✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Friday, 22 April 2011

# RESEPI PENCUCI MULUT : CREPE SUZETTE BERSAMA CARAMEL GLAZE #

Utusan M'sia 15/4/2011 (MEGA) 

(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
Asik bercerita pasal luahan hati yg berdebar2 menunggu penempatan utk bhg/seksyen baru jer 3-4 hari ni. Sekarang agak lega sbb dgr2 nnt org lain yg akan kne kat Seksyen Tatatertib (wa tanak g situ yawww..!!). Wlupun setakat khabar2 angin tanpa kepastian lg..xpe la..itu dah kira ok utk melegakan ati wat sementara nih. Lepas nih just pasrah jer la.

Berbalik kepada tajuk entry asal di atas yg namanya dah cukup western giteww..kali nih nak share plak serepi (resepi la tuuuu) pencuci molot tersebut. Tadi jumpa lam paper masa boring2 nahan ngantuk di ari jematyg membuhsankan, snap pic & terhasil la gambar seperti di atas. Gambar live from hp abg Sony b. Eric ku iteww. Camera Cik Oly low bat, camera lg satu (si Abg Sams) plak secara rasminyer dah kasik kat incek hubby..nak snap guna Cik Nokiah plak x bwk kabel. So itu ler gambar yg terhasil. Syukurlahh.. 

So...............Lets cekidauttt the serepi yawwwww........ 


BAHAN-BAHAN CREPE SUZETTE:

  1. 1 1/4 cawan (300ml) susu UHT
  2. 3 biji telur
  3. 2 sudu makan (30ml minyak)
  4. 2 sudu (30gm) gula
  5. 1/2 sudu kecil garam
  6. 1 cawan (150gm) tepung

CARA MEMBUAT
  1. Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati. Jika berketul, tapiskan.
  2. Panaskan kuali tidak melekat atau kuali biasa disapu dgn sedikit mentega.
  3. Ambil sesenduk lebih kurang 100ml dan tuangkan dalam kuali leper. Ratakan supaya ia leper.
  4. Masak atas api sederhana sehingga keperangan dan angkat.
  5. Lipat atau gulungkan dan bolehlah disajikan dengan caramel glaze atau dgn jem.

BAHAN CARAMEL GLAZE
  1. 1/4 cawan (50gm) mentega.
  2. 1/4 cawan (50gm) gula perang.
  3. 1/4 cawan (50gm) gula kaster.
  4. 1/2 cawan (50gm) krim putar (whipping cream)

 CARA MEMBUAT:
  1. Panaskan gula perang, gula kaster dan mentega sehingga gula cair dan likat serta berubah sedikit warnanya. Biarkan ia mendidih.
  2. Masukkan krim dan perlahankan api. Kacau sehingga gula larut dengan krim. 

selamat mentestingggg yaww..!! :p

0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget