✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Tuesday, 11 May 2010

*OYEN - KENANGAN KITA 3 HARI CUMA*

kenangan sayu + pilu 3 hari bersama Oyen, stray yg haku
rescue dr depan umh aunty (jiran) mmg pengalaman
paling sedih haku sbb masa tu la 1st time haku rescue kitten
dengan langsung xde pengalaman cemana nak jaga dia.
Masa tuh haku cume terfikir nak selamatkan dia,
kasik perlindungan & rawat dia sampai baik,
then dlm ati dah simpan angan2 nak bela dia. kesian sangat2.

::~27/10/2010~:: Pagi, Cucu Aunty depan umh panggil haku
g umh dorg, dorg ckp ade kucen dlm longkang,
dok ngiau2 sama ada takut / lapar / sejuk / sakit.
Aunty tuh plak ingatkan si Oyen nih haku nyer kucen
sbb dia tau haku mmg bela kucen
(masa tuh Rusty, Chello, Chellom & ChiChi)
umur dia haku agak2 dlm ><2 bulan
time haku capai nak amik dia tuh, dia xde sikit pun
nak larikan diri. nampak jinak sgt2!
cuma haku panggil2 dia, pastuh dia ikut haku sampai
dpn umh kami & haku letak dia lam cage kecik.
terus kasik dia wetfud & air. sian..! mmg selera dia mkn.
nasib baik ade belen wetfud bebudak tuh.
rezeki Oyen agaknyer..





gmbr2 dia pas haku rescue tuh, kasik mkn + minum.
chumel sangat! kaler oren dia lain dr kucen yg haku pnh tgk.
dia dok ngiau2 dlm cage tp sora dia siyes haku ckp,
cam sora baby. ngiau dia lain mcm, halus jer.
agaknyer kalo tgh2 mlm dia dtg umh haku,
mau seram sorang2 haku kt umh tuh.


gmbr spnjg hari dia dok lam cage, haku letak bersebelahn
ngan cage 4 hekor tu. yg 4 hekor tuh xde ler hissing pun,
cuma dok perati jer si Oyen nih ngiau2. Heran kot?
cuma si Chello tuh terlebih eksaited dok hulur2 tgn
dia nak cuit2 si Oyen tuh. Oyen plak cam takut2 jer
tp ngiau still xhenti2. last3 cage tuh haku kaver
ngan kain buruk, tp x lame lepas tuh, kain buruk tuh
dah berada dalam "banglo 3 tkt" tuh.
x lain, x bkn, tgh Chello nyer keje..! huhh!!

ptg tuh incik hubby blk dr keje. terkejut dia tgk si Oyen
dlm cage. sbb haku xde bgtau dia pun psl haku rescue tu.
haku plak dah menyengih2 sbb masa tuh dah terbayang2
nak bela si Oyen nih. Cuma nk kne susun ayat
nak memujuk tuh ler payah. tp ms tuh haku xde pun
hint2 nk bela, cuma ckp "rescue jer". hu3x


::~28/10/2008~:: Petang tuh, blk keje haku terus mandikan
Oyen & pas keringkan badan dia, haku balut ngan tola.
pastuh haku cuci telinga & sapu gamat kat luka dia. 
telinga dia penuh ngan kerak keruping keras. sian haku tgk. 
nasib ler masa haku sapu2 ubat tuh, dia x meronta2 sangat. 
mlm tuh masa haku dah nak tido, haku jenguk dia blk kat cage. 
tgk dia senyap, haku pun lega sbb dr td dia dok ngiau jer. 
risau dia sakit ke ape. 


X * X * X * X * X * X * X * X * X * X * X 


::~29/10/2008~:: pagi tuh haku g keje cam biasa. 
Oyen plak nmpk jer haku kuar pintu, terus dia bunyik2. 
haku ckp kat incik hubby, sora dia cam sora baby jer. 
mmg halus. haku pas kasik wetfud kat dia, haku terus g keje. 
sempat la pegang2 dia kejap. badan haku x pasan 
panas @ x masa tuh.

satu hari keje tuh rasa x sabar nak blk.
eksaited lain mcm. maklum ler ade makhluk yg menunggu
kat umh. x sbr jer tggu dia sihat, chumel sangat sora dia..
petang tuh, haku blk lam kul 7pm++. lmbt sikit sbb kne tggu
incik hubby siapkan keje dia. kejap2 haku tgk jam.
otw blk tuh kami singgah kat Bintang sbb haku plan 
nak beli wetfud byk2 utk Oyen, ngn kibbles
& pasir dia skali. masa haku tinggalkan dia pg tuh, 
haku x letak pasir sbb nk tgk dia poo cair lg x.
sbb haku pasan dr semalam dia nyer poo kaler itam
& bau dia kuat sangat, x cam bau poo kucen normal.
mmg bau pelik. masa tuh teringat arwah ayah nyer poo
masa dia sakit dulu tp haku xnak ler fikir 
smp cam tuh sekali.

dlm kul 8pm, kitorg smp umh. haku ketuk2 mangga 
cam biasa haku buat ptg smlm (Oyen akan bgn & ngiau
bila dia nmpk haku blk), tp ari tuh nmpk senyap jer.
dia terbaring jer dlm cage, haku dh x sedap hati. 
sambil tgn terkial2 bkk mangga, mulut haku x henti2
panggil dia tp xde respon. haku dah berdebar2.

sampai jer kat cage dia..sahh!!!! Oyen dh xde dah!
dia dah tinggalkan haku..!!!! Haku pegang bdn dia..SEJUK..!!
Tgk keadaan dia masa tuh,  dengan badan dia dah bersemut, 
yg haku x pasti bila dah dia tinggalkan haku.
berak cair  kotor satu badan, mata terbukak & mulut ternganga,
haku terduduk tepi cage dia. cam org gila.
menangis sampai dah x malu dah. hancur rasa hati
tgk keadaan dia mcm tuh. haku x berjaya nak selamatkn dia.
rasa menyesal pun ade, kalo haku x rescue dia,
mungkin dia  bleh survive, ke sebab haku mandikan dia?
ke sebab haku sapu ubat kat dia..? ke sbb mkn wetfud?
byk mende buat haku rasa nyesal. tp dah x berguna!
Oyen dah tak de..!!


mlm tuh hubby tlg kebumikan dia dpn umh.
mmg x sampai hati nk tgk tp haku nak tgk dia utk kali terakhir.
dan kitorg kebumikan dia x jauh dr tempat CheeWy,
abg CheeZy yg mati masa umo 10 hari,
dlm tempoh kurang 2 bln haku menyaksikan 2 ekor kucen
mati tanpa haku tau sbb ape.



wetfud, kibbles & pasir yg haku beli utk Oyen,
tp dia x smpt makan......
Apapun, kalau mati kesudahan kepada kesakitan dia,
itu yg lebih baik utk dia, dari hidup tp terus menderita.
aku redha dan dia maafkan haku krn x jaga dia dgn sepatutnya
disebabkan kurangnya ilmu haku masa tuh..
hrp Oyen bahagia kat sane....

2 comments:

  1. nak wat cam mn dah ajal die awal..
    tp k.jul dah berusaha selamatkan die...
    tp klu jd mcm tue mesti sedih jugak..ingt nk bela smpi bile2..
    sekurang2 nye ade org yg jg die sebelum die pegi..
    :(

    ReplyDelete
  2. tuh laa kan Sharz. mmg dah ajal dia. masa dia baru2 mati tuh, mmg rasa down giler. tp bila dah ok sikit & akak fikir2 blk..mungkin itu yg terbaik buat dia. buat ape laa dia idop dr sakit cam tuh. Kita lg kesian tgk. Ape2pun, Allah pinjamkan dia kat akak 3 hari jer dan setakat tu jer rezeki & peluang akak jaga dia.

    ReplyDelete

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget