✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Tuesday, 22 March 2011

:: KEK GULA HANGUS ::

1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sd besar mentega

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali… Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

4 bijik telor
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum
2 sd kecil soda bikarbonat
1 sd kecil esen vanila


Cara2:-

  1. Pukul telor sampai kembang & pekat.
  2. Masukkan cucu pekat – Mixer hingga rata
  3. Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
  4. Tuang kan esen vanila
  5. last kekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas & bawah. Yume lapikkan dulang dibawahnya … Alhamdulillah, tak payah test2… garenti jadik punya…


RESEPI 2 ::
CARA PENYEDIAAN OLEH MAKLANG (Cari.com.my)

Cara masak gula hangus

step 1 – masukkan gula dlm periuk atau kuali dan panaskan dengan api kecil


step 2 – bila gula dah cair dan agak kecoklatan, then bolehlah masukkan air panas skit demi skit


step 3 – masukkan butter/marjerin ke dlm gula tadi dan biarkan butter cair….dah cair bolehlah tutup api dan ketepikan



sekarang, kita nak bancuh adunan plak.

step 1 – pukul telur hingga kembang


step 2 – masukkan susu pekat ke dalam telur dan pukul sebati


step 3 – curahkan kesemua adunan tadi ke dlm blender dan presssssssssss


step 4 – masukkan tepung skit demi skit dan presssss..pehtu curahkan gula hangus tadi dan press lagi..


step 5 – peramkan ikut suka hati…maklang peram 3 jam, kita boleh nampak adunan tadi mulai berubah kaler agak gelap.

step 6 – dah cukup peram, masukkan dalam loyang dan kacau skit supaya tepung tadi tak mendap dan bolehlah dibakar denmenggunakan api bawah dulu, lagi 5? nak masak guna api atas saje.



kekgulahangus.jpg


0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget