✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Thursday, 6 May 2010

*KURSUS DO & DON'T - TATATERTIB*

Ari nih satu hari g Kursus Sehari Berskala Besar Jabatan Perdana Menteri @ Auditorium, Blok B1. Tajuk "DO & DONT" Dalam Perkhidmatan. Kali nih pasal PENGURUSAN TATATERTIB DALAM PERKHIDMATAN AWAM.

Siyess...!! haku btol2 lupa yg haku ade kursus hari nih. Kalo x budak opis sms haku, mau dengan selamba kot haku melenggang mak minah & dok opis menikmati Soto Nasik Impit campur bihun panas2 di pagi hari sambil berFB walhal haku dah print siap2 imel pasal kursus nih 2 hari lepas lg. Dah ler nih kira kursus pertama haku utk tahun nih, so kne ler carik lagi 6 hari utk cukupkan 7 hari kursus & haku kalo buleh nak kursus yg ade kaitan ngan keje haku @ bermanfaat.

Dari kul 8.30 pas pendaftaran, mmg haku semangat giler salin nota wlu asik tertinggal sbb penceramah tuh laju sgt pegi next slide sehingga ler break time kul 10.45 tuh kami berhenti utk minum tp haku blk opis kejap sbb nk g mkn soto pagi td yg x sempat. Pas siap2 mkn, g toilet & tggu dak opis & sorg ahkak PA tuh, kami masuk blk kul 11.30! giler sengah jam rest walhal dorg kasik 20 minit jer tp haku dah bajet dorg minum lame giler sbb ari nih peserta kursus melampau tahap keramaian sampai penuh 1 audi!!. Masa kami blk tuh PANJANG GILER "Q"!

Tapi yang haku nak cite & luahkan nih bukan pasal kursus nih. Cite psl pas kami masuk blk audi after break time tuh, tau2 kat kusi kami haku & dak opis nyer sweater & buku nota + pen dah xde!!!! Panik kejap! Tanye dorg situ, dorg ckp pihak Urusetia yg amek baju kami. Ape kes??!!!!!! Apakah motippp???? Pastuh dak opis dgr sorg peserta tuh ckp SEBAB KAMI MASUK LAMBAT.., so dorang amik baju + buku note + pen tuh. WTH@#)$&%*?:"!!*&*%#>>>!!! sbb tuh jer?? Rasanya ramai lg yg lmbt melenggang mangkuk masuk audi tuh, ngape baju kami jer yg kne amik...?? Haku dah hangin satu badan dah..! Kami blk opis (bgnn sblh jer pun) ats sbb berikut:-

1)- dak opis nak wat kje sikit sbb ari nih haku & dia xde kat opis so xde org nak print2 imel bos kasik & rekod surat masuk,

2)-haku blk sbb LAPAR - nak mkn sbb pg td x smpt bekpes soto tuh takut lmbt g daftar kursus & kalo haku harapkan makanan masa kursus tuh, sah2 x cukup sbb ari nih peserta kursus ramai giler. Tgk makanan haku dah tau dah x cukup & kalo berbaris jugak, x ker hampa sampai2 turn dah abis dah. nak melopong cam tuh jer..???? owhhh plissssss..!!!!!!!!!

3)-akak PA tuh dia nak g JAMBAN. Kalo g toilet kat Audi masa org tgh break cam tuh, sah2 nak kne Q lame sbb ramai org pakat serbu JAMBAN plus jamban tuh x selesa sbb xde hose paip tp jenis PANCUT. Korang biasa guna JAMBAN spisis cam tuh???

Last2 disebabkan buku nota & pen kami kne "rampas pihak BERKUASA", so TAK dpt laa nak salin note tajuk lain utk sesi ke-2 tuu. Mmg busan + ati berapi sampai dah x tau nak wat ape. Rasa x sabar nak abis kusus thari tuh.

Abis jer sesi ke-2 tuh haku & dak opis terus g tanye Urusetia. Ade 2 mamat kat kaunter & kami terus tanye ngape amik baju & buku kami. Yg sorang tuh ok ler, dia jwb elok2 wlu kami dah marah2 sbb x puas ati. Dia ckp ats dasar keselamatan brg, so dorg amik. Keselamatan? Halloo...!! kami bukan mentah2 bodo giler nak tinggalkan BEG DUIT, LAPTOP @ HP kat situ, sampaikan dorg ckp ats sbb keselamatan. tuh sweater buruk jer laa weiii!!!!!!!!


Bila dak opis haku argue ngan mamat tuh, dia terus bg kami baju tuh tp masa haku tanye kat MELAUN yg sekor lagi tu KENAPA AMBIK, dia bleh jawab cam nih "..kalo nak amik brg tuh, tuh kne ckp sendiri ngan BOS kami.." Umangg aiiiiiii....!! cam kami nih simpan dadah ler plak kne ngadap bos ko! Haku dah nak bertekak dah tp dak opis haku cpt2 ckp BOLEH, XDE MASALAH kalau saya nak jumpa bos awk..! last2 budak tuh diam. Padan muka ko!!!

Kalo dorg simpan ats alasan keselamatan aka takut ilang, haku bleh terima tp kalo sebab alasan KAMI MASUK LAMBAT, haku dah jelaskan dlm perkara 1, 2 & 3 tuh...! Tapi setau haku nih, kalo g mane2 pun cth hotel sekalipun, ape2 barang yg kita bawak adalah dibawah tanggungjawab @ risiko kita SENDIRI kalo tinggalkan dlm bilik hotel, nihkan plak setakat kursus dlm Audi.

Cuma satu persoalan yg haku nak tanye kat sini, antara 3 kategori berikut, mane yg paling dasat:-

1)- org tuh datang awal kusus tp MEMBUTA sepanjang kursus;

2)-kami masuk lambat sikit jer & dari pagi beria salin nota sbb otak kami bukan recorder yg bleh rakam tiap2 slide kat dpn, tp pertengahan kursus dh x bleh salin note sbb buku kne amik;

3)-org dtg kursus SEHELAI SEPINGGANG tanpa pen + buku nota dgn niat saja nak cukupkan 7 hari berkursus tp satu mende pun x amik tau;

Atas sbb x puas ati tuh lah haku & dak opis isik kat ruangan "CADANGAN" dlm Borang Penilaian Kursus perkara2 berikut:-

1) *Menghadkan bilangan peserta kursus supaya lebih sistematik, tidak terlalu sesak, kelam kabut & senang untuk menganggar bilangan tempahan makanan & minuman untuk peserta sebelum kursus.

2) Tidak menyentuh @ mengambil barang2 peserta kursus semasa break time & ape2 adalah di bawah risiko peserta sendiri dan TIDAK MENYUSAHKAN peserta kursus.

3) HANYA peserta BERDAFTAR sahaja diutamakan, sekiranya walk-in hendaklah memaklumkan bahawa dia menggantikan penama yg telah berdaftar dan kursus secara "WALK-IN" akan menyebabkan perkara2 seperti di (*no.1).

4) belajar dari kesilapan2 semasa mengendalikan kursus2 sblm nih.


dan...petang tuh haku dah xde mud nak salin nota. pas nih mintak dari penceramah jer la. abis cite!!! huhh...!!!

0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget