✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Tuesday, 27 July 2010

*MENGGANTI POSA + ME-NYETTLE KEJE*


ngeeeeeeeeeee....!!~~
org len dah abis ganti posa dah. dah bersenang lenang menikmati mekanan yg sedap2 sblm posa blk tp hari nih haku baru setat terhegeh2 nak mengganti posa. ade belen lg 3 hari. ari tuh ade ganti pas raya pastuh x abis plak (kes jamuan raya & rumah terbukaKKKKK) byk sgt la tuh. adehh.. haku bkn bleh kne "goda" ngn mekanan sdp2 cam tuh. huhuhu...

cam biasa, bila haku baru setat2 nak berposa @ berlapar.. mula ler sakit kepala. berdenyut2. demi nak melupakan rasa sakit tuh, thari haku membuta jek kt meja. ingat nak turun bwh beli mekanan utk bukak posa in case ler blk lmbt ari nih...tp pas call cik siput, x jadik turun bwh sbb ptg nih nk g Alamanda ngan dia. bukak posa sambil belanja dia mkn. ari tuh cik siput belanja haku makan Kepsi, time teman dia amik barang baby dr supplier dia. So, nih time haku plak nak banje dia. asik org banje, segan plak perut haku neh. kui3x.!!!!~ Thanks yer cik siput, moga murah rezeki kamoo.. & bisnes bertambah maju. amin!!

hari nih FB pun x aktif, hapdet status/aktvt jek. blog nih pun hapdet sambil2 haku wat keje. bosan ngadap fail hijau, ngadap belogg ler plak. rilis tensengggg. mggu depan nak cuti blk kpg incik bebob kat Kantan (Kelantan laaa..haku kan salu rosakkan bhs & nama :p) Shopping pra-ramadhan kununnyer.....

shopping???? banyak ker duit hengko puan juls?????
cam kaya gempak jer nak soping yek! Jimat weiii jimat..!!
kate nak mengganti balik RM dlm ASB...
kuar RIBAN, masuk PULUHsen je yek???!!!!!!!

koh3x..!! senonyer haku pun x tau nak soping ape raya thn neh. baju2 sume dah siap tempah kat Kantan. Yg bayar upah & sulam..INCIK BEBOB. persiapan raya? xde sangat.. sbb blk Kantan. tuh pun x lame. cuti dh abes (asik EL..EL..EL..padan muka!!) kalo blk SARAWAK, yer la kot... umh sirik pun xde mende sangat nak prepare. sape la pun nk dtg umh. :p 

so bila nk cuti mggu depan...maknanya mggu nih keje WAJIB di-settlekan. nak2 plak 5S dah setat. tuh yg sibuk sikit. segala barang2 haku kat opis dah 4 kotak bwk blk. ptg nih last 1 kotak nk bwk. keychain2 x bley dah gantung2. ish3x..! xpe la. janji opis dh kemas2. keje dah settle sume.... baru sinang ati mo cuti.

hepp...heppp...huyeeyyy..!!!!!!!!!~ 

hepp...heppp...huyeeyyy..!!!!!!!!!~

hepp...heppp...huyeeyyy..!!!!!!!!!~

W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W

**buang tebiat?????????????   

*SEMANGAT RAYA...!!!*

 POSA pun belum abis ganti, haku dah berangan2 nak RAYA. koh3x..!! Ari tuh, ntah hari ape ntah..haku kim kat cenah suh dia beli Mejalah Saji bulan Ogos punye kt kedai dpn opis. Puas jugak ler membelek gmbr2 & resepi semekut2 baru (ntah jadik ker x haku nk buat lagik thn neh). Kalo ikut rasa, MALAS. Kalo ikut nafsu, cam nak buat. Cemane tuh???? Layan gambar jek la. Jadik x jadik buat.. belakang kira jugak... kui3x..
   











Monday, 26 July 2010

*OPERASI MEMBURU "KOKOKERANCH" aka LIPAS*

skang neh kalo kat umh umh, nk jln kne tengok lantai dulu. Sebabnyer kalo x berhati2, nasib x berapa baek..terpijak ler sang "kokokeranch" (ikut haku nyer suke nak panggil ape..kui3x) aka lipas yg dh mati katak. kokokeranch mati katak???. ape2 jer la labu...

nih kira operasi biasa dorg dlm umh. pakat berebut kejar menatang tuh, pas dpt tangkap dorg main kejar2. sepak cam bola loceng + lambung2 + lempang2 smp ler menatang tuh dah nyawa2 ikan lipas x bley nak gerak. bila dh x bley gerak, dorg main tinggal jek gitu. X minat nak main sbb cuit2 xde respon. Sampai laa menatang x berdosa tuh menghembuskan nafas yg terakhir tanpa ade sape2 kat tepi.

Kadang2 haku geram gak, haku neh dah ler geli ngan menatang tuh. makin ligat plak dorang sepak2 & lambung menatang tuh dekat2 ngan haku. ewwwwwwww..LIPAS..!!!! x sukeh3x..!!!

Sudahnyer, tugas incik bebob utk menyelesaikan acara pengkebumian arwah kokokeranch (buang tong sampah, daa...!)

RUSTY :: dia tgk jek.x minat nk campur urusan muda-mudi,
kasik can kat anak2 dia main. kui3x...
cuma sekali sekala join aktvt ank2, nak bakar lemak.

CHELLO :: tgk haku dtg, dia dah buat muka cuak.
dia ingat haku berdiri situ sbb nk marah dia :p

nih Kokokeranch tuh dah lemah dah.
sume pun dh cam xde mud nak kejar2.

Juara ari tuh : Chester the Genduts. Yeayy..!!
Ekceli Wiwi yg dpt tp Wiwi serender
tgk kokokeranch tuh dah nyawa2 lipas..
kasik can kat yg kurang stamina 2 hekor tuh,
kah3x...!!!

*KECIK DAH SELAMAT NGAN OWNER BARU*

Alhamdulillah, Sabtu lepas (24/7) member incik bebob (Mawi & Lin) dah buat keputusan utk bela si kecik nih, so petang tuh si kecik dibawak pergi ke rumah dorg. Dorang pinjam cage & carrier sekali sbb dorg xde cage nak letak dia. X kisah pun sbb dorg pun xde prepare ape tmpt utk si kecik nih. Xde perancangan. Lagipun cage 3 tier tuh haku x guna sangat pon. Kalo letak dlm bilik, tempat dorang lepak2 or melarikan diri bile kne marah. kui3x! :p

Tengahari tuh haku sempat mandikan dia. Senang sangat2. Haku rendam / letak dia dlm besen, syampu badan dia, tinggal kejap nak kasik syampu meresap (bukan tinggal dlm besen k), pastuh bilas2 & keringkan btul2. Xde meronta2. Gerak sikit2 jek. Kalo yg kat umh tuh haku rendam dalam besen, mau besen tuh terbalik ats kepala haku neh. kui3x...

TAPI......................
rasa sedey jugak seminggu sempat jaga dia, spray frontline, potong kuku & bersihkan tinge dia. Memang xde ape2 masalah. Tp dlm masa yg sama, bersyukur sangat2 sbb nasib dia akan terbela & hope nnt si kecik nih selamat, happy & bahagia bersama kuarga baru dia.

Cuma kadang2 rasa kesian kat mak & bapak dia. masa dia ade kat umh neh, mak & bapak dia dok gilir2 jaga tepi cage. Kdg2 2-2 sekali, tgk anak dlm cage yg bunyik2 nak kuar. Mlm 1st si kecik nih xde kat umh, mak & bapak dia dtg. Bising2 kat luar. Agaknyer tgk anak dorg dh xde lam cage. Sob3x..... :'(( 

Tapi ape haku buat nih bkn nak pisahkan "korg" anak beranak. Cuma nak si kecik tuh lebih terjaga dr dunia luar yg byk bahaya (hanjen & kete). Tentang mak & bapak dia, cuma serahkan pada Allah..semoga korg selamat & sihat sentiasa... :'((  

To Lin & Mawi : Thanks sbb sudi jaga dia. Nasib ler umh dekat2. Bleh jln kaki x smp 5 minit utk jenguk dia.. Moga murah rezeki korang yek... Amin..!! ;)





si kecik, we will miss u for-evahh..!!!!!!! muaccckss..!! ;)

*ODD EYE CATS*

Subhanallah..!!!
Indah sungguh makhluk ciptaan Allah yg satu neh..
ODD eye..!!!!!!!!!!!!!!!!!!


.::Nota KhaKi MuS0x!::.
sila telan air liur beramai2....
(pic amik dr email yg incik bebob send)

Wednesday, 21 July 2010

*MENGANTUK!!*

tgh melalui saat2 yg menyeksakan.. dgn gigihnyer menahan mengantuk pas makan ubat batuk. nih dah masuk mggu ke 3 haku batuk. tp alhamdulillah ok dah dr ari tuh.

ari tuh siap kne g Az-Zahrah bangi kul 3.30am sbb sesak napas, sakit dada & batuk x henti2. rupanya haku kne Acute Bronchitis. jangkitan pd salur penafasan. Dpt mc sehari.

cepat la baek wahai batukku..sesak haku dibuatnyer. x makan ubat batok kang, x baek2. mkn time keje, cengginih ler.. rasa cam di awang-awangan jek. meja plak menimbun fail2 kne settle sbb semalam x masuk opis (EL). dengan 5S lagik.. **haihhh...

ZZZzzzzz...!!!!!!!!!!!!!! :-s

*FONGGING & KES DENGGI*

ari tuh (17/7) haku dok umh jek, incik bebob plak baru blk keje. tgh dok tgk tv, tiba2 ade bunyik siren kuat giler. ingatkan bomba ke ape. tp haku dah setat panik. almaklum ler, haku dr dulu2 mane bleh dengar bunyik bising2 cenggitu. cepat panik + gemuruh & x tentu arah.

pastuh tetiba ade satu pengumuman dr MPKj dorg nak wat fogging area taman kitorg neh sbb ade kes denggi dilaporkan. Denggi?? uiskk..haku neh dh ler suke bukak pintu ptg2. rimas plak dok lam umh kalo asik bertutup pintu kalo time ade kt umh. mula2 tuh haku ingatkan fogging cam b4 nih (fogging cukup2 syarat asap x smp umh), ghupenyer bila tgk umh jiran selang 2 baris dpn umh...asap penuh giler.

kelam kabut haku neh amik dak kecitt luar tuh sbb dia haku letak dia lam cage luar umh. kang pensan plak dak tuh. sementara budak kecitt tuh dlm carrier, & yg lain dok cium2 carrier tuh penuh keheranan..haku plak lg sekali kelam kabut amik baju masuk umh, kang sia2 haku basuh baju wangi2 letak softner Petal dr bau wangi jadi bau asap.

sementara org MPKj tuh mem-foggingkan luar umh, bebudak lam umah plak dok dpn sliding door. keheranan tgk asap. adehhh... :))


asap cengginih br btul2 fogging namanya..

DAR KIRI : ChiChi & Chello


syukur alhamdulillah..tgk pix nih baru haku pasan
badan Chello dh setat nek blk pas dia sakit ari tuh.
ari tuh cengkung giler, bdn bleh rasa tulang dia membonjol.
bila dok berdua cengginih ngan ChiChi, 
kira ok ler xde ler nampak beza sangat sbb ChiChi nih
plak badan dia besar, "tafff" & panjang.
x cam si gendut 2 hekor tuh, "kuntut" & membooolat.
hahahah..!!!

*AMIK BAU (AYAM GORENG!!)

ari tuh lapar memalam, incik bebob plak g keje,
so haku goreng ayam pedas Ayamas.
tau2 si Chello dok ngenjen (usha2)
kelakar pun hade haku tgk..
dia dok dekat2, bwh kusi, pejam2 mata..
sambil hidung dia gerak2 menghayati bau..
ayam goreng!!!!!!!!!!!!! (Upin & Ipin)
tp x bley kasik dia ayam tuh..sbb pedas kan..
mula2 dok gesel2 kat kusi.
tggu haku kuar sora @ kasik respon..
taktik x menjadik..haku xlayan..
last2...

"
"
"
"
"
"
"
V
V

dia dok hulur muka dia...
punye "siokkk" (syok) dia nyer felen'/ reaksi muka 
pat cium bau aym grg tuh..ahahah

*PIC STRAY KITTEN (2)*

gambar dia yg haku amek ari neh..


*PIC STRAY KITTEN*

tadaaaaaaaaaaa..!!!! nih la pic si kecik yg wife member incik bebob rescue kt blkg umh dia tuh. Siyesss mula2 haku tgk dia, mmg haku jatohhh ati tgk corak marble dia yg sungguh......... Subhanallah.. Cantik kan makhluk ciptaan Allah nih. Sian dia kne tinggal ngn ibu dia. 

Nih pic hari 1st dia haku bwk blk utk jaga seminggu nih. Sbb katanya member incik bebob tuh nak bela sbb jantan. Tapi..kalo dia x jadik bela, maybe haku akan amek dia & put for adoption supaya dia bleh dok ngan owner yg blh jaga dia baek2. Ari aku amik tuh, xde ler garang sgt. Hissing pun maybe sbb dia rasa terancam. Tp time haku kasik mekanan kat dia, dia x sentuh langsung pun, smp mlm x berak2. Last2 haku force feed dia. bg wetfud. Mula2 tanak, bila wetfud tuh masok mulot kecit dia, baru dia tau wetfud tuh sedap gile. Haku soh dia mkn sirik, licin hengko!!! hahah..Pas abis mkn, haku kasik air guna syringe. Dan..hasilnyer..perut dia membuncit kekenyang...tp chumel..!!!

Ari neh haku try main2 ngan dia, manja pulak. Tp yg x tahan tuh..mak dia asik hissing haku dr kejauhan tgk haku men2 ngan anak dia. Memalam plak, mak dia dtg dok tepi cage. Ati aku nih tersentuh jugak tgk kasih syg sorg ibu wlu setakat kucen sanggup dok tggu anak dia. TP haku eran knp org bleh buang @ bunuh anak yg asal dr darah daging sirik, kandung 9 bulan. Manusia yg Allah kasik akal x leh fikir ker..?? (emo sket)

Enjoy pic dia... pic ari neh pun hade..jap g haku masuk next entry plak, mls nak campur2 lam entry neh. kang panjang sangat. ;)

nih dh mo mkn sirik pas haku force feed dia.
menambah 2x hokeyyy!!! :p

nih 2nd round mkn. haku letak lam carrier. 

mamam pun cam takot2 jek..


nih dia tgh jenguk2 "member" yg dok keliling
carrier dia. yg luar sibuk cium2 bau wetfud. hahah


Sume eran tgk si kecit nih. Tp sume ari tuh dok
pakat mood. Bleh plak hissing sesama sirik.
eran plak haku neh. salu x de ler smp cam tuh,.
ngn haku2 sekali kne hissing kalo pegang2 dorg.
adehhhh...!!!

kan haku ckp..LISIN....!!! 


siyess..haku ade tgk lam mudah.my, 
ade sekor kitten corak ala2 cengginih yg kununnyer
"Bengal" rega RM800 kalo x silap..kui3x..

budak gendut neh cam biasakkk larr.. 
dok intai2 carrier tuh sambil cium2 bau.
walhal dak kecit tuh haku dh letak lam cage luar pun :p

muka x puas ati, x jumpe mende...hahaha

Monday, 19 July 2010

*RESCUE STRAY KITTEN*

blog dah agak lame bersawang, tumbuh lalang & berbunga kerawang. bila layan FB, terabai sket blog nih. bile layan blog, FB plak yg dianaktiri.. ***haihh.. 

mlm neh ingat nak wat entry pasal kitten yg haku rescue dr umh member incik bebob. err... haku ker rescue? cemane nk eksplen ekk. hmm..dia & wife yg rescue kitten tuh blkg umh dorg. kitten stray tuh kne tinggal ngn mak dia. ntah pegi mane. so dorg tngkap, pastuh letak dlm cage blkg umh. 

pastuh thari tuh tgh haku & incik bebob mkn, member dia dtg ketuk gate. haku tergezut dgn muka sempoi x mandi lg, terus g dapor sbb rupa agak ler selekeh ala2 makcikk gendut dgn masih berbaju tido-yg TAK cekci ok...!! (hahaha..kantoi x mandi lg). eksplenesen x mandi lg = haku baru settle kms umh & jemur baju & wat keje ape yg patut bibik buat diujg mggu. setoppp psl macik gendut x mandi pg itu ok..sambung psl kitten tuh..

incik bebob kuar & ghupenyer member dia ckp ade kitten kt umh dia. suh kami g tgk. haku dgn eksaitednyer cam nak melompat (tipu jek, xde ler smp nak melompat. kan ker buruk bebeno ghupenyer kalo haku wat cenggitu dgn baju tidur & serabai x mandi pg lg??) pas siap2 mkn & mandi, haku dgn ikhlas ati nyer bawak sebekas wetfud Snappy Tom & sebekas lg BW in case member incik bebob x smp lg beli wetfud.

jln kaki ke umh dorg x smp 5 menet, pastuh terus g tgk. Subhanallah!!! mmg lawa sangat wlu dia hanya stray. Kaler belang2 itam corak ala2 marble. Sungguhhh!! Haku jrg jumpa stray lawa cenggitu. setelah haku bleh pegang kitten tuh, dgn gaya yg tidak ler berapa pakar dlm menentukan jantina kucen nih, haku dengan kompidennyer mengesahkan kitten tuh adalah sekor MAMAT aka MALE..! 

dengar haku ckp male jek, dorg neh plak berkenan. mungkin dorg rs agak leceh bila bela kucen female sbb female asik beranak  maybe dorg x sure bleh ker x spay kucen. setelah mengompomkan dengan wife nyer, maka dorg sepakat nak bela & mintak haku tulun jaga utk seminggu sbb mlm tuh jugak dorg kne blk kpg. 

so, haku dengan heppinyer tersengih2 cam kerang x cukup bitamin membawak blk kucen itu utk dijaga sementara. smp umh, ptg tuh terus spray ngn frontline & letak dia lam cage luar umh. x berani nk amik risiko campur ngn dorg lam bilik wlupun dlm cage. haku letak mekanan secukopnyer lam cage utk dia tp dak kecik tuh cam takut2. tp time haku gosok2 dagu dia, terserlah kemanjaan yg sungguh mencairkan ati aku neh. dan mlm tuh, buat entah kali keberapa,..jaguh2 & ratu lam umh neh dok kejap2 g hissing budak tuh lam cage luar umh (ngn haku skalik kne hissing, hokeyyy!) cam musuh & sume smp skang nih pakat2 mogok marah wlupun haku nak pegang dorg sekalipun... apakah kaitan???? dorg mrh sbb haku rescue ker dorg rs terancam dak kecik tuh ade kat umh neh?? wallahualam..

sekian update utk mlm neh. hah!! panjang berjela sekali haku setat mem-blog. gmbr ingat nak haplod tp ade kt hp incik bebob & beliau skang tgh bersengkang mata OT kat opis. dan...pic kat hp haku plak..ntah ngape bile haku connect usb cable ngan lappy, dia ckp (kat lappy ler yg ckp) omputeh lbh krg cengginih bunyik nyer "USB UNSAKSESPULLII AN-INSETOLLL & NOT RIKOGNAIS"

makanyer, sblm haku bertukar jadik kaler HIJAU KODOK & dtg segala hantu2 laut kat badan neh, elok ler haku x yah menghaplodkan dulu gmbr tu. nnt ler haku mintak incik bebob mengenalpasti sama ada haku nyer lappy yg bermasalah or usb or hp or ntahapehape.

tp...dah settle rescue & tulun jaga kitten tuh,..ade plak masalah len.... adehh...!!! esok jer la cite. haku dh ngntuk dah nih. nak simpan makhluk berbulu tuh plak. dh mula wat drift lam umh. td elok jer pakat membuta...sblm keje bertambah byk, bek settle dorg dulu....

sekian bebelan dr haku utk mlm neh... ;)

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #
There was an error in this gadget