✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Thursday, 7 April 2011

# ISTILAH ASAS BLOG #



1. Blog
  • Apa benda blog ni? tak taulah. Jangan risau, dulu haku pun tak tau apa bendanya ni.hehe. Lama-lama, faham jugak. InsyaAllah. Blog ni macam diari lah tapi dalam versi internet. Kita tulis lah apa-apa kat blog tu sama ada tentang kehidupan kita, minat atau kepakaran kita.
Blog: Online diari
2. Blogger
  • Aku adalah seorang Blogger. Maksudnya, haku ada blog iaitu cth : http://phatlady80.blogspot.com/, haku tulis tentang kisah haku dan pelbagai tutorial dalam blog. So, haku ni boleh digelar sebagai blogger lah, tapi bukan blogger glamour la :)
Blogger = Penulis blog

3. Blogging
  • Blogging ini pula adalah aktiviti menulis dan mengupdate blog ni. Contohnya, kalau Aya tambah cerita-cerita baru di blog ini, oleh itu,  Aya dikatakan tengah berblogging

4. Blogger.com
  • Dulu mula-mula berblogging, haku guna blogger.com. Blogger.com ini adalah penyedia perkhidmatan blog yang percuma. Orang kata antara penyedia blog yang popular dan dimiliki oleh pakcik Google. Kita tidak perlu beli domain dan webhosting sendiri. Blogspot.com adalah nama domain utama yang diberikan kepada blogger.
Contoh : NamaAnda.blogspot.com
Blogger.com = Blogspot.com



5. WordPress.com
  • Jangan keliru dengan perisian wordpress ok. Nanti haku terangkan tentang perisian tu,yang pasti wordpress.com ini adalah salah satu penyedia perkhidmatan blog yang percuma di mana ia dibina melalui perisian wordpress. Dulu haku keliru jugak dengan perisian tu. takpa-takpa, jangan risau, lepas ni boleh faham punya. :)
  • Nama domain utama adalah wordpress.com dan ianya percuma.  Kita akan dapat macam subdomain.
NamaAnda.wordpress.com
6. WordPress.org
  • laman web ini adalah laman rasmi bagi perisian wordpress. kita boleh download secara percuma di website tersebut. Perisian ini perlu diinstall ke panel webhosting kita. Dengan adanya perisian ini, kita boleh memiliki blog dengan nama domain sendiri. contoh: www.namaanda.com

7. Plugin
  • Apa benda pula ni? Plugin ini macam aksesori untuk blog. Plugin ini digunakan dalam blog yang menggunakan perisian wordpress. Tujuannya, banyak juga, tujuan utama adalah untuk meningkatkan prestasi dan kegunaan blog tersebut. Macam- macam jenis plugin disediakan. Contoh plugin untuk tingkatkan ranking kat enjin carian, plugin yang boleh pengunjung mesej kita melalui ruangan contact dan macam2 lagi.
8. Widget
  • Mengikut pemahaman haku, dia pun lebih kurang macam plugin iaitu aksesori blog . Widget atau Gadget ini banyak digunakan untuk blogspot.com. Tujuannya adalah sama untuk mencantikkan lagi blog kita, tingkatkan prestasi dan friendly user blog kita.
9.Blogsphere
  • paling senang nak faham, kalau alam cyber tu dunia internet, blogsphere pula adalah dunia blog.
10. Blogroll
  • Senarai link blog untuk bloggers yang lain
11. Blogwalking
  • aktiviti berkunjung ke blog-blog orang lain.


♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
sumber ku kopi bulat2 dr blog sape ntah, lupe nak link-kan..
ya hamponn!! .


0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget