jer la 11/6/2012 nnt
*masa tu saya still cuti lagi yahooooooooo..!!*


so utk percutian nih, kitorg nih tentatif x rasmi kitorg :

1) 8/6/2012 (Jumaat) 
-pagi g Pahang.
kak ipar ajak g Bukit Tinggi. saya pun sbnrnyer dah lame tingin nak g..
ala..x mampu nak g obersi, g yg ala2 obersi pun xpe dah =))

2) 9/6/2012 (Sabtu)
-area Sgor & KL jerrrrrr..
katanya nak g I-City, Sunway & Jalan TAR
*dah bertahun kot sy x jejak kaki kat sana*
>__<

3) 10-11/6/2012
-pegi Melaka plakkk...
bermalam kat sane tp balik ari isnin tu maybe tumpang
kazen kot sbb incek hubby terpaksa balik awal.
Isnin dia ade kelasssssssskaujahhh
so balik dari melaka insyaallah family abg akan duduk umh saya,
sbb selasa tu dah nak balik Swk dah..

4) 12/6/2012
-pagi tu klu sempat nak sambut besdey mak saya yg ke-69
so buat mkn kecik2 jer kot...
pastu thari hantar abg g LCCT ..



doakan semoga perjalanan kami selamat pergi & balik..
amin... ;)




Monday, 4 June 2012

✍ PAGI YANG ADOIIYAIII NYER PUN....✍




semalam petang sudah kemas2 bungalow anak bulus..
tukar pasir, cuci litter tray, tukar air & top up mekanan,
last sekali, basuh bungalow siap wangi2 jirus ngn pencuci lantai
so bajet pagi ini bleh bersinang-linang dengan amannyer,..



lalu....
pagi yang dengan berslow2nyer bersiap....
namun sempat jenguk anak2 bulus lam bungalow dorg..

AKAN TETAPI..............
Adohhh..apekah..???????????
tengok litter tray dorg sudah tumpah..
atas floor mat ade sikit cirit sapepunyepoontah..
nih sah kes sbb tandas dah terbalik..!


aduiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...!!baru nak bersenang2..
jelen jam...lagi 5 minit nak kul 8am..
adoii mane sempat kalo nak sapu, 
kumpul pasir tu & masuk pastik,
pastu nak cuci lantai @ getah / floor mat tu.. bla..bla..bla....
sudah laaa lambat & kelam kabut nak pegi keje, 
masuk keje 8.30am..klu x jem sampai la 8.25am kat opis..
last2 terpaksa bubuh pasir baru & pasir lame tu balik nnt saja la sapu & kemaskan..

hampeh laaa korang kan..????
pagi2 dah spoil mood...



❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤
lepas nih kne pakai litter tray mcm nih kot..?

siap bleh ikat @ skru kat denden bungalow..
adoiii
*@#*@*((#($
(ni bukan mencarut tp membebel lam ati jer) -_-"






ini entry malas & copypaste dari  BLOG ANAK BULUSKU saja... :))

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget