✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

FOLLOWERS

Monday, 24 May 2010

*FAKTOR-FAKTOR YG MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN KUCING*

Terdapat beberapa faktor yang anda perlu tahu serba sedikit dalam mempengaruhi pertumbuhan kucing anda. Saya pun bukanlah pakar mahupun saintis, tetapi disini saya hanya ingin berkongsi pengetahuan kepada semua pembaca serta peminat kucing di luar sana.


FAKTOR KRITERIA KUCING

  • Jenis Kelamin : Kebiasanya kucing jantan lebih cepat membesar dari kucing betina. Tempoh pertumbuhan kucing jantan adalah lebih lama beberapa minggu dibandingkan kucing betina. Jadi, tidak hairanlah kenapa kucing jantan anda selalunya bersaiz lebih besar dan juga lebih berat dari kucing betina.
  • Gen : Adalah menjadi lumrah dunia seorang bapa dan ibu akan mewariskan gen mereka kepada anak mereka apabila lahir kelak. Begitulah juga dengan bapa dan ibu kucing akan mewariskan sesetengah sifat genetik kepada anak kcuing. Contoh yang paling ketara adalah warna bulu anak kucing tersebut, jika tidak menyerupai si ibu maka dari si bapalah bentuk tubuh dan pertumbuhan anak kucing anda akan dibentuk.
  • Hormon : Selalunya hormon pertumbuhan dalam badan akan bertindakbalas kepada kucing. Sehinga bila sampai di satu tahap peringkat umur 7-9 bulan, kucing anda akan mengiau ataupun meraung mencari pasangan untuk mengawan. Terdapat sebilangan tuan punya kucing mengambil keputusan untuk menjalankan kembiri atau sterill pada kucing mereka ketika umur kucing tersebut masih muda, walau bagaimanapun, ini tidak akan mengganggu pertumbuhan kucing anda. Tetapi seboleh-bolehnya, membiarkan kucing anda untuk mengalami proses mengawan untuk pertama kali sebagai pendedahan buat kucing anda digalakkan, kemudian selepas ia melahirkan anak barulah anda menjalankan kembiri keatasnya. walaubagaimanapun ia hanya untuk kucing pedigree sahaja.Untuk kucing domestik ia tidak digalakkan.
  • Ras : Semakin besar spesis kucing itu maka tempoh pembesaran yang diperlukan juga adalah panjang. Contoh yang paling ketara adalah kucing dari spesis Maine Coon yang mempunyai bentuk serta saiz badan yang lebih besar dari spesis kucing yang lain.

FAKTOR KUALITI MAKANAN
  • Ketika anak kucing lahir saluran pencernaan sudah mula berkembang sedikit demi sedikit. Contohnya anak kucing yang baru lahir akan mencernakan susu dari induknya sehinggalah anak kucing tidak dapat mencernakan laktosa atau gula susu lagi.
  • Protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan meneral yang seimbang adalah faktor penting untuk perkembangan anak kucing dengan sempurna.

FAKTOR LAIN
  • Kebersihan : Persekitaran yang tidak bersih dan kotor akan mengganggu kesihatan kucing anda, terutama sekali kepada anak kucing yang baru lahir yang mudah terdedah kepada virus. Seharusnya anda perlu menyediakan sebuah ‘cage’ ataupun kandang/sangkar yang selesa mengikut saiz bilangan kucing anda, sekiranya tidak berkemampuan, tidak menjadi masalah kerana anda bolehlah mendapatkan sebarang kotak-kotak kosong yang bersih terdapat banyak di kedai-kedai berhampiran. Tempatkan anak kucing anda di tempat yang bersih, kering dan teduh, tukar kotak tersebut dari masa kesemasa sekiranya sudah koyak ataupun rosak.
  • Stress : Pertumbuhan kucing memerlukan tempat yang aman dan tenang dan bersih. Tempoh tidur bagi anak kucing yang sudah berumur lebih 2 bulan akan berkurangan, walau bagaimanapun kualiti tidur anak kucing anda harus dijaga dengan teliti untuk mendapatkan tidur yang cukup sekurang-kurangnya lebih 3 jam.

Mengikut penyelidikan, pertumbuhan kucing juga sebenarnya sangat bergantung kepada berapa lama tempoh anak kucing anda nyenyak tidur. Tidur adalah salah satu proses pertumbuhan kucing untuk menjadikannya sihat, oleh itu adalah sebaik-baiknya anda tidak mengganggu kucing anda yang sedang tidur,(atau bersedialah untuk dicakar oleh kerana kucing tersebut terkejut ).

credit to : jareycatlovers ;)

0 ORANG DAH HISTERIA...!!!!!:

Post a Comment

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget