✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Sunday, 24 April 2011

✿ MISI MEN-SEVEY PERABOT @ KAJANG & SEK. 4, BANDAR BARU BANGI BERSAMA CIK SIPUT ✿


(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
Assalammualaikum......... entry ntah ape2 tp sbb rasa cam nak hapdet belog..so kne taip samting jugak. hua3x.. Ari nih bangun awl. Bkn sbb buat bekpes pepagi buta cam isteri mithali tuh tp ini isteri misteri yg dikejutkan oleh sang suami yg baru balik keje kerana terbongkang tertido kt tkt bwh. Rupanya haku tertido dgn tv terpasang & lampu x off sampai ke pagi. Iskk..dh banyak kali haku wat pembaziran cam nehh :-s

Kul 11 am sampai laa t/hari cam biasa keje2 haku sorang bibik bermula. Basuh baju yg dh kumpul seminggu,  vacuum umh, kemas2 dapur, meja mkn bla..bla..last sekali perkara wajib..kemas bilik anak2 bulus, mop lantai & tukar pasir. Si kecik tuh cam biasa tiap kali haku masuk bilik dorg mmg dia cam histeria panjat sane panjat sini. Pas settle sume keje2 ngemop sume, baru haku tukar alas dorang & kasik mkn.

Ptg dekat kul 3 haku kuar ngan Siti @ cik siput sedut. Misi men-sevey (survey) perabot area Bangi / Kajang. Kat satu bangunan tuh ade dlm 6 lot kedai yg kitorg sevey. Ade laa berkenan kat 3 kedai memasing dgn harga yg affordable. Ade yg caj penghantaran ke Putrajay (cik siput) & ke umh haku x caj sbb dekat. So kne ler bijak membajet rega. So pasnih tggu gaji jer la & kne tggu cik siput & hosmet dia sbb kitorg plan nak beli sekali utk dapatkan rega yg murah. Tapi ape2 pun haku kne bwk incek hubby sekali utk second opinion & decide mane yg dia ckp ok selaku menteri kewangan. Huakakak...

Mggu depan x bleh nak g sevey sbb dah g Pulau Kapas, nampak gaya kne tggu mggu lagi satu nak ajak cik siput pegi kedai baru bukak area Bangi. Sure rega promosen bukak kedai tgh murah.. ehh...haku baru dpt mood & ke-eksaited-an tahap melampau dibandingkan masa sevey bln lps disbbkan  tertipah tipu dgn Cavenzi penipu besar punye iklan perabot yg cam hampeh kerana mengiklan gmbr perabot mahal tp dgn harga murah & bila g sane pekerja situ ckp perabot tersebut x elok & kne beli yg mahal lagi elok. Ehh.. haku ckp berbeli2 ker...?????

ok... cam nih contohnyer.... 

  1. Iklan lam paper utk perabot tersebut ialah RM499. OK..mmg dlm bajet kitorg.
  2. Bwk keratan paper tersebut ke Cavenzi Kajang & tunjuk pada sorg mamat pekerja situ yg kitorg nak yg tu.
  3. Pekerja tuh ckp yg RM499 tu xde pilihan kaler, x de stok, lgpun x brp elok kualitinyer kain sbb kain murah + panas and better amik design yg sama cam tuh jgk siap bleh pilih kain BALDU & ikut suka kaler ape yg haku nak yg laaaaaaaaaaagi elok + x panas laaaaaaaaaaaaaagi bermutu dgn rega RM999. WTF..!! Ehhh... Haku x mencarut tp nak ckp "What the Fool!!". Kitorg punye bajet <RM700 jer ok?? 
  4. Pastuh mamat tuh terus cuba mempengaruhi kitorg dgn tunjuk pelbagai jenis perabot termasuk yg set sekali yg harga mmg melampau2 wlupun dh ckp bajet kitorg byk tu jer.
  5. Kitorg kuar dr situ & ckp kat mamat tuh kalo kitorg nak kang baru kitorg dtg blk. Dia ckp promosen sampai ari tuh jer & kalo dtg esok rega dah jadik mahal. Kitorg ckp xpe mahal janji x menyesal. 
  6. Sevey plak area bangi & haku dah x berkenan satu pun sbb rasa cam tertipah tipu jer dgn iklan Cavenzi itu td terus xde mud.
  7. Mlm tuh mamat tuh sms incek hubby kasik rega offer utk sume set tuh + free penghantaran dgn rega total sume2 set RM999 siap free beberapa item.
  8. Incek hubby baca msg sambil cakap "ADA KU KISAH".. ehh...tu haku tipu jer! Dia x reply pun. Dia ckp rega dia still mahal, berubah2 x masuk akal. Dasar penipu & rasa dah cam tertipu dgn iklan tersebut.
  9. Balik umh dgn perasaan cam x puas ati tp malas dah nak fikir. 

Cam tuh laa situasi haku bln lepas, so td bila dah survey haku sgt2 puas hati wlupun brg2 yg haku nak tuh bukan brand Cavenzi yg org ckp cam best giler tu. Bila haku sevey Cavenzi punye kualiti & rega sebenarnyer lebih kurang jer dengan kualiti & rega perabot yg xde brand dasat2 gitu.. Kat opis haku menggugel pasal perabot Cavenzi & selebihnyer haku malas nak cite. Sape nak tau, bleh baca & nilai sendiri. Time kaseyy... :p

ehh..jappp..ade info tambahan.

  1. Kebanyakkan pekerja dlm kedai area situ mamat2 dr Bangladesh. Ade kedai yg kitorg x masuk sbb tgk sume mat bangla & haku ngn cik siput jer ade lam tuh so cam seram skit. 
  2. Ade sorg mamat pekerja kat kedai tuh name Muhammad Rakib kne interview ngn kitorg asl dr mane, agama & mcm2 soklan lain yg xde kaitan dgn perabot. Yer laa....x pnh ade pengalaman ckp2 ngan mat bangla & x tau pasal dorg ok.
  3. Rupanya dia degree holder course Bisnis, bleh skiping london lg tu tp terpaksa keje kedai perabot jer sbb kat sane ssh nak carik keje wlu ade degree & adik dia pun tgh belajar kat U jgk. Tapi dia ckp mata wang sini besar klu compare ngan dorg.
  4. Kitorg tanye dia klu dlm bahasa Bangladesh, cemane nak ckp "saya nak makan". Pastuh dia ajar bunyiknyer mmg cam bahasa hindi. Dia ckp kalo cite hindustan tuh dorg bleh fhm & lebih kurang jer dgn bahasa dorang. Majoriti org Bangladesh adalah muslim & sikit jer hindu. (ohh...info tambahan ini khas utk haku yg buta Sejarah & x tau perkembangan dunia ok..dpt 1 info.)
  5. Dia punye bhs Melayu kira fasih jgk wlupun baru 3 thn dok Mesia. Dia ckp belajar gitu2 jer & yg lg sorg tuh plak belajar dr buku. PR dorg kira ok la dr kebiasaan bangsa2 kita yg layan kastemer berdasarkan penampilan. Cth : cam mls nak layan kastemer yg dtg nek kete brand Perodua, pakai sliper jer, baju t-shirt & cam selekeh nampak x berduit tanye2 pasal perabot. Bila kita tanye byk2 soklan dorg cam "ohh..so bowwwwwwwreng!" nak jawab. Tp kalo org tuh dtg nek keta Bee-Em-Dabel-Yu or Mersedihss terus jer terpa offer itu ini ckp x henti2. Wat theeeeee....??
  6. Mamat bangla yg haku ckp degree holder tuh kne usik ngn cik siput. Cik siput ckp dia pandai ckp melayu, muka sweet & educated sampai dia tersipu2 malu. Huakaka..kelakar tgk dia. Ehh..no wonder la ramai pompuan kita yg tertawan ngan sesetengah mamat bangla nih sbb ade jgk yg muka emskem ala2 pelakon tambahan & ayat dorg dh tentu power rangers.  
  7. Ehh..cik siput..jgn ko plak tertawan & teringatkan ke-sweet-an mamat itu nnt hokkeyy...! Jauh haku nak g kenduri kang. huakakaka...      

The End......................................................................... :p



4 comments:

  1. uiskkkkkkkkkkk!!Nauzubillah Min Zalik..mntak2 la dijauhkan..SERAM!!heehhe..

    ReplyDelete
  2. Pok, ko jgk yg puji mamat bangla tuh lebih2 kan..???? ckp suwit la..eduketed la..bla..bla... kembang semangkuk idung mamat tuh sambil tersipu malu2 kambeng...huakakakka

    ReplyDelete
  3. hahahah..saje jek..bagi dia 'suka suki' sketttt!!jenuh dia layan kiter..dh lah tanya banyak soalan, alih2, xbeli pon..'menyervey' jek lebey :D..

    ReplyDelete
  4. (◕‿◕✿)CIK SIPUT :: tuh la pasal.. berbuih2 molot dia suggest itu ini, last2 x beli jgk. Nmpk keciwa muka dia. hehe..xde rezeki dia lagi..hehehe..

    Weii.. lepas raya la kita beli ekss....?
    bila fikir2 blk, dlm 2-3 bln terdekat nih nak kne menyimpan. Ujg bln nih g Pulau Kapas, pastuh bln depan save duit utk blk Swk,.. ingat nak renovate skit gril kat umh haku tuh. Kes pecah umh baru2 nih jadik kat jiran umh kitorg. Takut haku..dah ler mak haku sorg2 tuh... :-s

    Abg haku dah setuju nak buat.. ;)

    ReplyDelete

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget