✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Friday, 14 May 2010

*PATCHWORK & QUILT*

Haku nih kiranya salah sorang peminat Patchwork & Quilt (wlu hangat2 tahi ayamas jer time nk buat), since sekolah menengah lg sbb mak haku rajin buat Patchwork tp yg jenis kpg punyer. Maksud haku yg jenis jahit tampal biasa2 corak segi 4 jer. Yg moden punye cam gmbr2 bwh nih, biasanya guna kain cotton. Yg mak haku biasa buat kain2 licin, belen2 buat baju raya & kdg2 kawan dia kasik sbb byk sangat. Dan kebanyakkan mak haku buat jadik selimut, sarung bantal segi empat & sarung bantal segi 6. Boleh dikatakan kat umh kitorg kat kpg mmg guna selimut jahit tampung seribu nih. Jimat. ehehhe..

Hasil tangan haku yg kira terdasat dlm sejarah idup haku menjahit tampung seribu nih ialah wat selimut. Corak segi 6 tuh, heksagon kot. Beria la carik kotak2 tisu, kotak ubat nyamuk dan segala kotak2 supaya kain tuh senang utk dibentukkan. Kaler kain plak rona roni ler sbb kain campur. Ade kain kosong, ade yg bunga2. Guna kain licin belen2 baju kurung jer. Sbb masa dok kpg, skolah lagik masa tuh mmg x mampu nak beli cotton berbagai.

Diawal2 buat tu mmg haku semangat giler, blk dr asrama ujg mggu mmg haku sambung wat. Tp lame2, dah jadik cam buhsan. Sbb ntah biler nak abis (masa tuh haku TAMAK + BERANGAN nak wat selimut walhal sepatutnyer utk permulaan, haku wat sarung bantal pun dah kira ok). Last2 haku nyer terbengkalai + masa tuh dah abis SPM terus g Kuching dok ngn abg haku sementara tggu result. Dan akhirnya selimut MAK HAKU yang siapkan sambil dia ckp x elok haku wat keje SEKERAT jalan. ngehehehe... Sorry...Sayaaaang makk!! hahaha...  

Lepas selimut tuh mak haku siapkan, ade jugak haku start wat balik Patchowork & Quilt nih. Wat sarung bantal kecik jer. Masa haku keje opis lame, kat opis haku tuh ade sorang PA name Datin Hanizah. Dia mmg rajin wat mcm2 sulam manik, sulam tampal, lukisan minyak & Quilt nih. Biasa mak2 datin nih tempah jer tp nih sume dia wat sirik dan dia jugak PEMINAT KUCEN cam haku. 

Masa Datin wat kelas thari ajar org wat sulam manik & Quilt, masa tuh gk ler setat balik hangat2 tahi ayam haku nih. Beria g KL carik kain cotton nak wat sarung bantal kecik. Mmg seronok masa mula2 buat tuh sbb sume FREE..!! Maksud haku Datin ajar kami secara percuma, malah dia siap suh kami potostet corak yg kami nak dr buku yg dia beli rega beratus2 tu.

Dan cam biasa gak, bile haku jadik tadek mud malas last2 utk kali ke-2 sarung bantal kecik tuh terbengkalai lagi hampir 2 thn + masa tuh haku dah kawin + pindah umh, pastuh barang2 plak dok jer lam kotak. Dan akhirnyer sarung bantal tuh siap (bukan 1 tapi 3 helai, ok!) masa haku boring dok umh time MC 2 bulan pas operation!!. Agaknyer kalo haku x mc masa tuh, ntah2 sampai skrg nih x siap2 lagik. muakakakaka. Dan 1 dari 3 sarung bantal tuh haku adiahkan kat mak utk kenangan & sbg tanda haku hargai penat lelah dia jaga haku kat spital selama 9 hari. Thanks makk..!!! muackkkss....!!!~~~


GMBR2 KT BWH NIH AMIK DR TENET OK.. ;)

A Shamrock For Kerry

ABC

Baby

Butterflies Are Free

Cat Ponder

Dress Up

Many Cats

Masor Jar

No More Butterfly

PJ Cats

Strolling The Block

Tea Pot

.::Nota KhaKi MuS0x!::.
klu korg minat nk tgk design lain, klik kat ( SHARE MY QUILT)

4 comments:

  1. cantiknya
    kiranya lia nie kreatip lah ekk

    ReplyDelete
  2. LINDA>>ehhh..linda...mane kretipnyer..keje sekerat jalan jer..muakaka...yg pix byk2 kat ats tuh lia amik dr tenet laa..bkn lia wat..ngehehe...kalo la lia wat sume2 tuh, mau terabai & kurang kasih sayang ler anak2 berbulu kat umh nih..muakakaka...

    buat sarung bantal kecik amik masa 1thn+++..15 tawon lom tentu nak siap cam pix byk2 tuh..heheheehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum , mane nak dapat kain tu ?? gunting bentuk sendirik erk ?? :D

    ReplyDelete
  4. NUR RAZLIN >> tu gambar saya ambik dr internet.. bukan saya buat...just berkenan dengan design2 tu jer.. :)

    ReplyDelete

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget