✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Saturday, 31 December 2011

✿ NAK HAPDET BELOG TP ......NGANTOKKKK... ✿



nek bilik...
tujuan asal nak hapdet belog..
tp tgk jam....
dah 3.26am @ 31/12/2011..
x jadik la nak wat entry pasal blk ari tu..
kang nak edit2 gmbr lagik..

so, wajib tido sekarang...
S.E.K.A.R.A.N.G....!!!
sbb esok kne bangun awl nak g Shah Alam..
jumpa MIL, FIL & SIL yg akn blk Kelantan esok mlm..
cepat pegi pagi2, cepat balik..
esk mlm incek hubby nak keje..

agenda kat sane esok...
nak rebus udang lipan beli kat pasar tani putrajaya blk ptg td..
beli 2 kg..!!!! heheheh

tak tau cane rupa udang lipan???????
gugel image jer or kelik kat entry lama saya kat [SINI]
ade entry sorg nih psl udang lipan gak...kelik [SINI]


Thursday, 29 December 2011

✿ KADANG-KADANG......... ✿

Kadang-kadang hati sakit bila disindir, tapi itu adalah lebih baik daripada bercakap di belakang, bila disindir menangis sebentar tapi impak selepasnya amat besar. Perubahan diri yang ketara dan lebih baik dari sebelumnya.

Belajarlah menerima sindiran walaupun sebenarnya tidak begitu beradab menyindir orang. Semuanya kerana di atas paksi kebaikan dan kemaslahatan yang lebih besar pada masa hadapan.

Aku bukanlah manusia yang sempurna. Mungkin pada zaman silam aku pernah melukakan hati, mencabut rasa tenang. Mungkin kata-kataku sungguh menyakitkan hati, tiada apa yang aku persembahkan melainkan huluran tangan memohon seribu kemaafan. Maafkan aku bersama dengan doamu.

Aku menulis bukan untuk memberitahu diri ini baik.
Aku menulis hanya untuk memberitahu diri ini supaya menjadi baik.
Bersama menginsafkan diri dalam mencari keredhaan Ilahi.

Ambil hati. Sakit hati. Pedih hati. Terasa hati. Bila perasaan ini dibiarkan terlalu lama membengkak dalam hati, maka akan tidak sihatlah hati itu. Pemiliknya pun akan muram, jauh dari keceriaan. Lebih parah lagi, menjauhkan manusia dari Rabb-Nya.

Mengapa tidak untuk berhusnuzon, sedangkan itu lebih mulia.
Mengapa tidak memahami, sedangkan kita bersaudara.
Mengapa tidak bersikap positif, sedangkan ikhtilaf hati itu padah jawabnya.
Mengapa tidak bersama dalam perjuangan ini,sedangkan tanggungjawab kita adalah sama.
Mengapa tidak meluangkan masa bersama sedangkan, kita semua adalah dai'e.

Positif menjadikan kita bersangka baik. Bersangka baik lebih menenangkan hati. Orang hebat biasanya kerana dia hebat dalam hubungan dengan Allah. Tapi ada juga yang hebat dunia sahaja, hubungan dengan Allah entah ke mana. Dia tidak bersangka baik dengan Allah apatah lagi dengan makhluknya. Adab dan akhlak dalam pengurusan hati masih lagi samar untuk diiktiraf sebagai seorang dai'e.

Sekiranya semakin kita bijak, semakin jauh diri kita daripada-Nya, maka ada sesuatu yang tidak kena dengan diri. Jauhkanlah sifat itu dari dalam diri.



sumber : wall FB sorang kawan.. 

✿ BUMI MALAYA........SAYA KEMBALI .. ✿

Alhamdulillah...
dah selamat menjejakkan kaki kembali ke bumi Malaya pada 27/12/2011 tengah malam di saat2 semua orang nyenyak diulit mimpi.. saya sendiri yg pilih utk bertolak dr Sibu waktu mlm...


Alhamdulillah ...
dan terima kasih jugak pada incek hubby yang awal2 lagi bersusah payah dah tukar pasir anak2 bulus sebelum menjemput saya dari "epot" supaya balik2 tu saya tak perlu penat2 kemas anak2 bulus dulu *perkara wajib tiap kali balik bercuti, letak beg, settle bilik anak bulus, tukar pasir & kasik makan dorang*. 
Sampai jer rumah tu saya dah penat sangat tahap pekerja ladang sawit bila seharian dari kul 1 thari sampai 6 ptg duduk kat terminal bas Sibu menunggu bas mak & anak2 sedara saya utk ke Kuching. Tak sampai hati saya nak pergi dulu ke epot & nak tinggalkan dorg.. hati lega bila dorg masuk bas jer, baru saya pecut ke epot Sibu.


Alhamdulillah,..
penat wlupun kenduri doa selamat anak sedara baru aka baby baru lam family saya kecik2 jer tp semua berjalan dengan lancar... kesihatan agak ok tp semalam terpaksa amik MC sehari sbb rasa dah x larat sangat & saya setat cirit balik..


Alhamdulillah... 
tiada air mata tumpah balik kpg kali ni wlupun awl2 sampai sana terkena lagi ayat2 pedas tanye pasal anak masa sampai2 jer kat terminal bas Mukah.. pakcik yg bertanyakan soklan bonus & menjawab sendiri soklan dia tu (sebab saya cuma jawab dengan senyuman kelat).. soklan2 lain sy jawab dengan acuh x acuh tp penuh ayt tersirat.. pakcik tersebut ialah................ BAPAK MENTUA KEPADA ABG EX-BF saya...


Alhamdulillah,...
sblm balik tu smpt jumpa abg long saya yg baru balik dr Mekah... semoga brg2 pemberian dia akan ada sinar buat saya...


Alhamdulillah...
saya x sekuat mana..tp boleyyyy laa.. doakan saya bertahan..insyaAllah ..   ✿


Monday, 19 December 2011

✿ I'M LEAVING U, BUMI MALAYA | KUCHING - SIBU - MUKAH, WAIT FOR ME ✿

19/12/2011 (Isnin) .....lagi 5 jam saya akan meninggalkan bumi Malaya..
eksaited nak blk kpg tp ptg td sempat lagi membuta.. 
jam dah kul 1.30am baru terhegeh2 nak kemas2 barang. nasib baik barang x byk...

dlm pada masa yg sama, incek hubby tetiba tanye..
dia tgh demam cam tu, saya tetap nak balik jgk ker..??
terdiam kejap... tiket sume dah beli.. tu pun dah rugi byk gara2 Airasia gila ari tu..
sampai penat nak call opis dorg, pastu darah jadi naik mendadak marahkan dorg..

last2 saya tanye kat dia blk.., klu saya x jadik balik, 
dia nak x ganti blk duit tiket pergi balik saya tu sebanyak RM700++..??
dia pun terdiam...tp sempat ckp..mahal sangat... hehehe...



sambung balik pasal balik kampung...
maybe keesokkan harinya (20 @21/12/2011) bergantung pd mood & rindu tahap gaban pd kpg - 
bertolak ke Sibu nek bas & menempuh perjalanan 8 jam. 
tapi rasanya nak jumpa abg sulung saya dulu..
dorg balik haji ujg ln 11 ari tu...



maybe pada hari yg sama jugak akan bertolak ke Bahagian Mukah dari Sibu nek bas selama 3 jam. Tu pun bergantung pada mood sama ada nak dok hotel kat Sibu dulu or x....

*ehh...pic ni xde kaitan dgn cite sebenar... :p *

dan hari yang sama sampai Bahagian Mukah akan direct blk ke Oyashio..


maybe pada 24@25/12 abg no.3 akan buat kenduri doa selamat @ 
cukur jambul baby no.3 dia...{ANUR NASUHA ZULAIKA} 
juga pic latest {NASUHA}

lepas tu, blk semula ke Bumi Malaya pada 27/12/2011. semoga cuti sesingkat ni (19-27) memberi ketenangan jiwa sepenuhnya buat saya.. 



selamat tinggal anak2 bulus ku....
ehh...gambar taksenunuh Lady Rusty tgh nguap jer jumpa lam pc incek hubby..
sila abaikan gigi dia yg penuh dengan kaviti, tar tar & x pnh buat scaling tu..
gmbr yg lelain lam lappy saya..malas nak bukak...
huhuhuhu

dah peluh2 kemas umh sblm ditinggalkan..
nak mandi..
nak tido..
okbaiii...



opsssss luper...sume gambar2 di atas (kecuali gambar Lady Rusty tgh nguap) adalah ihsan angkel gugel... ;)

✿ COMING HOME ✿



I’m coming home
I’m coming home
Tell the World I’m coming home
Let the rain wash away all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes
I’m coming home, I’m coming home
Tell the World that I’m coming

Back where I belong, yeah I never felt so strong(I’m back baby)
I feel like there’s nothing that I can’t try
And if you with me put your hands high(put your hands high)
If you ever lost a light before, this ones for you
And you, the dreams are for you

I hear “The Tears of a Clown”
I hate that song
I feel like they talking to me when it comes on
Another day another Dawn
Another Keisha, nice to meet ya, get the math I’m gone
What am I ‘posed to do when the club lights come on
Its easy to be Puff, its harder to be Sean
What if the twins ask why I aint marry their mom (why, damn!)
How do I respond?
What if my son stares with a face like my own
And says he wants to be like me when he’s grown
Sh-t! But I aint finished growing
Another night the inevitible prolongs
Another day another Dawn
Just tell Taneka and Taresha I’ll be better in the morn’
Another lie that I carry on
I need to get back to the place I belong


I’m coming home
I’m coming home
Tell the World I’m coming home
Let the rain wash away all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes
I’m coming home, I’m coming home
Tell the World that I’m coming

“A house is Not a Home“, I hate this song
Is a house really a home when your loved ones are gone
And n-ggas got the nerve to blame you for it
And you know you woulda took the bullet if you saw it
But oyu felt it and still feel it
And money can’t make up for it or conceal it
But you deal with it and you keep ballin’
Pour out some liquor, play ball and we keep ballin’
Baby we’ve been living in sin ’cause we’ve been really in love
But we’ve been living as friends
So you’ve been a guest in your own home
It’s time to make your house your home
Pick up your phone, come on

I’m coming home
I’m coming home
Tell the World I’m coming home
Let the rain wash away all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes
I’m coming home, I’m coming home
Tell the World that I’m coming

“Ain’t No Stopping Us Now“, I love that song
Whenever it comes on it makes me feel strong
I thought I told y’all that we won’t stop
We back cruising through Harlem, Viso blocks
It’s what made me, saved me, drove me crazy
Drove me away than embraced me
Forgave me for all of my shortcomings
Welcome to my homecoming
Yeah it’s been a long time coming
Lot of fights, lot of scars, lot of bottles
Lot of cars, lot of ups, lot of downs
Made it back, lost my dog (I miss you BIG)
And here I stand, a better man! (a better man)
Thank you Lord (Thank you Lord)

I’m coming home
I’m coming home
Tell the World I’m coming home
Let the rain wash away all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes
I’m coming home, I’m coming home
Tell the World that I’m coming



Tuesday, 13 December 2011

✿ I'M WAITING...WAITING..WAITING...AND WAITING... ✿

silently tears fall
and its really hurt me...


✿ I'M SURRENDER........... ✿


✿ BERAT MATA MEMANDANG... ✿


x sama berat mata yang memandang, 
x sama rasa pada yang simpati diri ini..
berbanding rasa berat bebanan di bahu yang sekian lama memikul..
semoga bebanan yg telah sekian lama ini, 
tak selamanya dibahuku...
mungkin rasanya dah x mampu untuk ditanggung..
bahu ini semakin hari semakin rapuh.........



✿ AGAKNYA BUKAN NASIBKU.... ✿


klu ikutkan last menses ari tu pd. 23/10, pastu sebulan ++ xde tanda2..
pas sebulan tetiba ade spotted brownish dlm sehari jer..
pastu  xde balik...tup-tup 2-3 hari lepas ade balik, tu pun sehari jer..
skrg plak dah xde plak dah...
nak buat UPT pun dah xde rasa.. 
x nak kecewa berulang2 kali mcm dulu..
*bukan x biasa pun kecewa mcm nih*

kompius dengan perubahan diri sendiri.......
tapi dah malas dan tak mampu memikirkan segalanya..
agaknyer mmg saya bukan seorang yang berpeluang untuk merasai
pengalaman jd ibu seperti kawan2 yg lain..
xpe lah.... :(


Wednesday, 23 November 2011

✿ TERINGIN................................................................✿



teringin..
dah 5 tahun menunggu.................



✿ KAKAK IJAN @ NINA @ GSC ALAMANDA ✿

Ni 1st time bawak kakak (anak sedara saya) jenjalan pas dia sampai advanture sorang2 nek Airasia dr Kuching 18/11 ari tu, so mggu lepas ari ahad (20/11/2011), pas settle siapkan 5S kat opis dr kul 11.00 am - 5.30pm, saya bawak kakak @ Nurmizan @ Nina  (kakak tu panggilan adik2 dia) g Alamanda. Cadangan asal, kalo awal settle tampal2 gambar utk carta organisasi seksyen utk 5S siap awal, bleh la bawak kakak naik bas jer g Alamanda tp petang tu ujan dari kul 3.00pm sampai la kul 6.00 pm. Payung lak x bawak, nak x nak terpaksa la tunggu incek hubby blk keje utk amik kitorg. 

Sampai Alamanda, terus cari tiket. Tanye Kakak nak tgk cite ape, Kakak request nak tgk cite "Aku Bukan Tomboy" tp incek hubby ajak tgk cite Shark Night 3D tu. Sampai kat kaunter, incek hubby dah cari2 seat dah nak beli, saya lak yg p "gatal mulut" ckp Kakak under 18yrs so x bleh tgk cite tu. Xde ler 18sx pun cuma maybe cite tu x sesuai utk peringkat umur Kakak (15thn). Incek hubby ckp kat tmpt check tiket tu nnt dorg x kan check ic kakak, tp saya lak yang risau. Last2 tgk jgk laa cita 'Aku Bukan Tomboy" tu... seronok kakak. Cite nyer not bad jugak la, kelakar..nak2 ade Saheizy Sam berlakon... heheheh
   

masa mula2 sampai, ade jualan perabot blkg tu..


lawa katil nih. Ntah berapa riban..
xpe laa..yg kat umh pun ade sikit ala2 cengginih.. heheh


Kakak posing depan replika box mende ntah tuu..


bila tgk pic nih, rasa betapa cepatnya masa berlalu.
Kakak pun dah besar, jadi anak dara.. malah sama saiz ngan saya dah pun...
rasa baru semalam jer saya mandikan kakak, jaga kakak wiken, 
bawak dia jenjalan ambik dr umh ayah dia @ abg g umh abg lg sorang.
berkongsi baju (masa tu pakai baju body fit), suar pendek saya pun kakak pinjam,
berkongsi makan burger nan seketul & megi tomyam pedas nan sebungkus..
itu cite kakak masa kakak umur 3-5thn... skrg kakak dah 15 tahun..
Wowowoooo....!! :p


"pakwe" misteri Kakak..hahahah


sblm g tgk wayang tu, kitorg g alas perut dulu.
Air Fresh Orange utk incek hubby & saya dan Kakak share Kokenat Shake!


nih dah lame nak belanja Kakak..selama ni tunjuk gambar jer kat dia..
tp Kakak makan x abis lak.. kenyang katanya..


posing tetap posing..makan wafle x puas sebenarnyer...
tekak nak cari nasik jugak tp terpaksa makan ringan2 jer dulu sbb singkat sangat masa,
pastu nak masuk panggung dah.. sian Kakak..dr opis dah kelaparan.. 


belanja Kakak makan nih jgk..
antara Fav saya kalo g Alamanda ;)


pas alas perut, kelam kabut g panggung,
kebetulan masa tu tgh ade promosi filem Puss in Boots
Saya mula2 teragak2, rasa cam nak amik gambar, last2 suruh Kakak..
walhal lam ati nak jugekkk!!!!
Puss in Boots tu fav saya...!! cam Chester Gendut kat umh lak dia.. heheh


masa mula2 Kakak amik gambar, kne Q sbb ramai..
tp xde ler lame sangat Q nyer pun...
Kakak sorang jer bergambar.. saya tak.... hehehe






last2 rasa nyesal x bergambar ngan Mamat Kiyut nih, 
last2 saya amik jugak....... x mo kalahh!!! hahaha


haa hamek kauuuuuuuu!!!
sekali berposing, tamakkk sampai 2x snap pic...
siap berpeluk2 bukan muhrim lagi tuu... hhahaha


Satu lg pic Kakak...Kakak dah siap bergambar sebenarnya,
siap bersandar kat tiang blkg tu, org2 pun dah ramai yg balik,
tetiba "Puss in Boots"  nih pegi kat Kakak yg tgh bermsg2 hp,
ngusik2 kakak, siap tepuk "high-5" lagi tu ngan kakak..
last2 amik gambar lagi sekali... hehehe


p/s: saya tunjuk pic nih ngan incek hubby yg tgh Q beli pop-corn, 
dia ckp saya x mo kalah jugak...
hahahahhaa... harussssssssssssss...!!
ehhh..nnt nak tgk laa cite Puss in Boots nih.. hehehe


✿ TIPS : ELAK KECURIAN, DIROMPAK & DIROGOL DALAM RUMAH SENDIRI ✿

Banyak kes pecah rumah dan ada ahli keluarga dibunuh atau dirogol oleh perompak. Muhasabahkan diri kita. Adakah kita pernah mengabaikan tanggungjawab sebagai ketua dalam keluarga menentukan anak-anak dan isteri kita selamat ketika tidur waktu malam hari?


Tips menghalang kecurian.

(1) Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

(2) Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

(3) Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan Petaling Jaya).

(4) Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

(5) Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama ...).

(6) Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, in case terjaga tengah malam, cuba on and off kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa alert).

(7) Tekan button merah alarm kereta anda jika anda suspect pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

(8) Sekiranya terlihat orang-orang yang agak aneh dan asing di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala).

(9) Pesan kepada jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah kita dan mengaku saudara kita bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefor pejabat anda kepada jiran supaya mereka boleh double check dengan kita.

(10) Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam bilek tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

(11) Adakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis kawasan anda, bomba kawasan anda, 999 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon.

(12) Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

(13) Lampu porch & lampu belakang rumah sepatutnya terpasang secara automatik bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi bercuti.

(14) Kalau cuti lama, pesan jiran kutip surat-surat dalam peti surat. Peti surat yang penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

(15) Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

(16) Kereta Proton adalah paling mudah dicuri. Kalau kereta anda brand new, sekurang-kurangnya anda perlu lock gear & steering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi akan berjaya melambatkan pencuri).

(17) Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua in case berlaku kebakaran.


(18) Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

(19) Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

(20) Kalau sewa rumah baru pastikan anda tukar padlock baru, mana tau bekas-bekas penyewa lama simpan kunci pendua.

(21) Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.

(22) Pastikan keadaan selamat sebelum buka pintu rumah (Tak kira siang atau malam, terutamanya balik lepas 11:00lam).



sumber kopi-pes dari [.S.I.N.I.]


✿ FORGIVENESS ✿



A person who is weak cannot forgive
but a person who is strong can forgive.

But how can we forgive someone if that person hasn't confessed what they  have done or told the truth?

*sigh*

Tuesday, 22 November 2011

✿ SORRY FOR ALL THE MESS............. ✿



somtimes u just have to distance urself from  other people.
if they care, the'll notice,
if they dont, 
u know where you stand
u just cant tell anybody how u feel
not because u dont know why
not because u dont know ur purpose
not because u dont trust them 
but because u dont find the right words to make them.....
 UNDERSTAND.........


✿ EPI 21ST BEFDEY TO MY LOVELY NIECE, LIZA CYG @ AMOI [22-11-2011] ✿



Liza Faisal Tiong,

ee & pakchu doakan semoga panjang umur, sihat walafiat, 
dirahmati Allah S.W.T selalu & bakal menjadi  pemimpin solehah yang berjaya,
di dunia..juga di akhirat..

amin... ;)


  

Friday, 18 November 2011

✿ PROSES PENGGUGURAN BAYI ✿



(◕‿◕✿) PSTT...NAK MERAPU SKIT (◕‿◕✿)
OMK..!!!!!!!!!!!
saya speechless.....


✿ EVERY HUSBAND SHOULD READ THIS ✿




Love her...when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her...when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her...when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.

Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her...when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love her...when her cooking is bad. She tries.

Love her...when she looks dishevelled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her...when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.

Love her...when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.

Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her...when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.

Love her...when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change.

Love her...when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay

Love her...when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her...when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love her...when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway

Love her...when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her...when she argues. She only wants to make things right for both

Love her...she is yours. You don't need any other special reason!!!!



All this forms part of a Woman's Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:

-->Treat the women well
-->The best of you are those who are the best in the treatment of their wives
 — 



CREDIT TO : Airesh WalkWay (FB)


✿ PETUA ISLAM UNTUK DIPERTEMUKAN JODOH ✿






Fadhilat Surah Yaasin ayat 36:


 Untuk sesiapa yang belum berkahwin agar dipertemukan jodoh. 


Baca Surah Yaasin ayat 36 dan berdoa. 


Hembus pada telapak tangan dan sapukan ke muka.


Lakukan setiap pagi sebelum keluar rumah.


Surah Yaasin: Ayat 32 - 36: 


"Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; 


samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau


 dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya."
 —




✿ 9 SITI YANG PATUT DI JADIKAN CONTOH KEPADA UMAT ISLAM DI SELURUH DUNIA ✿


1) Siti Khadijah
- Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yang melahirkan anak-anak Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kepada Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.


2) Siti Fatimah
- Anak Rasulullah yang tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kepada suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2kadang-kadang berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah berkata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.


3) Siti Aishah
- Beliau isteri Rasulullah yang paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dengan Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yang sama.


4) Siti Hajar
- Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kepada suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air untuk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorang ibu mithali).


5) Siti Mariam
- Wanita suci yg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah s.w.t untuk mengandungkan Nabi Isa.


6) Siti Asiah
- Isteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dengan ujian yg dihadapinya daripada Firaun Laknatullah.


7) Siti Aminah
- Wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.


8) Siti Muti'ah
- Isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kepada suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat untuk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dengan cantik untuk tatapan suaminya sahaja.


9 ) Siti Zubaidah
- Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan bagi kegunaan orang ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.



Sumber: 
 (copypaste) dr 
Ustazah Siti Norbahyah Mahmood




✿ Notorious B.I.G. calms down crying baby - original ✿









Hamoi3x..kecik2 dah pandai menghip-hop r&b soul kan diri yek..
jangan besok2 [BABY MAEYA @ MERAH] pun cam ni, udah ler...
penat bonda & abi tu nak dunlot lagu2 hip hop..hahaha


# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget