✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Monday, 25 April 2011

✿ AYAM MASAK LEMAK CILI PADI BERMAMAN @ MAMAN AYAM ✿

Nama masakan seperti tajuk di atas - 1st trial pd. 17/4/2011.
snapix live from Cik Oly

BAHAN - BAHAN *nih haku nyer sukatan, ok. resepi sebenar blh tgk kat link bwh nnt*: 
  • 1 ekor ayam - potong sederhana kecik
  • 1 biji kelapa - haku guna santan 2 kotak  
  • 1 ikat (RM1) daun maman
  • cili api secukup rasa 
  • 3 keping asam keping 
  • Air asam jawa
  • 2 inci kunyit @ secukupnya 
  • garam & perasa secukup rasa 
 CARA-CARA PENYEDIAAN :

1 - Daun Maman dibersihkan -
 haku main agak2 jer cara menyiang, siang cam siang daun bayam. 

kenduri sensorang jek :p

2 - Daun maman tu basuh betul2 buang pasir & tos kan kasik kering.


3 - bhn2 utk blend



3 - Empukkan ayam - air kne sikit jer senonyer. 
Tp nih 1st time buat, haku x reti bajet air nyer. 

 4 - masukkan bahan blend td.

5 - masukkan 1 sudu makan pati asam jawa + garam + aji.

6 - dah agak kering skit air, masukkan asam keping.

7 - dah agak kering air ayam neh, baru masukkan daun maman.

 gmbr sebelum dan selepas. 

 8 - daun tuh letak jer kat atas tuh kasik layu sendiri.
petua dlm resepi tuh x bleh kacau sangat daun tuh utk kurangkan pahit.


Kacau sikit supaya daun tuh tenggelam & layu.

 dah kering air dah... 

Tadaaaaaaaaaa....!! dah siap.. 1st trial OK laa..
rasa dah ade cuma mula2 tuh takut nak letak byk daun.
dan rasanya better guna santan segar dr santan kotak.
*kes nak instant sume* :p

Petua:

*Biarkan maman itu layu sendiri di dalam kuali. 
*Jangan kacau buat seketika kerana mengikut petuanya, maman yg dikacau akan menjadi pahit.
*Air Asam jawa akan menjadikan gulai maman menjadi lebih perisa
.


(◕‿◕✿)  Utk resepi, korang bleh skodeng kat [WAYz OF LIFE] dan kat [DWENUJANG] serta gambar tanpa resepi blh tgk kat [RELEVAN SOKMO].  


(◕‿◕✿) Haku nyer serepi di atas tuh amik dr belog ni [RESEPI MASAKAN KAMPUNG] *yg telah dimurtadkan bersama resepi2 yg lain*


(◕‿◕✿)  Kalo nak version ikan plak, sila laa skodeng kat [SINI].



selamat mencuba..!! ;)

2 comments:

  1. kak,masakan no eh ? x pernah ko dudeng ? msti sedap kan.eheee...

    ReplyDelete
  2. ✿niesasukasuki✿ :: masakan negeri sembilan. ako pun mey pnh dudeng b4 ih sampai la bei kawan ko wak kawin ngah tow N9 introdius gak ako.

    1st time keman, rasa cam mey berkenan tp ngak katah baruk terasa sedap. Rasa pahit2 lemak. musti try mun nisa nuan peluang bak keman Ayam Maman idu.

    *ehh...fhm ka bhs melanau nebak ako ih, broken alu...mey rapa terer bhs melanau Mato/Dato/Beruit..hehehe*

    ReplyDelete

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget