✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Wednesday, 3 February 2010

*KISAH KUCEN & ORG YG BYK SONGEH + ALASAN*

Rasa macam hangin pun hader jumpa org macam nih. Asal2 pompuan nih pvt. msg kat YM tanye pasal kucen dia yg kne fungus. Haku punye ler berjela ekplenesen kat dia & kasik cadangan ape yg patut dia buat kat kucen tersebut. Awal2 chat tuh, haku x ingat nak copy sbb ingatkan ok jer..tp lame2 jadik macam "FEDAP" + MENYAMPAH + BERBULU jer ati aku nih dengan pelbagai alasan yg ntah hape2 bila haku bg pendapat. Nih la yg haku sempat copy. Tp nama tuh haku dah replace la sbb x nak mende tuh jadik isu. Ekceli pompuan nih haku x ingat dh cemane blh ter-chat ngan dia. Dulu2 la. Lepas tuh dia senyap jer. Tp pnh gak sekali sekala pm kat yahoo tanye pasal kucen. Tanak ckp byk sbb ati haku nih tgh tersinggung dgn tindakan dia kat kucen tuh & malas nak kasik nasihat kt org yg BANYAK SONGEH LAGI BODOH SOMBONG + PENUH ALASAN macam tuh...baik x yah tanye haku!

lepas haku tlg kasik idea, cadangan, pendapat & no hp Doc Klinik Mesra utk dia call tanye pendapat pasal kucen dia yg sakit tuh..nih la sambungan chat lepas tuh...


I say: kat sana lebih complete perubatan dorg
I say: sbb vet @ doc yg kat Klinik Mesra tuh semuanya dr UPM
I say: so awak x yah risau
MISS XXX says : hmmm..cam jauh la plak
I say: terpulang
I say: pilihan & keputusan ade kat tangan awak
I say: saya CUMA bg cadangan @ pendapat
MISS XXX says: vet slalu tutup kul 8
MISS XXX says: jem lg
MISS XXX says: aish xsempat
I say: awak keje ker study?
MISS XXX says: dua2
MISS XXX says: sbb tu sy xsempat
MISS XXX says: nk mandkn ke hape ke
I say: sian kucen awak
MISS XXX says: sy cume blh jage mkn minum n toilet je
MISS XXX says: sy ingt klu susa sgt sy lpskn je dia kt lua
I say: awak rasa MAMPU ker nak jaga dia lagi?
MISS XXX says: klu dia sihat sy ok je
I say: itu jalan penyelesaian yg awak rasa paling baik?
MISS XXX says: lps dia sakit ni jd leceh
MISS XXX says: sy dh nk exam
I say: biasa la
I say: saya faham
I say: kucen cam tuh gak
I say: nama pun kucen
I say: ada masa sihat
I say: ada masa sakit
I say: masa sihat, kita sayang dia
I say: masa dia sakit, kita rasa dia menyusahkan kita
I say: tol x?
I say: dan bila dah sakit, jalan paling mudah..buang @ lepaskan dia...
I say: sudahnya, dia mati tanpa mendapat rawatan yg sepatutnya dia dapat
I say: iskk.. saya x dapat membayangkan kucen awak
I say: bila awak lepas dia..dia sakit sekor2 luar umh
MISS XXX says: aku xdela kejam mcm tu <<<---dh ber-AKU yg sentap nih!!
I say: kene ujan..sejuk
MISS XXX says: sbb tu la aku tanye ko psl vet
I say: pastuh mati kne langgar kete
MISS XXX says: y u r soo prejudis
I say: sbb tuh saya risau bila awak ckp susah2 awak nak lepaskan dia
I say: bukan prejudis
I say: jangan salah faham
I say: saya paling suka kucen & bukan setakat minat jer
I say: malah kucen yg ade kat umh saye tuh saya dah anggap macam anak
I say: saya pun dah bgtau awak ape nak buat & cadangkan ape yg patut tadi kan?
I say: knp awak nak terasa pulak?
I say: saya cuma bgtau @ cadangkan ape yg patut
I say: then selebihnya, atas tangan awak
I say: saye xde masalah klu awak nak pm saye tanye pasal kucen
I say: mane yg saye tau, saye bgtau
I say: mane yg x tau, saye cuma blh ckp..awak call jer vet yg saya dah kasik no hp td
I say: mintak opinion dorg
I say: sbb saya kesiankan kucen awak tuh
I say: dengan sakit cam tuh
I say: dengan awak x de masa nak jaga dia
I say: klu awak rasa x mampu & takde masa utk jaga dia, awak bg la org lain adopt
I say: mane tau dengan new owner, dia lebih terjaga
I say: awak pun xde ler rasa bersalah tgk dia mcm tuh
MISS XXX says: sape le yg nk kt dia ni
MISS XXX says: i dh pening tgk dia
MISS XXX says: dhla anta vet kene smpi 500
MISS XXX says: xbaek pn
I say: insyaAllah dia akan baik klu kita bg rawatan yg berterusan kat dia
I say: melainkan vet buat ujian darah kat dia, ckp dia sakit itu ini yg mmg xde harapan nak baik
I say: tp bila kucen xde harapan nak baik sekalipun, kita still kne jaga dia sebaik yg mungkin
I say: kucen awak tuh short hair
I say: saya rasa xde ler serumit jaga yg long hair nih
I say: ade kucen long hair kawan saye yg fungus teruk
I say: tp dia cukur bulu kucen tuh sbb dia memudahkan kerja merawat dia
I say: nak syampu @ sapu krim senang
MISS XXX says:dh anta amek sample sume dh
MISS XXX says: tp xbaek2
MISS XXX says: i dh fedup dh
I say: ekkk
I say: siannyer
I say: saye nak soh awak try g UPM, awak ckp jauh..so saye x bleh nak kata apa dah
MISS XXX says: mmg jauh
MISS XXX says: sy duduk cni
MISS XXX says: abes kj 630 plg awal pn
MISS XXX says: jem lg
I say: Hosp Veterinar kat KL tuh dah pegi ker?
MISS XXX says: weeknd xavialable
MISS XXX says: i g yg cawangan hosptal ni la
MISS XXX says: yg charg 500 ni
I say: UPM biasanya klu check drh dlm RM300 yg kawan saya kne tuh
I say: tp dia buat test complete la
I say: kucen saye yg liver failure awal thn ari tuh pun vet kat Klinik Mesra suggest bawak saya g UPM sbb sane lg complete
MISS XXX says: i dh survey, injek plg bagus
I say: tp sbb saye baru berhabis RM400++ utk rawatan dia, saye kne kumpul duit semula la
MISS XXX says: tp kt hosptl tu xdee
MISS XXX says: injek ni cpt baik
I say: awak call la dr wan tuh
I say: tanye dia
I say: kucen saye yg fungus tuh pun dah inject thn lepas
MISS XXX says: xleceh
I say: sama jugak
MISS XXX says: abes dia cakar2 geget tgn i
MISS XXX says: sbb bg mkn ubat
MISS XXX says: kn leceh nk bg mkn
MISS XXX says: apela doc ni
I say: dia tau kerja dia
MISS XXX says: abes bibir dia darah tau x
I say: kita nak ckp ape pun, kita x tau dia punye rawatan tuh cemane yg sebaik2nyer
MISS XXX says: dh susah sgt
I say: mmg la
I say: kucen saye yg liver failure tuh pun susah nak makan ubat
I say: kne suap..saye suap, susah..vet suap..senang jer
I say: sbb dia takut vet & x takut saye
I say: bila dia kuar wad lepas 12 hari tuh..sampai umh jer, saye masukkan 5 jenis tablet ubat dia dlm wetfud
I say: then dlm x sedar, dia makan wetfud tuh beserta ubat2 dia
MISS XXX says: dh try dh care tu
MISS XXX says: dia amek pil tu dia tampal kt dinding
MISS XXX says: ataupn dia geget ubat tu letak tepi
MISS XXX says: sengal tu;
I say: pandainya
MISS XXX says: ubat tu ble kene bende basah dia lekit
I say: byk jenis ker ubat yg dia terpaksa makan?
MISS XXX says: satu jenis je tiap2 ari
I say: sumbat2 x bleh?
I say: klu x pun, awak balut badan dia dengan tola
MISS XXX says: aritu mase i bandage dia
I say: kasik ketat sikit supaya dia x bleh gerak2
MISS XXX says: dia ilangkan bandage tu smpi skunk i xjmp
I say: pastuh awak sumbat la lam mulut tuh
MISS XXX says: dh try dh tp kene ade kwn tlg
MISS XXX says: klu xde hsemate dia dpt lari
I say: awak dok sorang ker?
I say: awak tggu la time hsmet awak ade
MISS XXX says: most of the time yes
MISS XXX says: xblh gak sbb ubat tu kene mkn tiap2 ari
I say: susah la klu cam tuh
MISS XXX says: dorg slalu xde
I say: saye pun x reti nak tlg awak
MISS XXX says: i rs mcm nk ikat dia kt tiang
I say: klu semua usaha awak dah buat, x berjaya jugak
I say: x tau la bila nak baik nyer
MISS XXX says: bukak mulut dia pkai tali ke
I say: try carik vet lain
MISS XXX says: bia mcm tu ari2
I say: yg ade inject
MISS XXX says: haa sbb tu nk inject
I say: klinik mesra x sure ade ker x
MISS XXX says: tp byk vet xoffer
I say: awak call jer la doc wan tuh
I say: no hp saye dah kasik
I say: dorg sume ok
MISS XXX says: mmm i risau nk tukar2 klinik
MISS XXX says: tp klu i dh kene charge smpi 500
MISS XXX says: i tukar la kot
I say: tp klu awak stick to one clinic yg dr dulu sampai skang xde perubahan, x guna jugak kan?
I say: klu awak tanye dlm petfinder tuh pun, dorg akan suruh awak pegi vet lain utk 2nd opinion
I say: nk tanye2 pasal kucen nih, awak kne ler usaha sikit
I say: free mlm2 tuh try la bukak petfinder.my tuh
I say: dlm tuh sume x lokek kasik pndpt
I say: mmg la leceh..tp mula2 jer
MISS XXX says: dh tgk dh petfinder ni
MISS XXX says: name klinik tu ade tulis
MISS XXX says: ade 1 je option yg i nmpk skunk
MISS XXX says: tp klu i bwk g vet lain
MISS XXX says: kene retest blk
MISS XXX says: terbang lg la 500
I say: awk jgn fikir pasal duit dulu
I say: awak carik jer info pasal klinik tu dulu
I say: then tanye dlm petfinder
I say: ramai lg yg blh kasik awak cadgn
I say: saye nih x reti ler nak ckp lebih2
I say: x tau sangat pasal kucen tp saye terpaksa rajin2 tanye vet
I say: masa saya mula2 buat keputusan nak bela kucen dulu, asben saye bising2
I say: dia ckp besar tanggungjawab nak bela menatang nih
I say: jahat @ x pedulik kebajikan menatang, saye yg dosa
I say: tp saye degil
I say: sbb saye nak buktikan kat dia yg saya bela kucen bukan setakat sajer2@ minat @ hangat2 taik ayam...kejap2 jer
I say: buktinya dah 3thn++ saye bela, alhamdulillah..saye x pnh lg biar kucen saye sakit...
I say: nampak cam sakit jer terus bawak g vet
I say: saye usaha seboleh yg mungkin wlupun asben saye pnh ckp saye nih buat keje sia2 & membazir
I say: tp saye x penah mintak satu sen pun duit dia utk rawatan kucen saye tuh
I say: semua 100% dari poket saye
I say: makan minum semua la...tukar pasir..mandikan dorg..
I say: bila kucen sakit, saya pun rasa sakit jugak....takut ape2 jadik kat dorang...xnak dorng tinggalkan saye...
I say: bila dorg dah sihat, saye rasa puas ati sbb saya dah selamatkan nyawa dorang
MISS XXX says: tula risau ni
MISS XXX says: slalu kitorg tdo same2
I say: walaupun saya terpaksa KOREK ASB saya sampai tinggal HABUK...
MISS XXX says: ni dia salu bising n marah2
MISS XXX says: sbb kene kurung
I say: dulu saye menabung rm10 sebulan utk ubat2 dorang..skang nih kne lebih skit sbb saye takut dorg sakit time tgh bulan @ time saye tgh kering
I say: dan saya paling x nak PINJAM duit asben saye (kecuali terpaksa sgt2)
I say: saya xnak libatkan orang yg x minat sangat pasal kucen nih
MISS XXX says: eee jhtnye asben
MISS XXX says: derma la sket
I say: jahat ker? awak knl dia? dia bukan jahat @ kedekut..bg saya x jahat nyer dia tp itu pendapat dia & mmg dah x minat..so saya x bleh paksa la kan
I say: ibaratnya dia ajak saya berjaga mlm semata2 nak tgk BOLA, dah tentu saya tak nak sbb saya TAK MINAT BOLA
I say: wlupun x minat kucen, tp dia bleh jaga kucen saya bila saya kuar masuk spital @ sakit @ xde kat umh
MISS XXX says: yela tp klu nyau dh sakit teruk
MISS XXX says: xkn xsimpati derma sket
I say: maknanya bukan dia x bleh jaga langsung
I say: derma? dia salu jugak beli pasir utk kucen saya...mainan dorang or makanan...tp biasanya lepas dia beli, saya akan bayar blk..
I say: sbb prinsip saya, saya x nak gunakan duit orang lain atas minat saya wlu LAKI sendiri
MISS XXX says: i bela miau bkn sbb minat sgt
I say: masa kucen saye kne liver failure, mmg dia ade nak hulur..tp awal2 lg bila dia tanye agk2 brp bil perubatan kucen saya tuh...saya dah ckp awal2 dia x payah risau...saya akan bayar
MISS XXX says: tp sbb i tgk dia cute n bf belikn
I say: tp bila pasir dah nak abis, dia yg ajak saya beli...dia bayar..
I say: tp mmg dah kebiasaan saya, blk umh saya amik resit tuh..saya akan kira brp brg2 kucen then bg dia blk duit tuh
MISS XXX says: hehehe
I say: biasa la tuh
I say: saya pun ramai jumpa org yg bela kucen sbb CUTE
I say: tp x minat sangat
I say: contoh x jauh, kawan saya sendiri
I say: dia amik DLH sbb dia nak kucen bulu panjang
I say: bila kucen garang, then beranak, then dah x CUTE, kucen tuh dia buang..
I say: dengan alasan kucen garang
I say: klu saya la jadik dia, klu garang sangat sekalipun, saya x sampai ati nak buang
MISS XXX says: i xpenah la nk buang mcmtu
MISS XXX says: i bukak je pintu bg dia lari <<<---nih ayt nk kne pelempang nih!!


lepas tuh haku dah x sanggup dh nk dengar fasal kucen dia..byk sangat alasan bila nak kasik rawatan kat kucen...dr aku berbuih kasik pendapat @ idea dan cadangan, baik haku blahhhh....sblm org sakit ati dgn ayat2 haku..


.::Nota KhaKi MuS0x!::.
KESIMPULAN ::: BUAT APA NAK BELA KUCEN KLU X MINAT SANGAT + TAK MAMPU + TAK DER MASA NAK JAGA / RAWAT / BG KASIH SAYANG KAT KUCEN TUH. DAH LA KUCEN TUH X PNH DIMANDIKAN, JUST LAP2 JER DENGAN ALASAN TAKUT KUCEN TUH SEJUK. KO X RETI KER NAK MANDIKAN GUNA AIR SUAM?? X KAN BESAR2 DAMANSARA TUH, XDE SATU PUN VET YG BLH PEGI UTK MINTAK 2ND OPINION? X MASUK DEK AKAL. KATA ADE BF, KLU DATING BOLEH, XKAN NAK BAWAK KUCEN UTK JUMPA VET X BLH? XKAN XDE MASA LANGSUNG? HAIHHH...SBLM HAKU EMO...BAIK HAKU STOP. X SANGGUP NAK IMEJIN CEMANE SAKIT & KEADAAN KUCEN TUH YG FUNGUS SAMPAI BERDARAH2.. SEMOGA DIA CEPAT SEMBUH. HAKU NIH X KISAH LA SAPE2 NAK PM TANYE PASAL KUCEN. MANE YG HAKU BLH JWB, HAKU TLG JWB. MANE YG X BLEH JAWAB, HAKU KASIK JER NUMO HP VET. PANDAI2 LA TANYE SIRIK. X KAN MAKAN PUN NAK BERSUAP JUGAK CIK ADIKKK OIIIII.....SENDIRI MAU INGAT LA.....

2 comments:

  1. erks..kejam nye..lola yg student neh lg r..die kira bkerja gak..
    leh jek smpan wet..kalu x mampu nape bela..
    aduss..nth btul nth idak die bawk g vet tuh..nth2 bg obat manusia..huk3..sian kcing tuh..

    ReplyDelete
  2. tu la pasal..rasa mendidih jer dgr dia ckp cam tuh. sian tau kucen dia. dgn x mandi. bile nak eloknyer..at least amik la satu hari tuh, usahakan utk cuti...bawak g vet..xde duit..mintak la kat BF..kate BF yg belikan..xkn BF nak lepas tangan cam tuh jer..iskkk.....geram tol laa...

    ReplyDelete

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget