✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Thursday, 28 April 2011

✿ SHiiiiiiiiiOLLLTTT....!!! BELOG PUN KNE "BLOCK" GAK KAT OPIS...CETT!! ✿


(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
Huuarrghh!! mmg betul2 shiolllllt...!!
haku nyer belog pun kne block gak kat opis after 2-5pm!!!
yg x bleh tahan...bila try bukak gak, 
kuo "MALAY PORNOGRAPHY" tuuuuuuuuu...!!!!!!!
 ehhhhhhhh... 
sejak bila belog haku nih masuk kategori porno..???????????
letak gmbr makan2, soping2, cuti2 mesia pun kira porno ker??????????????
ishh...ishh..ishhhhhhhhh...porno betul ler meka & kuarga meka.. 

Wednesday, 27 April 2011

✿ 24 SENARAI PEREMPUAN MURAHAN DALAM FACEBOOK ✿




1. Berambut perang..tak pun rambut kaler merah highlight sikit-sikit budget Avril.

2. Kau pintal-pintal rambut kat public dengan lidah terjelir-jelir..kau nak jadi pornstar eh?

3. Snap gambar dari atas, buat duck face & kau upload kat Facebook..geli doh tengok..kalau 1 album nama kau, dalam tu semua muka itik kau. Muka penuh depan kamera.. semuat-muat frame..bodoh!!

4. Kau rasa comel bila kau type message 'ewww..jum lepak..busyan lorh...umah tadew orang..pakwe gie maen futsal pulark..busyan busyan! T__T' macam shit kau tahu tak???

5. Kau kerek bila kau makan kat fastfood ngan member-member kau..kau snap gamba sana-sini macam tempat tu tak de orang..annoying taek!

6. Kau pakai baju nampak lurah tetek kau pegi jalan-jalan kat bandar..kau seronok lah abang misai pandang pastu tulis kat facebook 'nyampah nyew adew abang misai usya-usya kitew..tark syukew tark syukew larh' Perosak bahasa sial.

7. Annoying doh tengok kau peluk laki or balak kau dekat public or shopping complex..kalau sangap sangat g rumah tumpangan RM30/nett

8. Kau pakai tudung tapi kau pakai jeans yang abang misai dari jauh boleh nampak shape bontot kau yang jatuh tu..lagi-lagi kalau lepas duduk, terselit 'celapong' (celah ponggong a.k.a pungkoq)

9. Macam shit bila kau tulis kat facebook yang kau tengah tension, tengah sakit perut, tengah happy..weh..asal time berak kau tak tulis sekali 'kitew tengah berak..syuke syuke ^__^'

10. Kau saje ubah-ubah relationship status kat facebook..kononnye kau ni macam best kejap Single, kejap in relation, kejap open..asal kau tak bubuh 'I am Lesbian'??

11. Nyampah tahu tak kalau kau tak reti bawak barang shopping sendiri..padahal 2 3 plastik je..tu pun nak suruh balak kau..balak kau nyampah ok..bukan suka pun

12. Sikit-sikit kau ngadu kat member-member kau yang kau ada stalker kat kelas, kat office.. konon kau tak tahu nak buat ape..ape doh perangai kau

13. Kau bisik-bisik ngan member kau yang duduk semeja..padahal dekat meja tu tengah lepak 4 5 orang..

14. Bila kau lepak ngan member yang hot stuff, hensem-hensem, kool, kau tak pulak nak tegur member kau yang pakai tudung serabai plus muka berminyak 'she's not my friends..please lah'

15. Kau tenung-tenung mamat yang cam kool supaya mamat cam kool tu perasan kewujudan kau sambil buat muka tahi.

16. Kau order makanan itu ini sebab gambar dekat menu cantik..tapi bila makan 3 4 sudu kau cakap tak sedap..lepas tu tak habis..lepas tu ngadu lapar..g makan kat tempat lain pulak..nak terajang muka kau siot..!

17. Kau tak pandai buat tu, buat ni..tanak pegang tu, pegang ni..alasan kau kotor, jijik..habis sapa yang nak buat kan?

18. Pakai tudung, baju kurung, manis..dalam wayang, dalam kereta, huih....bukan main sandar-sandar, peluk-peluk, ramas-ramas..baik tak payah pakai tu semua..selalu nampak kat highway

19. Kau cerewet..kena buat semua benda macam kau nak..kalau tak sama macam kau nak, kau angin, kau merajuk, kau marah..cuba kalau kau buat kerja yang orang cerewet macam kau..muncung je mulut kau..

20. Kau merajuk ngan mak kau, kau merajuk ngan bapak kau, pakwe pun buat taek ngan kau..kau ngamok, marah, benci & merajuk..last-last kau decide kau bunuh diri..terjun dr bumbung Pavi..tapi tak mati pun..silap-silap kena buang keluarga..lagi shit hidup kau..

21. Lepak ngan sekutu gediks kau ketawa kuat kuat, buat onar..masing masing dressed up fancy nak mampos. Skali awek pakai tudung litup melintas korang pakat usya atas bawah atas bawah ramai2. pandangan jijik like 'eww she dont have style..yucks' emang gud gud la kau

22. Mekap tebal ala ala mak ayam..atas mata tu dah macam pelangi..tambah plak bulu mata palsu.. klip pah kip pah mata tu dah macam berus cat..kelopak mata tak larat nak angkat..cam sial.. satu level ngan bapok belakang lorong haji taib..

23. Pakai baju sikit lagi nak nampak puting..lengan himpit tetek bagi terkepit..konon nak bagi nampak lurah lebih menonjol pastuh snap gamba dari atas supaya nampak yg dalam baju tu... buat pulak muka bersyahwat sambil lidah terkeluar, kenyit sebelah mata.. what the hell..saje menambah bilangan owang laki masuk narakka jahanam..

24. Kau buat facebook ni macam medan memperagakan diri..kau upload beribu ribu gamba muka kau je sampai 10 album.. bila ade org puji kau jawab 'ala shayer tark syomel pown..beshe beshe jew' nyampah siot..!!



(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
sumber kupi pes dr group Komuniti Melanau Dalat (KMD).
 ntah x ingat sape invite haku masuk situ tp x pe la.
 Melanau Dalat ker, Mukah ker, Oya ker..semua tmpt tuh mmg tmpt haku..

siryesli, ape yg penulis tuh ckp mmg BETUL.
x caya, cuba la tgk2 @ skodeng FB aweks @ kwn korang,
tgk betul x betul ape dia ckp..
especially yg numo  2, 3, 6, 7, 8, 10, 18 & 23. 



p/s : KOMEN HAKU DALAM FB
 tuh utk pengajaran kita semua jugak peringatan utk diri sendiri. 
sentiasa beringat bila nak hapdet gambar konon2 bajet kiyut/ntahapahape. 
Cam tuh la pandangan org x kira lelaki or perempuan 
bila kita hapdet pic / status lam FB. 
sesekali tuh blh la di maafkan, 
nih memanjang bertahun cam tuh lam FB..
adoii..annoying giler babas...! hahaha



kalo ade pun buat, sesekali tu ade la kot tp kalo bergambar pun,
 biasa2 jek.. xde ler wat moncong ala "duck"
bergambar peluk2 ngn pakwe, bertudung ayu giler 
tp pakai baju nampak lurah dendam/ketiak masam, 
baju ketat2, kenyit2 mata bajet cam kiyut sangat 
& lidah terjelir2 penuh satu album... 



WHAT SAY YOUU???????

Tuesday, 26 April 2011

✿ EDISI MAKAN LAGI : @ ASAM PEDAS, THE MINES, SRI KEMBANGAN ✿

 Sirap Limau & Air Durian Belanda.
rating : boleh laa...
sedap air duyan belanda kat Village View, Bangi :p

 Asam Pedas Ikan Tenggiri.
rating : boleh la....

 Incek hubby punye menu... set dgn Asam Pedas ats tuu..

 haku nyer menu - Soto Nasik Impit + Bihun
rating : boleh laa...

sambal kicap..boleh la..agak manis skit.. :-|


(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
edisi makan2 @ Restoran Asam Pedas, The Mines.
ini mggu lepas punye cite. *malas nak hapdet ari tuh*
huhuhuuh :p

testing

bukan entry baru.
ini utk testing wm sahaja..



(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)

Monday, 25 April 2011

✿ MISI MENCARI CUP CAKES @ BANDAR BARU BANGI ✿

Ari senin mggu lepas haku cuti (EL senonyer). Ptg tuh kuar umh merempit ke Bangi. OTW terjumpa plak org jual nangka tepi jln.. Ai laikkkkkkkkkk....!!!

sambar 2 bungkus. RM2 sebungkus.. Nyom3x.. =p~


Ehhhhh.........Misi asal kitorg kuar adalah untuk mencari Cup Cakes. 

Bukan.... bukan...!! 

ini bukan kes haku yg mengidam tapi incek hubby terpengaruh ngan rancangan DC CUP CAKES lalu terliur rasa nak makan CC & haku pun ikut jer la....mula2 kitorg carik area Sek. 8 Bangi. Area kedai2 baru bukak. Nasib x brp baek, CC dah abess. Pusing2 lg area situ, xde jgk.. Last sekali ternampak satu kedai name JM Bariani. Masuk situ terus tanye & kebetulan ade tinggal beberapa ketul CC. Fuhhhhhhh..!! Bukan lega sbb dpt CC tuh.. tp sebab rega sebijik dia RM4/-..... Diulangi.....RM4 x 4 ketul...





Alang2 dah beli CC, terpandang plak Peanut Butter Cheese Cake nih.. Haku kalo bab2 cheese neh x bleh menahan diri...yiiiihaaa...!! :p

sepotong RM6.70 ><

(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
misi berjaya! Blk umh cekik kak-kek sepuas ati...
*incek hubby laa..haku tompang2 2 ketul..ehh..tuh pun CEKIK jugak..

✿ ENTRY BASI - THE REAL SHOPPAHOLIC @ KOPAK-HOLIC ✿

Edisi "ENTRY PUKAL" yg hagak basi disebabkan sume pix yg disnap terperam dlm external Buffalo incek hubby, baru ari nih berkesempatan nak hapdet..ewww...!!!!!. 

Biarlah gambar menjelaskan segala2nya..Cehhhh..!! mcm la ade org mintak penjelasan pun... Eh dun worry.. belog ini adalah belog suka-suki haku.. Untuk syok sendiri2 baca.. ngehehehe

 PIX 1 - soping @ The Mines. 

  • pic ats 1 dr kiri : brg2 beli ari tuh. 
  • pic 2 ats kanan : beg utk incek hubby letak bbrg dia. asik tinggal.
  • pic bwh kiri : suar trek-sut haku
  • pic bwh kanan : kacutt... :p

Ekceli nih bkn suka2 soping ok, sbb haku bkn la
sorg yg berduet..ehh..berDUIT. Tp nih soping disebabkan:-
  1. Kne g kursus Bina Insan @ Institut Latihan Bangi (ILIM) pd 15-16/4/2011 yg lps, suar sukan ade tp dah uzur giler rupanya. So kne beli yg baru jgk supaya x menanggung risiko malu kalo masa aktiviti sukan tetiba suar tuh kuyak rabak. Sape nak jawab depan2 ustaz yg emskem tuu???? 
  2. Nak g Pulau Kapas, Tganu end of this month, brg2 pun xde jgk. ehh..nampak sgt haku dah lame x menyoping barang sendiri... Asik lebihkan barang anak2 bulus 6 hekor kat umh tuh...


 Kasut 2 in 1 BUKAN jenama "Krok" or buaya darat ok..
beli kat kedai sukan. RM29.90 jerrrrr..!! hahaha...!! Fungsi 2 in 1:-
  1. Utk sukan @ ILIM (kes mls nak guna kasut berat kat umh tuh). 
  2. Bleh guna snorkling @ Pulau Kapas nnt. Kes serik dulu snorkling kaki hancur luka terpijak teritip yg tajam giler smp ilang kiyut tapak kaki utk 3-4 hari.  

kasut ala2 Krok tuh beli kat kedai neh. 
Infinity kot nama kedai tuh kalo x silap. 

Pun beli utk pakai time kursus kat ILIM. Institut Latihan Islam woooo... 
haku nyer sandal kat umh jenis open air gitu, segan nak pakai :p
haku jrg beli kasut yg betul2 tertutup penuh, rasa rimas nak pakai. 
Kalo pakai pun, kne bukak2 jgk nampak kaki ayam. :p


 nih plak ...... INCEK HUBBY PUNYE

pic ats & bwh incek hubby punye. 
Beli sblm beli brg2 di atas kat kedai sukan 
area Sek. 15 Bangi. Katanya ade promosen brg2 sukan kat situ
& yg raket sampai 4 tu, 3 drpdnyer adalah kepunyaan kwn dia. 
Yg dia punye kaler putih & haku dah guna pun main badminton
 dpn umh 2mgg lepas sampai sakit2 lengan cam nak terkuar "masel". 

BUKAN IKLAN PRODUK SUKAN @ KURUSKAN BADAN.
Sekarang lebih bersemangat utk bersukan kurangkan berat badan 
wlupun di depan umh sahaja. Jimat duit bayo kat Slim World..
*mamfos kalo kroni'es esp [KAK ENNA KODOK] baca entry neh* :p  

ehh.. nih beg utk reket di atas.. ;)

last, suar sukan incek hubby.. pun beli kat kedai Infinity tuh.
dia pun sama cam haku, jrg berbeli baju2 @ pakaian sirik.
dah koyak rabak pun dia still nak pakai...fenat nak membebel ok...?

(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
fuhh..!!~ settle entry nih, bleh dilit gambar2 lam pendrive. 
x menyemak sgt... :p

✿ KERANA MALAS...... KU KELAPARAN... ✿

  • kerana pulut, santan binasa..kerana mulut, badan binasa.
  • kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.
  • kerana malas, perut terseksa. ehh...sungguh x sesuai bunyik nyerr.. :p

(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
tuh la akibat MALAS...!! Pagi td x bekpes, sbb scan kad kul 8.28am (haku masuk keje 8.30am). Kalo g cafe, paling2 amik 10 minit utk tapau (Q amik mekanan & bayo). Kang masuk opis 8.45am x pasal2 kne ambik tindakan plak kang. CCTV merata dipasang kat opis nih. Nasib x baek, kalo terserempak & kne saun-derek ngan Dato', mamfosss!! Bos haku dh kne dah mggu lepas. Last2 nek opis terus plus pepagi dah sakit perut (penangan pedas maman ayam semalam).

Last2 bekpes kul 9.30am mkn semekut kering cecah air White Coffee wat kat pantry jer. Thari plak, sibuk nak hapdet belog & pesbuk..last2 MALAS nak turun jugak. Kan padan muka petang2 baru kul 3.00pm tangan haku dah menggigil2 kelaparan selongkar dlm drawer carik mende utk dimakan. Cekik semekut kering lagi ( dah tuh jek ade stok lam drawer) & buat air teh o. Tgh2 cekik semekut, incek hubby call. Tanye dah makan ke belom..adohaiii...sedapnyer dengar incek hubby mkn nasik lauk ayam. Terliur, padan ngan muka haku. 

Dah tau lapar, sibuk plak BW belog org masak2. Adehhh lagi la terliur tgk gmbr2 mekanan super duber mabeles, gojes sume.. nasib baik incek hubby ckp ptg nih blk awl. Blk nnt bleh masak nasik jer, lauk maman masak semalam ade lagik... Syukurlahhhh... ;)  



moyang anak bulus kat umh..;)

✿ AYAM MASAK LEMAK CILI PADI BERMAMAN @ MAMAN AYAM ✿

Nama masakan seperti tajuk di atas - 1st trial pd. 17/4/2011.
snapix live from Cik Oly

BAHAN - BAHAN *nih haku nyer sukatan, ok. resepi sebenar blh tgk kat link bwh nnt*: 
  • 1 ekor ayam - potong sederhana kecik
  • 1 biji kelapa - haku guna santan 2 kotak  
  • 1 ikat (RM1) daun maman
  • cili api secukup rasa 
  • 3 keping asam keping 
  • Air asam jawa
  • 2 inci kunyit @ secukupnya 
  • garam & perasa secukup rasa 
 CARA-CARA PENYEDIAAN :

1 - Daun Maman dibersihkan -
 haku main agak2 jer cara menyiang, siang cam siang daun bayam. 

kenduri sensorang jek :p

2 - Daun maman tu basuh betul2 buang pasir & tos kan kasik kering.


3 - bhn2 utk blend



3 - Empukkan ayam - air kne sikit jer senonyer. 
Tp nih 1st time buat, haku x reti bajet air nyer. 

 4 - masukkan bahan blend td.

5 - masukkan 1 sudu makan pati asam jawa + garam + aji.

6 - dah agak kering skit air, masukkan asam keping.

7 - dah agak kering air ayam neh, baru masukkan daun maman.

 gmbr sebelum dan selepas. 

 8 - daun tuh letak jer kat atas tuh kasik layu sendiri.
petua dlm resepi tuh x bleh kacau sangat daun tuh utk kurangkan pahit.


Kacau sikit supaya daun tuh tenggelam & layu.

 dah kering air dah... 

Tadaaaaaaaaaa....!! dah siap.. 1st trial OK laa..
rasa dah ade cuma mula2 tuh takut nak letak byk daun.
dan rasanya better guna santan segar dr santan kotak.
*kes nak instant sume* :p

Petua:

*Biarkan maman itu layu sendiri di dalam kuali. 
*Jangan kacau buat seketika kerana mengikut petuanya, maman yg dikacau akan menjadi pahit.
*Air Asam jawa akan menjadikan gulai maman menjadi lebih perisa
.


(◕‿◕✿)  Utk resepi, korang bleh skodeng kat [WAYz OF LIFE] dan kat [DWENUJANG] serta gambar tanpa resepi blh tgk kat [RELEVAN SOKMO].  


(◕‿◕✿) Haku nyer serepi di atas tuh amik dr belog ni [RESEPI MASAKAN KAMPUNG] *yg telah dimurtadkan bersama resepi2 yg lain*


(◕‿◕✿)  Kalo nak version ikan plak, sila laa skodeng kat [SINI].



selamat mencuba..!! ;)

# DAUN MAMAN - VERSION 1 (17/4/2011) #









(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
Entry nih bakal ade kaitan dgn next entry......... Sblm tuh nak cite nih ler POKOK MAMAN. Sejenis daun yg org campur dlm masakan. Selain dari tuh rasanya org buat jeruk jgk, lain2 kegunaan daun nih haku x sure. Daun nih incek hubby kirim dr Beghi, kwn dia..org negori. X sure asal usul sebenar2 daun nih sama ada mmg ade kat negeri2 lain or N9 dan kawasan yg sewaktu dgnnyer je ker tp mula2 haku tau psl daun nih pun dr Cenah, member se-sarawakian aka ex-opismet / ex-hosmet yg kawin org negori. 

Ekceli dia yg perkenalkan haku dgn daun nih yg dimasak bersama ngan ayam. Sblm nih haku ingatkan susah giler nak carik daun nih tp ikut yg haku surf lam tenet, biasa daun nih ade dijual kat pasar2 tani. So far haku xde lg try carik kat Pasar Tani Putrajaya or pasar borong Selangor. Alah..pasnih kalo nak daun nih, bleh kim jer kat Beghi tuh..hehehe...

Ari tuh incek hubby kirim dr Beghi RM2. Dapat 2 ikat banyak giler. Haku bajet 2 ikat tuh bleh masak utk 2 hekor ayam medium size. Daun nih maybe tumbuh liar jer cam daun pegaga or mmg org tanam, wallahualam. Haku x kaji lg cara hidup daun neh. hehehehe.... 

Rasa daun nih pahit2 skit, lagi pahit dari daun pegaga... Alah pahit daun pegaga tuh kacang jer bg haku sbb haku bleh ulam gitu jer, pebret lg tuu. Laaaaagi pahit kalo terkunyah pil Panadol tauu!! *dasar penakut mkn ubat!*. Kalo compare ngan Peria Katak, rasanya laaaaaaagi pahit peria katak kot tp sorry....! haku x pnh mkn peria katak. Kalo peria biasa tuh pnh la makan dgn syarat masak sendiri sbb haku rendam punye ler lame ngan air garam nak ilangkan pahit dia & basuh 7x mengalahkan nak samak semata2 nak ilangkan pahit..hhehehe..


*gambar2 daun di atas agak byk sbb haku snapix guna Cik Oly ngn Abg Sams. Amik pic close up sbb yg haku surf lam tenet gmbr x brp nak clear so x pat nak tgk sgt rupa sebenar Daun Maman tersebot.. hehehe,  ;)


Ini plak gmbr yg haku surf dlm tenet.. 

pix A - sumber pic dr [SINI]


[Picture+049.jpg]
pix B - sumber pic dr [SINI]


  • agak nyer daun Maman nih ade lain2 jenis kot yekkk... Kalo tgk kat pix2 yg haku amik kt ats tuh, lain dr pix A & B yg haku surf kat tenet ni. Pix A & B sama ngan daun maman yg haku dpt utk kali ke-2. Kirim dr kwn incek hubby jgk tp bukan Beghi, yg name ape ntah x ingat plak. Yg tuh gambar lam kamera Abg Sams, kat incek hubby x ingat amik memory card pg td. Daun maman yg tuh sebijik cam pic A & B.. Nnt la haku haplot pix tu.. ;) 

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget