✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Wednesday, 30 March 2011

# TULUNNN..!! TULUNN!! TULUN BANG BERAHEM TULUNNN..!! HAKU LAPAR....#


haku lapar eskremm!!!!





♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
lapar esskrem pun kira lapar gak tuh!!! :p 


Tuesday, 29 March 2011

# KARNIVAL ILMU@MAMPU 2011 ANJURAN MAMPU, JPM #

Seperti tajuk di atas, hasil yg haku dpt masa turun kat Karnival kat blok dpn opis haku tengahari tadi. Cam yg haku ckp lam entry sblm neh tadi, karnival nih x brp best sbb x brp meriah + x banyak diskawon pun. 10% jer. So haku sambar satu buku Koleksi Langsir. Nipis jer. Nasib baik abg yg biasa jual buku mughah2 smp 70% tuh x de bln nih. Kalo x, kopak gak haku. Bln nih nak kne simpan duit skit sbb nak g [EKSPEDISI KE PULAU KAPAS] ujg bln nih. hehehe

NP : RM9.50
after diskawon : RM8.60




haku berkenan patern nih,
kalo ade umh sirik, cam best jer wat langsir cenggini


♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
haku x reti pun nak jahit2 langsir neh. sah2 tgn x berseni 
nnt buku nih nak kasik MIL tgk. sbb dia mmg amik upah jahit langsir.
kot2 dia dpt idea nak wat patern langsir baru.
tp biasanya bila haku tunjuk ape2 buku, 
dia ckp pesen tuh dah lame skit, pastuh dia sebut name2 patern baru
yg sumpah haku x reti pun dia nyer istilah2.
advance MIL haku tuh. cam tuh gak bab2 gosip artis @ cite Korea
tanye jer dia cemane jln cite & name pelakon..
sure dia blh jawab punye... 
huakakakak


pst : dia g umh haku xboring katanya, Astro ade cite korea baaaaanyak.. hahah


# LAMBATNYER JAM NAK SAMPAI KUL 5.30 PM - DAH TENSENGGG THP GABAN #



♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
buhsan + ngntuk tahap gaban.
thari kunun2 nak membuta kejap, 
tp dgr announcement ari nih ade jualan buku kat blok dpn,
haku terus semangat nak g.
konon2 nak beli buku resepi @ kraftgn,
kot2 ade sale murah giler2..
 pegi2 tgk xde ler murah sgt. less 10% jek..
so sambar 1 buku jer, pasal langsir.
ngeheheheh...

Monday, 28 March 2011

# EKSPEDISI KE PULAU KAPAS, MARANG, TERENGGANU [30/4 & 1-2 MEI 2011] #

*terbuka kepada sapa2 yg berminat. Bleh email haku @ phatlady80@gmail.com sblm ujg bln nih.

# Bayaran tlh diturunkan kepada RM260/- SAHAJA

DETAILS / SYARAT :

 Pembayaran RM 260.00 termasuk bayaran:-
  •        Pengangkutan (Bas dan bot)
  •        Jurupandu (Guide)
  •        Penginapan-(Chellet & makan)
  •        Sewaan Peralatan snorkeling
  •        Tidak menghadapi masalah kesihatan 


# ATURCARA PROGRAM #
        
          29 April 2011 (Jumaat)

09.00 malam        :       Para peserta berkumpul di pintu masuk        Parcel B, Kompleks Jabatan Perdana Menteri,      Putrajaya.

09.30 malam         :        Taklimat oleh Urusetia.

                            :        Bacaan Doa.

         10.00 malam         :        Bertolak dari Putrajaya ke Jeti Marang
                                              Kuala Terengganu


30 April 2011 (Sabtu)

07.00 pagi            :        Dijangka tiba di Jeti Marang (Sarapan Sendiri)
                                                       
08.45 pagi            :       Bertolak ke Pulau Kapas ( menaiki bot )    
                           
09.30 pagi            :       Dijangka tiba di Pulau Kapas                               
                          
                           :       Check-in ke Chellet

11.00 pagi           :       Aktiviti Snorkeling (Makan Tengah hari akan  dihantar                      
                                  kepada peserta di kawasan snorkeling)

5.00 petang          :    Balik ke chellet

                           :     Minum petang dan aktiviti bebas tepi pantai

         07.30 malam         :    Solat Maghrib/Makan Malam

08.00 malam        :    Solat Isyak

                           :    Aktiviti suai kenal/sesi persembahan individu
                           
                                   :      Memancing/Bersurai


01 Mei 2011 (Ahad: Hari Pekerja)

06.30 pagi             :     Solat Suboh
                            :      Minum Pagi

09.30 pagi            :      Aktiviti Pantai
  
12.00 tgh              :     Balik ke chellet                    
                                      :     Berkemas untuk “check-out”
                            :     Check-out

01.30 petang        :     Bertolak ke Marang
                          
         02.30 petang         :     Makan Tengah hari (Sendiri)
                            :    Minum petang /solat

03.00 malam         :    Lawatan di sekitar Kuala Terengganu (Membeli-belah,   
                                 Perusahaan Keropok Lekor,  Perusahaan Batik, Pusat Warisan Kraftangan   
                                  Tembaga dan Senjata Warisan, Melawat Masjid Kristal)
                            :   Minum Petang
                                (Tempat yang terkenal dengan Sato dan   makanan laut) (sendiri)

                           :    Perjalanan Balik Ke Putrajaya.

02 Mei 2011 (Isnin: Cuti Hari Pekerja)

06.00 pagi             :        Solat Suboh
                                                       
                            :        Minum pagi    
                                                    
09.00 pagi             :        Dijangka sampai ke Putrajaya.



# NOTA : Badan Kebajikan dan Sukan Pentadbiran Am Jabatan Perdana Menteri  tidak bertanggungjawab jika berlaku sebarang kemalangan dan perkara yang tidak diingini. #


♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
Ujg bln nih ade ekspedisi ke Pulau Kapas, Marang, Terengganu. Aktiviti tahunan anjuran Badan Kebajikan dan Sukan, Pentadbiran Am, Jabatan Perdana Menteri. Ekspedisi nih dibuka kepada sape2 yg berminat dgn syarat byr deposit sbg pengesahan nak join & sihat tubuh badan. Haku insyaAllah juin, tp yg x brp nak bestnyer, kebanyakkan kengkawan haku x bleh juin time tuh sbb ramai yg sibuk nak exam dlm masa terdekat. 

Kali nih haku x bleh nak tolak dah aktiviti cam nih sbb since thn lepas haku x join langsung aktiviti dorang. Kalo x join, ntah bile haku nak g jenjalan tgk tmpt orang. Asek dok terperap jer kat umh. At least, bleh "rilis-tensen" skit sambil men-sun-burn-kan  menyihatkan badan.

Hope cuaca kali nih mengizinkan aktiviti kitorg nih. Risau plak dgn Tsunami & gempa bumi baru2 nih. Semoga semuanya dipermudahkan. Amin..


# SENIN BLUE - OTAK TEPU - BADAN BEKU - MULUT BISU #


♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
nak hapdet belog, tp x tau nak cite pasal ape.
ari senin as usual lah..monday blues kata omputeh..
lemak badan beku, otak tepu...
mulut bisu... *tp tangan jalan..-menaip-  
sume malas nak buat..

xde mud hokey...
tp bab2 nak hedit belog, mmg semangat.. 
wlupun idea tarak...
apakah..???? :p

Friday, 25 March 2011

# ALHAMDULILLAH,..DAPAT KAIN... THANKS BOSS...!!! #


MURAH REZEKI...Ari nih epi sgt2. Tgh haku hapdet blog time rest thari td, tetiba bos dtg kat meja haku. Soh haku pilih kain mane satu lawa. Satu kaler coklat bunge2 kunen, satu lg biru bunga kelabu. Haku ckp yg biru laa lawa. Dia ckp pilih laa satu..lg satu nak kasik pengasuh anak dia. Haku yg tgh2 blur bleh tanye dia blk. "..aa.....?? ngape puan soh saya pileh..?". Dia ulang balik, awak pilih la mane awak sukeh..tp saya rasa awak sure sukeh yg kaler biru nih (sambil tunjuk kat kain yg haku pegang tuh).

Haku yg still blur2, tanye dia balik. "..err.. knp sy yg kne pilih, puan..??". Last2 dia ckp, "..awak amik la satu.. saya kasik awak, amik mane yg berkenan. Tp saya rasa kaler biru nih sesuai ngn awak sbb awak putih..yg kaler coklat nih sesuai utk umo cam saya, pengasuh anak saya tuh baya saya gak umo 40++..". 

Oooooooo... dh faham.. bos kasik kat haku rupanya. Ingatkan soh pilih2 mane satu yg nak kasik pengasuh anak dia, rupanya haku dpt sekali. Bkn sengal @ bengong hokeyy... cuma takut salah dgr jekk.. ngehehehe.. Terharu plak haku nehh... 


kain Creape Wangi





♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
Bos haku nih mmg pemurah. Raya thn lepas haku terkejut beruk dpt duit raya RM50, yer arr..x sangka2 dah kawin pun still dpt duit raya jugak. Junior bos haku & satu lg staff pun dia kasik duit raya. Pastuh  dia  g Sabah cuti sekolah last year, pun dia kasik sebeniar [COIN PURSE + GELANG KRISTAL + TIGER EYE BROOCH]. Kali nih kasik kain plak.. rega pun dlm RM50 tuh haku rasa, sbb td ade tgk masa jualan kat bawah tuh. ;). Semoga murah rezeki bos...thanks byk2 eaaa... Saya sukeh sgt2 kain itu, nnt bleh wat baju raya jugak...!. heheheh

# MATA BERPINAR-PINAR. HAKU TERTIDO X SEDAR DIRI..!!! #




Semalam x jadik pegi survey beli barang. Incek hubby ckp pegi ari sabtu neh jek. Haku yer kan jer la..plus semalam petang kepala len macam. skrin PC haku tgk cam goyang2 cam haku tgk pic Jastin Timbelek cam kat atas tuh. 

So blk2 umh tuh haku rest jer. Makan pun x.. Pastuh mlm incek hubby g keje, haku dah tertido. X sedo2. HP pun ntah kemana lam henbeg tanpa cas bateri. Rupa2nya masa haku tido tuh dpt call & sms dr wife opismet incek hubby ckp nk dtg umh, pinjam DVD Hantu Kak Limah. Mlm td baru perasan msg. Sorry ler yekk..

Haku bangun pun kul 12.30 mlm td, time incek hubby blk. Terus kelam kabut tgk bebudak lam bilik. Yg tua bangka tuh x pe la..si kecik yg haku rescue tuh.. Nasib la pagi tuh haku letak kibbles kitten utk dia. Tp pas haku letak wetfud mlm td pun dia tanak mkn sgt pun. Lame jgk haku teman & tggu dia mkn tp sibuk jer nak main. Terloncat2 lam cage tuh. Dah settle keje kemas2 bilik dorang, sapu lantai, cuci tray & mencedok pasir dorang (keje biasa utk sorang peminat kucen), haku nek tido dlm kul 1.30am. 


♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
Pagi td bgn awal lak.. goreng bihun utk bekal bekpes haku & incek hubby.
utk dia haku tapau suh bawak lebih sbb nak kasik kwn2 dia mkn.
Alamakk... 
termasin & berminyak skit bihun tuh. Cane ntah haku bleh x reti bajet garam, 
sos tiram + minyak.
*tuh la akibat skrg jrg lame x masak....
Opsssssssss... :p


Thursday, 24 March 2011

# HIP....HOP...HUREYYY... ARI NIH GAJI...!!! #

Yeaaaaaaayyyyyyyyyyy..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Hari nih gaji...plan ngan incek hubby nak g beli "survey" barang @ kedai perabot x jauh dr Tesco Kajang. 2-3 hari lps tgk ade promotion lam niuspepa. Tersangat la berkenan. Harga pun agak berpatutan plus dah lama nak beli tp fikir2 bajet salu xde. Nih kalo jadik, plan nyer nak beli share2 bayo. Bulan nih pun haku xyah beli mekanan & pasir kucen sbb dh beli byk bulan lepas. Just kne simpan RM100 utk beli syampu Malaseb & bayo treatment utk bwk Chello & si Kecik tuh kat vet. 


♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
best biler gaji, tp x best biler kne bayo utang piutang. 
kira2 belen, dah setat pakai "neb" utk idup smp bln depan..
huhuhuhu 


# PERIHAL TUDUNG #

Ntah cane haku blogwalking tanpa arah tujuan, terjumpa plak satu belog.. ce klik kat blog [MAMAT] nih. Yang kelakar, kebetulan sama plak ngan gambar lam Abg Sams (kamera Samsung) haku tuh. Ari tuh haku ingatkan amende la kecoh2 dlm bilik dgn sora dorg gelak, sekali ku g tgk..rupa2nya SIL tgh amik pic dia pakai tudung. Saje xde keje dorang tuh.. hahahaha.  

cam Ponds menopos jerr haku tgk incek hubby wat aksi ala cengginih. huakakaka


gambar dh kne edit sbb pemandangan kat blkg tuh x sehswaii.
gambar berlatar belakangkan bilik air maaaa...!!! asal boleh jer dorang tuu..:p


Camnih entry yg haku kopi-pes dr belog mamat tuh... Ape yg dia ckp tuh mmg ada benarnya dlm kehidupan zaman skang nih. Macam2 adaaaaaaaa............!! :p


Wanita dan tudung sangat berkait rapat. Kalau lelaki berkait rapat dengan tudung pun cuma sebab kena membayar waktu belikan tudung untuk bini ataupun awek je. Kalau lelaki yang pakai nampak sangat buruknya. Hehe :)

  • Tudung adalah salah satu pakaian yang sinonim dengan wanita. Malangnya, bukan semua wanita yang sinonim dengan tudung.



  • Tudung bawal merupakan jenis tudung yang paling popular meskipun tudung itu langsung tidak menyerupai ikan bawal dan kita tidak boleh menggorengnya.



  • Tudung Wardina dan Tudung Siti adalah antara nama tudung yang menggunakan nama artis. Jika korang mahu tudung diberikan dengan nama korang, jadilah artis!

  • Jangan menggunakan tudung saji mahupun tudung periuk untuk menggantikan tudung korang yang dah rosak kecuali jika otak korang memang sudah sedia rosak.

  • Bertudung pada asasnya adalah untuk menutut aurat dibahagian kepala dan paras dada namun kalau setakat bertudung tapi pakai baju bersaiz darjah 6 pun tak guna jugak. :)




♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
Haku tertarik ngn statement kat ats tuh so haku mintak permisen kat mamat tuh nak kopi-pes sejibik dr dia nyer blog. *mamat tuh lom kasik permisen, haku dah kopi-pes awl2. hahaha..yg penting haku dh bgtau siap2. Sekadar peringatan utk diri sendiri gak sbb cam ade kaitan plak ngan statement kat haku nyer FB ari nih. jangan mareeeeeeee... :p



# RESULT SPM KUAR ARI NIH. CONGRATS MIZIE..!!! #

CONGRATs Mizie
ats result yg cemerlang lam SPM 2010..!!!
(4A + 1B + 4C),
utk student kelas Sains, bg haku tuh dah cukup mantopp!
Alhamdulillah. Semoga menjadi anak yg berjaya dunia & akhirat.
~AMIN~



♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
Ari nih result SPM kuar. Mizie, anak abg sulung haku antara ribuan calon yg berdebar2. ehh..haku pun berdebar jgk ape.. Tiap kali anak2 sedara haku nak dpt result, haku pun turut nebes. Cuma haku xde ler menunjuk secara terang2 kenebes-an itu. Kang org ckp haku over plak. Berlebih2 sudu lam pinggan tuh dr kuah nyer. 

Pagi tuh haku call abg long & SIL, tanye psl result. Alhamdulillah..diam2 Mizie berisi. Result dia mmg cemerlang. Syukurlah....Lepas nih tggu dia merencana masa dpn plak.. ;)


Wednesday, 23 March 2011

# KUCING DUDUK SEPERTI MANUSIA #



LONDON - Bukan sahaja manusia memerlukan masa berehat dan untuk menenangkan fikiran tetapi kucing juga perlu melakukan perkara yang sama, lapor sebuah akhbar semalam.
Kini terdapat trend dalam kalangan pengguna komputer di beberapa laman web, e-mel dan blog yang menyiarkan foto-foto kucing yang sedang duduk dengan gaya seperti seorang manusia sedang bersandar.
Kucing sering kali dikaitkan dengan manusia sejak hampir 9,500 tahun lalu dan merupakan haiwan peliharaan manusia yang paling popular di dunia.- Agensi

SUMBER BERITA : amik kat [SINI]

tadaaaaaaaaaa...!!!
Nama saya Cheesedale @ Dedel..


Omaiiiigoattttttttttt..!!! 
Rasanya lagi sopan pic kucen yg lam paper atas tuh
sbb yg neh dgn aksi Dedel lg x senunuh terkangkang cenggitu
sungguh x sopan... huakakakakakaka..!!!



♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
sumber gambar Dedel amik dr blog kucen haku kat [SINI]
pic dia haku edit jadik footer belog nih seperti di bwh sekali..:p


# MISI MENGIMPORT & MENGEKSPORT BLOG #



Memandangkan haku dah create & pindah ke blog nih, semalam haku try import & eksport entry lame2 dr blog yg lagi satu ke dlm blog yg nih. Memula percubaan x berjaya sbb haku x reti cemane nak save (.xml). tp try2 jugak..pun x jadik. Last2 haku blk umh & mlm semalam try wat lagi.




Alhamdulillah, berjaya.................!!! So mlm td dengan semangatnyer haku edit balik sume2 entry lame ikut kategori....dan keje tuh selesai thari td dimana ku korbankan waktu rehat utk settlekan sume tuh. Beria..!!! hahahah... 


Kalo korang nak import/eksport blog jgk, bleh klik kat [SINI]. Step dia sungguh la mudah. Siryess...!! x tipu..!! ;)




♥♫☻ PHATLADY NAK MEMBEBEL ☻♫♥
Next mission, nak import entry lame2 dr blog yg laaaaaaagi satu
yg juga tidak akan disebutkan disini....... hehehehe..



::KURMA + KISMIS + MADU::

credit to : email pajpm ;)


Sabda Rasulullah s..a.w 

"Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."


 

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin Adalah


Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w. Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis.Apa yang harus puan buat, makanan manis2 yang lain puan jauhkanlah. Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.




1) KURMA 
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah as. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".



2) KISMIS
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Ali a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".

Imam Ali a.s. bersabda: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa".


Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa".

 

3) MADU

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Rasul SAW sangat menyenangi madu".

Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".

"Madu adalah ubat dari segala penyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati". "Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa ngeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi". "Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada". "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu". "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Qur'an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit". amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. 


::BEE II SAKIT. BENGKAK MATA::

ENTY BASI :: haku hapdet psl Bee II lam FB smp kat blog x hapdet2. Maybe ade yg dah tau yg Bee sakit mata since mggu lepas. dunno Y, tp makin hari makin bengkak mata dia. nih gmbr2 dia..











Tuesday, 22 March 2011

::RESEPI KEK RED VELVET::

pic sumber angkel gugel..;)

Bahan-bahan ( 1 biji )

  • Kek (Sila guna penyukat khas)
  • 2 1/2 cup tepung kek
  • 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
  • 2 sudu besar serbuk koko tanpa pemanis (biasanya guna van houten)
  • 2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
  • 1/2 cup butter
  • 1 1/2 cup gula
  • 2 biji telur pada suhu bilik
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
  • 1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda
  • Buttermilk
  • 1 cup (240 ml) susu kotak full cream
  • sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon
  • Cream cheese frosting
  • 2 buku cream cheese, dilembutkan
  • 1/2 cup butter dilembutkan
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
  • 2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup


Cara-cara:

  1. BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
  2. KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
  3. Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
  4. Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
  5. Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.
  6. Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.
  7. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
  8. Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.
  9. CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
  10. Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.
  11. Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.
  12. TEPUNG KEK: 1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.


# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget