✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Saturday, 19 March 2011

#HAKU & HOSPITAL PUTRAJAYA - 18-26/3/2008 [PART 1]#

kisah haku 3thn lepas masa warded kat Hosp Putrajaya selama 9 hari akibat apendicitis. Dah pecah,kne jangkitan all in one pakej..... Haku kopi-pes jer dr blog lame haku... ;) Ape yg haku cite kan dlm blog nih hanyalah sedikit pengalaman yg haku rasa. Maybe sakit semua sama, cuma tahap yg berbeza. Lain orang, lain dugaannyer. Cam yg haku ckp td, nih pengalaman haku. Haku cume kongsikan keadaan haku masa tuh. Dan haku ber-blog pun cuma sebagai kenangan @ renungan haku kendian hari. Hope xde plak yg tanye  blk..ehh..sy pun apendiks jugak..xde ler teruk sampai cam tuh sekali... Hrp fhm yer. 

May 14th, 2008 by dunkraibebeh8


16/3/2008(AHAD) MALAM

Mlm tuh, lebih kurang 8.45 mlm haku, hubby & mak tercinta g kuar makan kat Rimbun Klasik, Bangi. Hubby cakap dia teringin nak makan stik. So, kitorg g ler lepas Isyak’ cam tuh.  Haku sebenarnye kenyang lg sebab dah mkn kt umh sampai kat sane, buleh lak “ter-order” Kueyteow Tomyam & Kerang Bakar…KERANG BAKAR???? Perghh…! Pebret aku tuh.. Tp bila order dah sampai, cili kisar kat kerang bakar dia cam berapa masak., so aku belasah sikit jek. Takkan nak buang lak. Kan membazir tuh amalan “syaiiton”??.

Balik dr makan tuh, setat dr tgh malam sampai ke pagi aku sakit perut semacam. 2x g jumpa “Mr. TAN” tp x ilang gk sakit dia. Nak kata salah makan, tp sakit dia lain macam. Last2, kul 6.45 am tuh haku & hubby g kinik panel TNB. Bila Pak Duktur tekan2 perut haku, xde lak rasa sakit ke hapa. So Pak Duktur telah mengesahkan haku salah makan. So pat ler mc sari tuh & haku kol bos bgtau yg haku “mc”. Kat umah haku rileks2 jek la & hubby haku g keje cam besa.

TAK SEDAP BADAN 

Pagi tuh haku bangun cam besa tp rasa tak sedap badan. So, haku cakap ngn hubby xyah g keje. Temankan haku kat umah. Hubby aku ok jek. Cam ngengada lak tp haku mmg rasa sakit ari nih lain macam. Manja pun lain macam jek (uwekkkk..klu le hubby aku baca blog nih). Cam nak demam pun ade, nak muntah2 pun ade. So, dia pun amik “EL” ari tuh. 




MAK MASAK BUBUR NASIK


Mak haku lak awal2 dah masak bubur nasik tp haku betul2 xde selera nak makan. Bubur nasik tuh pun haku makan ngn garam jek. Thari tuh lepas telah Panadol, demam ok skit tp petang tuh demam balik. Badan haku jadik kejap panas, kejap sejuk.




SIRYESS...SAKIT PERUT SAMPAI MENJERIT..!!

Setat dr thari tuh haku rasa perut haku mmg sakit sampaikan bila hubby haku buat lawak sampai haku tergelak..yg tergelak tuh buleh buat haku jadik nangis sebab perut rasa sakit sangat! *ehh..korg fhm ker ape haku maksudkan nih?? :p Bila dia sentuh sikit perut haku, haku dah menjerit sakit. Dia cakap klu haku tergelak pun buleh jadik nangis, kompom sakit dah teruk sangat dah tp haku cakap kat dia mmg sebab salah makan kot (nak sedapkan ati sirik)




HUBBY AJAK G KLINIK PANEL...


Hubby ajak g kinik panel kat “Plet Ijau” tuh, haku cakap nanti..nanti..tgk kejap lg…bila dah ready nnt, baru aku sendiri cakap nak g la…tanak paksa2 laa…bla..bla..bla.. Macam2 alasan haku tp sebenarnyer haku T.A.K.U.T nak g!!



DAH TAK BOLEH TAHAN

Dah dekat2 nak Maghrib tuh, haku dah rasa mmg haku xleh nak bertahan dah. Dengan rela hari tp sedikit keterpaksaan sebab dah x leh nak tahan dah, haku cakap kat hubby nk g kinik panel kat “plat ijau”, mak haku ajak ikut sekali. Pegi tuh pun sempat capai hp & wallet jek. Terpikir gak nk bawak baju persalinan ke..ape2 ke kot2 kene tahan kat spital tp haku masih gak pikir yg sakit haku x teruk sangat. So, xjadik le nak bawak ape2 (degil kan?).




CONFIRM..!! APENDIKS DAH PECAH..!!!!!!!!!!!!!!!!

Sampai kat kinik panel tuh, Pak Duktur cek & tekan2 perut haku. Haku ape lg? Menjerit le dlm kinik tuh. Korang bayangkan klu tergelak @ sentuh sikit pun dah sakit, inikan pulak kene “T.E.K.A.N"! Pak Duktur geleng kepala. Dia cakap kompom haku apendiks dan dah P.E.C.A.H!!! Dengar jek Pak Duktur cakap cam tuh, terngiang2 kat tinga haku yg hubby penah cakap klu dah pecah, kene belah besar skit. Skit???? Pak Duktur kasik referral letter utk bawak ke Hosp. Putrajaya. Kuar dr bilik Pak Duktur, haku dah xtau cemane dah. Macam2 yg haku fikir. Tp banyak yg menakutkan dr melegakan perasaan sendiri ler. Maklum le..benda yang paling haku takut (operation), bakal dihadapi. Sedangkan nak inject jari nk amik darah kat kinik pun haku dah setatsakit perut..berpeluh2..rasa nak berak..terkencing & kecut perut.Iskkk… teruknyer haku.


H.O.S.P.I.T.A.L PUTRAJAYA

Kuar dr kinik panel, hubby terus bawak haku ke emejensi Hospital Putrajaya. EMEJENSI (underline+ bold skit sebab “emejensi” kan?). Sampai2 kat sana, haku & mak terus masuk ke tempat menunggu emejensi-rum sementara hubby haku carik tempat nak parking. Haku lak siap tinjau2 tempat duduk yg strategik sambil muka kontrol sakit. Sume orang pandang haku. Mana x, sblm masuk muka berkerut tp dah kat dalam tuh buat2 cam x sakit sangat. Tp belum pun sempat haku nak duduk, datang abg MA (MA kot..kt kpg haku dipanggil Dresa) soh haku masuk bilik dia. 




TUNGGU HUBBY


Haku cakap haku nk tggu hubby aku kejap, tp dia siap sound haku yg haku kene utamakan diri haku yg tgh sakit tuh dulu, nnt dorang carik dia klu ade ape2 hal. Lepas aku kasik referral letter dr kinik td, MA tuh terus amik kusi roda. 




HAHHHH...!!!!!!!!!!!!!! KUSI RODA????? 


Haku kene naik ke? Time tuh malu pun ade gak. Sumur idup haku nih mane le penah naik menda tuh. Dalam sakit2 tuh, rasa nak senyum pun ade. Dulu tiap kali tgk orang naik kusi roda, haku salu berangan. Mesti best-gilosss duduk atas kusi roda, lepas tuh g jenjalan kat taman sambil ade orang tulonnn tolakkan kusi tuh. Hahh! Nih hambik.. Bukan setakat MA tulonnn tolakkan, siap antar ke emejensi-rum lg tuh. Muahahah. Lepas naik jek kusi roda tuh (muahahah), dia tolak haku masuk dalam emerjensi rum tuh selai sepinggang (hp & wallet kat mak). Nurse2 & MA dalam tuh sume pandang haku (agaknye dorang mesti terfikir “..hah..! nih ade lagi “sekor..” nak tambah keje dorang). Muahaha!


Sampai2 kat situ, datang “cik misi” soh haku baring & terus cucokkk tangan haku sebab nak amik darah + masuk tempat drip skali. Masa cucokkk amik darah tuh, haku xpandang pun dia sambil wat2 muka cam x le berapa sakit sangat pun setakat cucokkk skit kat tangan(kunun!). Takut aku terpandang darah kang, xpasal2 lak pengsan kat situ. Lepas amik darah, haku terbaring sorang2 atas katil. Rasa sebatang kara + pelarian lak dengan dokumen pengenalan diri xde kat haku. Ala2 lagu Allahyarham Tan Sri P. Ramlee tuh..ku pandang kiri…pandang kanan, dikau (hubby & mak) tiadaaaa…! Tgk selang katil haku tuh ada baby tgh nangis kuat dengan dahi dia berbalut. So, dalam sakit2 tuh, haku cakap dalam diri haku yg baby tuh lg kesian. Kecik2 dah sakit cam tuh. Xkan haku yg tua kutuk xsedar diri nih x leh nak tahan skit (skit???). 

Selang katil lain lak ade sorang mamat tgh terbaring tp sedar lg ler. Haku tgk muka + anggota badan dia ok..xde pun darah2 ke..ape ke..Sakit ape dia? Haku tgk rilek jek. Tak lame lepas tuh, sorang Duktur pompuan datang cek haku. Dia tanye haku bile setat kene & tekan2 perut haku . Sakit xyah cite la. Yg haku xbley lupa tuh, dia cakap “..klu awak lambat datang..kami x boleh tolong..” Teruk sangat ke????? Haku rasa macam nak nangis dah (memang nangis tp senyap2 sebab haku malu kat org2 kat situ). Lepas dia ckp yg apendiks haku mungkin pecah & akan buat operation, dia blahh.

Tgh haku sibuk tgk orang2 kat katil2 berhampiran tuh, tiba2 perut haku sakit balik. Nih bukan sakit sikit! Sakit sangat..! Haku dah berpeluh2 dah. Time tuh le rasa cam nak terkencing pun ade, nak terberak pun ade (haku nih bukan nak citer detail sangat tp nak kongsi korang ape tanda2 penyakit nih). Haku terbongkok2 nak jalan g toilet tp nasib baik ada cik misi yg prihatin. Dia datang tanye haku nak ape & terus amikkan kusi roda (KUSI RODA okeeyy!) tolak haku masuk dalam toilet. Kat dalam toilet lak, rasa nak kencing sangat tp xkencing..rasa nak berak tp xde berak. Haku tgk muka dalam cermin, dah berpeluh2 dah walhal ekon dorang pasang kuat. Muka dah pucat lesi dah. Masa haku nak kuar dr toilet tuh, haku panggil cik misi. Dia tolong haku sekali lg tolak kusi roda tuh.

Haku naik balik ke katil nak berehat kunun. Kot2 le rasa ilang tuh sakit kejap lg tp rupanya sangkaan haku nih xbleh pakai. Naik2 jek atas katil, sakit tuh datang lg.. Lebih kuat ! Sangat2 sakit sampai haku xleh nak imejin cam tuh sekali dugaan kat haku nih. Perut haku rasa cam kene toreh2 & panas kat dalam. Sekali lg rasa nak terkencing. Kali nih haku dah malu nak panggil cik misi, so haku try berjalan sorang2 g toilet yg x berapa nak jauh, x berapa nak dekat dr katil haku tuh. Terbongkok2 haku & sampai rasa nak merangkak pun ade gk tahan sakit tuh. Dalam toilet, cam tuh gak. Mane ade terberak & terkencing pun..! Tp perut haku makin panas, berbahang jek kat dalam. Ada kala cam terpikir entah2 pundi kencing haku dah pecah kot (ada kaitan ke?).

Masa nak kuar dr toilet, haku rasa cam nak pengsan. Nasib baik haku sempat paut kat sinki & x jatuh sorang2 dalam toilet tuh. Klu x, jenuh lak nk tggu abang Bomba nak pecahkan pintu tuh klu haku x sedar2. Saat tuh, haku rasa cam nak nangis dengan harapan klu nangis buleh kurangkan rasa sakit tp air mata haku langsung xkuar. Xtau le xkuar sebab dah xbuleh nak kuarkan air mata sebab sakit sangat @ xkuar air mata sebab segan kat mamat tadi yg pandang haku semacam (agaknye dia nak tanye kot haku sakit apa..muahahhahaha).


Dah kuar dr toilet, kepala lutut haku mmg betul2 dah lemah dah. Agaknye klu haku berjalan setapak 2 lagi, kompom haku jatuh kot. So, haku main landing jek kat katil yg betul2 depan toilet. Kot2 nak g toilet lg, dekat skit. Lantak le klu cik misi nak marah. Atas katil, haku menggelupur sorang2. Rasa nak soh hubby & mak aku masuk, kompom dorang x kasik. Yg mamat pandang haku tadi, haku dah x pedulik dah. Masa tuh haku dah x pikir lain dah. Klu buleh haku nak soh pak duktur operate mlm tuh jugak. Pusing kiri, sakit x ilang..pusing kanan..xde rasa ape2 yg boleh kurangkan rasa sakit tuh. Last2 haku pasrah. Bila dah sakit sangat cam tuh, terngiang2 kat tinga aku orang cakap klu apendiks dah pecah, pah tuh lambat rawat, say goodbye le jawabnye. Tuh yg haku takut. Nak g “sane”, amalan pun x seberapa. Iskk…Dah x tau nak cakap ape dah. Masa2 nih le datang rasa insaf lak. Betapa kerdilnye haku..huhuuhuhuh..


DOKTOR……CEPAT LA BELAHHH PERUT NIH..!!

Nasib baik dalam haku pikir menda yg bukan2 tuh, sorang Duktur datang cek haku. Yg 1st cek td, Duktur Pompuan..Nih lelaki lak..Lepas tanye haku bla..bla..bla…dia just cakap kejap lg dorang cek balik. Dalam ati aku bape byk kali nak cek nih? Haku cakap kat dia haku dah x tahan dah. Masa dia dah nak blah tuh, haku panggil balik. Haku tanye dia “..lame lg ker Doc?..” Dia tanye haku balik “..lame? lame ape?..” Haku jawab la “.. nak operate!..” (haku pulak yg mintak cepat2..nguahhh!! nguahhhh..!). Tgk haku cam tuh, dia pun xplen le yg dorang kene cek darah haku dulu nk tgk sejauh mana dah kuman kumin tuh masuk dalam darah haku, baru buleh buat next step. Lepas dengar dia cakap cam tuh, haku terdiam. Tak buleh nak kata apa dah klu dia ckp cenggitu. Cuma dia cakap kejap lg dia akan kasik ubat tahan sakit. Dalam ati aku..kasik le dos banyak2 skit supaya haku xsedar utk rasa sakit lg camnih).

Dalam haku menunggu Doc datang nak kasik ubat tahan sakit, datang sorang minah yg haku kira keje bhg. Admin kat situ le kot. Dia bgtau haku yg bilik “Seken-Klas” dah penuh. So dia tanye haku setuju ke x klu masuk bilik “Pes-Kelas”. Haku main angguk jek la. Xkan haku nak cakap haku x setuju lak nak masuk bilik Pes-Kelas tuh. Klu x setuju, abis tuh mlm tuh haku nak duduk mana? Dalam stor??? Lepas sign surat setuju, datang cik misi bgtau dia nak kasik ubat tahan sakit. Sekali cucokkkk jek, otometik rasa sakit tuh hilang. Haku terus try nk lelapkan mata dengan harapan bila haku tido, rasa sakit tu hilang. Hampir2 nak terlelap jap, datang abg MA yg mula2 td tuh dengan kusi roda. Dia cakap nak bawak haku g bilik. 

Sampai kat wad tuh, dia timbang dulu berat badan haku. Muahhhh..lame dah x timbang berat! Tp masih lg belum sampai ke tahap OBES haaa…! Muahahah.. Lepas tuh haku tertido balik. Haku sedar2 jek, tgk hubby & mak haku dah ade dah kat tepi katil. Haku soh hubby msg kat abang2 & kakak haku bos bgtau yg haku masuk wad. Mlm tuh hubby aku balik umah sebab dah tgh mlm. Opkos bukan waktu melawat dah..Lgpun lelaki tak dibenarkan berada di wad perempuan. Mak yg haku temankan haku kat spital. 

Sian haku tgk mak. Tido pun atas lantai cam tuh jek. Beralaskan baju & seluar yg haku pakai sebab haku dah tukar baju “unipom” spital. Mane tau nak kene masuk wad mlm tuh. Klu tau, kompom bawak sekali alas tido & selimut. Ekon lak kuat. Mlm tuh mmg sejuk gilosss… Haku xbley tido lena walau rasa sakit dh xde. 3-4x haku bangun jumpa “Mr. Tan”. Tp alhamdulillah sesangat sampai ke pagi haku x de dah rasa sakit cam sblm tuh.

Opss..mlm tuh Pak Duktur maklumkan yg haku akan jalani pembedahan agak2 pukul 11.00 pagi esok 19/3/2008). (siap bold + underline lg tarikh tuh). Rasa nebes gak sebab xdapat bayangkan cemane rasanye berada dalam operesen-rum & kena belah. Berjaya ke tak..?? Selamat ke tak dengan keadaan haku dah cam tuh tp dalam masa yg sama lak cam xsabar pun ade supaya lepas nih haku kembali sihat & duduk kejap jek kat wad.

bersambung........

0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget