✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Friday, 11 March 2011

::BIHUN SOTO ::

Sabtu mlm ari tuh (5/3/2011), lam kul 10pm++ haku setat prepare bhn2 nak buat Bihun Soto utk bekpes besoknyer (Ahad). Haku wat sorang2 sebab yang lain sume pegi Putrajaya nak tgk pemandangan Putrajaya waktu mlm. So, tinggal laa haku ngan BIL haku kat umh. Haku malas la nak juin sekali..*dah haku keje Putrajaya, nk tgk mende nyer..??? dah hari2 pegi blk.. muakakak...

Senonyer haku xde idea nak masak ape bekpes esoknyer.. Maklumler time tuh ramai tetamu kat umh haku, MIL, SIL & laki dia, BIL, Pak Ngah & Mak Ngah dr Johor Bharu pun ade time tuh melawat MIL yg x brp sihat. Pening memikirkan bekpes ape utk dorang, last2 haku wat keputusan nak buat bihun soto jer. Bhn2 incek hubby dah beli siap2 ngan segala ayam 2 hekor, sayur2, lauk pauk & bhn2 berkaitan yg ibarat cam utk kenduri 10 org gamaknyer. Plus esoknyer nak kne bgn awal antar anak bulus haku, Lady Rusty pegi spay, so haku sebolehnyer nak siapkan ape yg patut supaya besok x lambat smp kat klinik. 

So mlm tuh haku bertungkus lumus berfeloh2 ketiak kat dapur siang & bersihkan ayam, pastuh rebus utk wat kuah soto. Pastuh kupas kentang, goreng, pastuh lecek utk wat pegedil segala & dah settle sume tuh, dorg pun balik. Rasa cam kejap plak haku settlekan sume tuh. Owhh.. luferr..!! Haku guna perencah dah siap yg haku beli masa jualan Puspanita kat opis haku bulan lepas. So x yah duduk berejam smp kebas montot kupas bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, rempah2 tumis, kunyit sikit, pastuh nak kne blend plak ngan buah keras segala, x siap lg..kne tumis plak smp naik minyak/bau. 

Yang nih senang jer...terus masuk lam air, xyah tumis2 dh... fatut ler senang keje haku.. muakakak 

nih la perencah tersebut. Tiap2 bulan after gaji, ahkak tuh
insyaAllah mmg ade jual. Byk lg produk dia termasuk
rempah rendang, rempah kerutuk, rempah masak2 lain
sume ready made cam nih..

pst : sila abaikan dapur yg berkecah itu.. :p


sekor ayam + amik dada dr lg sekor.
takut x cukup jer..ramai tetamu kan.. ;)

Pagi tuh pas semayang subuh haku terus sambung kje & konon kul 7.30am haku dah bertolak g klinik untuk hantar Lady Rusy g spay. Tapi........ sbb ade lg mende2 @ bhn x siap, haku buat / gentel pegedil dulu, pastuh goreng, dah siap goreng pegedil, haku goreng ayam plak, ayam dah sejuk haku siat siap2. Pastuh rendam bihun, pastuh prepare bhn2 lain, pastuh MIL plak buat sambal kicap. Tuh pun dia cam x brp sihat, haku soh dia baring2 balik, dia taknak... Haku try settle sume tuh b4 kuar sbb tanak dia buat sume. Kalo dia sihat sekalipun, haku tanak susahkan tetamu yg datang. Biar la sume settle atas tgn haku. 


Dlm kalut siapkan bhn2, haku tgk jam dah kul 8.00am. SIL plak x bgn lagi. Omaiigoatt..!!! Ade ramai org yg nak bekpes. Kalo haku dah sure kelam kabut bgn tgk org wat keje. x biasa hoccay! Adoi la..sian MIL, lam sakit2 tuh dia terpaksa tlg haku sbb kalo dia x buat, sape lagi nak buat..???? 


last2 kuar umh lambat. dekat 9.0am ko!!! Sempat jugak la bekpes sikit soto tuh buat alas perut. Dan sampai kat klinik tuh kul 9.30am!! satu hari haku kat sana menahan sakit perut, belakang & kepala.. And ptg tuh smp umh kul 6.45pm sbb byk kucen Q utk spay & neuter. Rusty plak turn plg last!... Sampai umh pas kemas2 Rusty masuk cage, mkn soto kejap..pastuh telan ubat.. mlm tuh haku tertido dpn tv. tau sedar kul 1am ++. Bgn lg utk rebus dada ayam nak kasik Rusty makan..tp malangnye dia xmo makan.. Last2 rezeki yg lain lg 5 ekor.. huaahahah 


haaa..!! hamek kau..brg & lauk2 sume cam nak kenduri.
ekceli masa nih incek hubby keje mlm & wiken plak
kne masuk keje, so lauk dia dah beli siap2 sbb xde org nak kuar beli.
Ingatkan dorg xde plan lain, rupanya pagi tuh pas bekpes soto,
dorg nak g umh SIL @ Shah Alam. Last2 lauk ketam,
ikan berkilo2, jantung pisang & buah2an kat umh tuh incek hubby
suh dorg bwk g sane. Yer la..dh byk2, sape plak nk mkn?
Hrp kitorg, blk lmbt..masa bile nak masak nyer.. 
huhuhu

0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget