✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Wednesday, 5 October 2011

✿ ANAK ANGKAT - POSITIF NEGATIF UTK BUAT KEPUTUSAN✿




(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
haku pun x tau ape kaitan tajuk ngan gambar.. ade kaitan agaknyer kot??  Sebab tajuk tu ditulis time tak de perasaan aka time tgh blur2. Belog pun dah lame agak bersawang. Kemalasan & xde mud nak hapdet. *nak sangat berbelog bagai nih kan????* :p. 

Pagi td haku x bley tido. Tgk jam kul 4am..Siot jekk..!! Walhal pagi tu kne bangun awal utk force feed si Chester, gendut kesayanganku itu. Dah bape hari monyok x nak makan, x aktif & haku syak dia demam & berjangkit dr ChiChi. Sbb x cukup tido, tu yg sampai opis merapu meraban wat keje. Nak bekpes pun asik sambung2 sampai 3-4x. Baru sesuap megi goreng, ade balik keje kne buat. Sambung lg, ade lg nama kne panggil. Haihh..nasib la ko keje di kalangan sume jejaka2 yg kne wat urgent sbb memasing sibuk. Nak harapkan "pompuan lain", kang haku mintak2 tlg kang, org salah anggap tu mcm "MENGARAH" plak walaupun haku ni x pnh lak terfikir nak pegang jawatan "PENGARAH" setinggi itu tanpa amek Master or PhD gitu. Sudahnyer, buat la keje senirik, hokeyy??

Ehhh melalut,..!! dah lari ke laut dari tajuk asal plak.. (ni akibat menaip tanpa pedoman, SILA ABAIKAN!). Semalam, masa haku nek opis atas, jumpa sorang kawan. Dia pun "senasib" ngan haku. Dah 3-4 thn kawin, still xde baby. So, nak jadik cite, bln. 12 thn lepas, dia adopt sorang baby boy. Haku pun x tau mula2 sbb x pasan sangat FB dia, sampai la ari tu tetiba terbukak ati nak skodeng FB dia sbb tgk dia dah lame x on9. Tgk2 dah ade baby, so terus haku mem-PM dia (pvt msg lah!) tanye pasal tu. Betul sangkaan haku, tu mmg ank angkat dia. 

Pastu mggu lepas terjumpa lak ngn dia kat cafe, siap bisik2 haku kot nak amek anak angkat. Haku ckp nnt kat opis ce citer, yerr la kan xkan ko nak beramah mesra hati ke hati disaat2 tgh Q nak tapau air - hahah!!. Tp sudahnyer x kol2 pun dia, sampai la terjumpa balik semalam (mcm la jauh sangat jrg dpt jumpa walhal bleh jer eksesais nek tangga jumpa dia dasar pemalas nak eksesais bhahaha..!!

Ok, terbabas lagi sekali dr tajuk asal! So semalam dia sempat la cite cane dia bleh adopt baby tu & siap kasik numo tipon org yg bleh dihubungi tu kat haku. Katanya just nak tlg sbb sekarang ade 6 org lg ibu sedang sarat mengandung yg nak baby2 dorg nak put for adoption. Dia ckp just call or jumpa ibu2 tersebut & bgtau nak "book" yg mana then bayar utk booking. Cost around RM3.5k "jerrrr". 

Hmmm...  at the first time dengar ade istilah book2 nih, haku rasa len mcm & bleh tangkap yg "ibu2" tersebut adalah golongan student or wanita2 yg terbabas dr landasan hidup aka terlanjur dan dah tentu mereka tu duduk kat rumah pengasih/penyayang or whatever nama umh kebajikan tu. Ehh...! Haku BUKAN nak persoalankan ibu2 tersebut atopun x nk baby2 tu sbb mereka baby yg x sah taraf sbb tu bukan salah baby & haku x salahkan jugak ibu2 yg terbabas tersebut sbb mereka juga manusia biasa yg tersilap percaturan hidup. Sedangkan mereka2 yg bertudung labuh, sekolah agama or mendapat didikan agama dari kecik or x pnh tinggal solat pun bleh tersasar, nihkan plak insan biasa yg imannya cuma senipis kulit bawang (ehh betul ke perumpamaan tu? belasahlaalabuu :p). 

Haku sangat marah kalo ade orang persoalkan status anak tak sah taraf sbb bg haku budak tu x salah ape pun. Dorang lahir suci, putih bersih & kita yg mencorakkan mereka. Dah tentu mereka pun xnak lahir dengan status mcm tu. Kesian x pasal2 kalo mereka yg dipersalahkan. 

So, lepas member haku ce citer ce citer ce citer semalam, haku pun amik jer la numo tipon ahkak tersebut wlupun buat masa ni rasa blom tergerak ati nak adopt baby, tp sape tau kendian hari la kan? Mende2  yg melibatkan masa depan & tanggungjawab besar cam ni haku x bani nak ckp sekarang, biar masa mementukan. 

Masa balik ptg semalam haku ade cite kat dia pasal tu reaksi dia as usual mat cool & ckp biar la dulu sbb x nak plan2 cam tu. So haku fhm senonyer pun dia lom terbukak ati utk memikirkan pasal tu. Haku pun xdelaa kisah sgt bila dia ckp cam tu sbb mende tu kne sama2 berkongsi pendapat 2-2 pihak.

Lgpun dia ckp sekarang still on treatment kat Ustaz Lokman (Pusat Perubatan Islam Al-Hidayah), so biar la settle satu2. Dah dia ckp cam tu, mak ok jer, Semahhhhh..... ;)



pst : kalo nak amik angkat betul2, haku nak amik cam Enjelina Juli kat atas tuh.. errr maksud haku, amik dr beberapa bangsa kat M'sia neh. Haku (Melanau) + Incek Hubby (Melayu,  so nak amik anak angkat Orang Ulu, Cina & Bidayuh gitewww *wah lom hapa2 Verangan ko Semahhh!!*



0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #
There was an error in this gadget