✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Monday, 25 April 2011

# DAUN MAMAN - VERSION 1 (17/4/2011) #









(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
Entry nih bakal ade kaitan dgn next entry......... Sblm tuh nak cite nih ler POKOK MAMAN. Sejenis daun yg org campur dlm masakan. Selain dari tuh rasanya org buat jeruk jgk, lain2 kegunaan daun nih haku x sure. Daun nih incek hubby kirim dr Beghi, kwn dia..org negori. X sure asal usul sebenar2 daun nih sama ada mmg ade kat negeri2 lain or N9 dan kawasan yg sewaktu dgnnyer je ker tp mula2 haku tau psl daun nih pun dr Cenah, member se-sarawakian aka ex-opismet / ex-hosmet yg kawin org negori. 

Ekceli dia yg perkenalkan haku dgn daun nih yg dimasak bersama ngan ayam. Sblm nih haku ingatkan susah giler nak carik daun nih tp ikut yg haku surf lam tenet, biasa daun nih ade dijual kat pasar2 tani. So far haku xde lg try carik kat Pasar Tani Putrajaya or pasar borong Selangor. Alah..pasnih kalo nak daun nih, bleh kim jer kat Beghi tuh..hehehe...

Ari tuh incek hubby kirim dr Beghi RM2. Dapat 2 ikat banyak giler. Haku bajet 2 ikat tuh bleh masak utk 2 hekor ayam medium size. Daun nih maybe tumbuh liar jer cam daun pegaga or mmg org tanam, wallahualam. Haku x kaji lg cara hidup daun neh. hehehehe.... 

Rasa daun nih pahit2 skit, lagi pahit dari daun pegaga... Alah pahit daun pegaga tuh kacang jer bg haku sbb haku bleh ulam gitu jer, pebret lg tuu. Laaaaagi pahit kalo terkunyah pil Panadol tauu!! *dasar penakut mkn ubat!*. Kalo compare ngan Peria Katak, rasanya laaaaaaagi pahit peria katak kot tp sorry....! haku x pnh mkn peria katak. Kalo peria biasa tuh pnh la makan dgn syarat masak sendiri sbb haku rendam punye ler lame ngan air garam nak ilangkan pahit dia & basuh 7x mengalahkan nak samak semata2 nak ilangkan pahit..hhehehe..


*gambar2 daun di atas agak byk sbb haku snapix guna Cik Oly ngn Abg Sams. Amik pic close up sbb yg haku surf lam tenet gmbr x brp nak clear so x pat nak tgk sgt rupa sebenar Daun Maman tersebot.. hehehe,  ;)


Ini plak gmbr yg haku surf dlm tenet.. 

pix A - sumber pic dr [SINI]


[Picture+049.jpg]
pix B - sumber pic dr [SINI]


  • agak nyer daun Maman nih ade lain2 jenis kot yekkk... Kalo tgk kat pix2 yg haku amik kt ats tuh, lain dr pix A & B yg haku surf kat tenet ni. Pix A & B sama ngan daun maman yg haku dpt utk kali ke-2. Kirim dr kwn incek hubby jgk tp bukan Beghi, yg name ape ntah x ingat plak. Yg tuh gambar lam kamera Abg Sams, kat incek hubby x ingat amik memory card pg td. Daun maman yg tuh sebijik cam pic A & B.. Nnt la haku haplot pix tu.. ;) 

0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget