✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Monday, 19 July 2010

*RESCUE STRAY KITTEN*

blog dah agak lame bersawang, tumbuh lalang & berbunga kerawang. bila layan FB, terabai sket blog nih. bile layan blog, FB plak yg dianaktiri.. ***haihh.. 

mlm neh ingat nak wat entry pasal kitten yg haku rescue dr umh member incik bebob. err... haku ker rescue? cemane nk eksplen ekk. hmm..dia & wife yg rescue kitten tuh blkg umh dorg. kitten stray tuh kne tinggal ngn mak dia. ntah pegi mane. so dorg tngkap, pastuh letak dlm cage blkg umh. 

pastuh thari tuh tgh haku & incik bebob mkn, member dia dtg ketuk gate. haku tergezut dgn muka sempoi x mandi lg, terus g dapor sbb rupa agak ler selekeh ala2 makcikk gendut dgn masih berbaju tido-yg TAK cekci ok...!! (hahaha..kantoi x mandi lg). eksplenesen x mandi lg = haku baru settle kms umh & jemur baju & wat keje ape yg patut bibik buat diujg mggu. setoppp psl macik gendut x mandi pg itu ok..sambung psl kitten tuh..

incik bebob kuar & ghupenyer member dia ckp ade kitten kt umh dia. suh kami g tgk. haku dgn eksaitednyer cam nak melompat (tipu jek, xde ler smp nak melompat. kan ker buruk bebeno ghupenyer kalo haku wat cenggitu dgn baju tidur & serabai x mandi pg lg??) pas siap2 mkn & mandi, haku dgn ikhlas ati nyer bawak sebekas wetfud Snappy Tom & sebekas lg BW in case member incik bebob x smp lg beli wetfud.

jln kaki ke umh dorg x smp 5 menet, pastuh terus g tgk. Subhanallah!!! mmg lawa sangat wlu dia hanya stray. Kaler belang2 itam corak ala2 marble. Sungguhhh!! Haku jrg jumpa stray lawa cenggitu. setelah haku bleh pegang kitten tuh, dgn gaya yg tidak ler berapa pakar dlm menentukan jantina kucen nih, haku dengan kompidennyer mengesahkan kitten tuh adalah sekor MAMAT aka MALE..! 

dengar haku ckp male jek, dorg neh plak berkenan. mungkin dorg rs agak leceh bila bela kucen female sbb female asik beranak  maybe dorg x sure bleh ker x spay kucen. setelah mengompomkan dengan wife nyer, maka dorg sepakat nak bela & mintak haku tulun jaga utk seminggu sbb mlm tuh jugak dorg kne blk kpg. 

so, haku dengan heppinyer tersengih2 cam kerang x cukup bitamin membawak blk kucen itu utk dijaga sementara. smp umh, ptg tuh terus spray ngn frontline & letak dia lam cage luar umh. x berani nk amik risiko campur ngn dorg lam bilik wlupun dlm cage. haku letak mekanan secukopnyer lam cage utk dia tp dak kecik tuh cam takut2. tp time haku gosok2 dagu dia, terserlah kemanjaan yg sungguh mencairkan ati aku neh. dan mlm tuh, buat entah kali keberapa,..jaguh2 & ratu lam umh neh dok kejap2 g hissing budak tuh lam cage luar umh (ngn haku skalik kne hissing, hokeyyy!) cam musuh & sume smp skang nih pakat2 mogok marah wlupun haku nak pegang dorg sekalipun... apakah kaitan???? dorg mrh sbb haku rescue ker dorg rs terancam dak kecik tuh ade kat umh neh?? wallahualam..

sekian update utk mlm neh. hah!! panjang berjela sekali haku setat mem-blog. gmbr ingat nak haplod tp ade kt hp incik bebob & beliau skang tgh bersengkang mata OT kat opis. dan...pic kat hp haku plak..ntah ngape bile haku connect usb cable ngan lappy, dia ckp (kat lappy ler yg ckp) omputeh lbh krg cengginih bunyik nyer "USB UNSAKSESPULLII AN-INSETOLLL & NOT RIKOGNAIS"

makanyer, sblm haku bertukar jadik kaler HIJAU KODOK & dtg segala hantu2 laut kat badan neh, elok ler haku x yah menghaplodkan dulu gmbr tu. nnt ler haku mintak incik bebob mengenalpasti sama ada haku nyer lappy yg bermasalah or usb or hp or ntahapehape.

tp...dah settle rescue & tulun jaga kitten tuh,..ade plak masalah len.... adehh...!!! esok jer la cite. haku dh ngntuk dah nih. nak simpan makhluk berbulu tuh plak. dh mula wat drift lam umh. td elok jer pakat membuta...sblm keje bertambah byk, bek settle dorg dulu....

sekian bebelan dr haku utk mlm neh... ;)

4 comments:

  1. kakak!! mana gmbr stray cat tu...mesti chomel corak marble..waaaa uplod2!!

    ReplyDelete
  2. alolo..
    mestie comeii kan.
    tak sabar nak tengok gambar.
    hehhe

    moga comei itew semakin sihat.
    dan bertuah jumpa kamu semua.
    dan semoga rezeki kamu juga murah.
    amin

    ReplyDelete
  3. CIK KERM>> jap agi akak haplod...gmbr dh bleh connect masuk lappy dah..incik bebob tulun settle poblem..kalo x, dah bertukar ijo dah akak td..hahaha

    ReplyDelete
  4. LINDA>>thanks...amin..hope kite semua murah rezeki.. jap g lia masuk pic kat next entry..tunggu..!! hehehe

    ReplyDelete

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #
There was an error in this gadget