✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Thursday, 18 February 2010

*BLOG DAH SETAHUN DAH 18/2/2010*

[ ULANGTAHUN BLOG YANG PERTAMA - 18/2/2010]

SEJARAH : Syukur! Hip hop Hureyyhh..!!!!~~~ Diam x diam, dah setahun dah blog haku nih...[18/2] muahhh..!! i likeee...!!! 1st entry haku klik [SINI] adalah pada tarikh hari nih. Hari pertama haku ber-blog. Masa tuh x reti lg nak edit2 blog nih. Tp berkat kegigihan (cehh...cam beria jer) tak sangka panjang jugak hayatnya. Sebenarnya tujuan asal nak buat blog cuma nak suka2, utk sendiri2 baca, tempat haku meluah rasa x sakit, sedih, sayu, pilu, membebel, memekak, meraung, merapu, nak cerita kisah family, kerja & kucen jer je, tapi selalunya termelalut jugak cerita ntah hape2. Bila baca semula kisah2 lama rasa banyak benda yang boleh haku ingat blk. Ye la kalau takde benda ni rasanya haku tak ingat pun apa yang berlaku 12 bulan lepas @ lepas2 (w/pun tak semua). Boleh jadik kenangan kendian hari. Haku jer yang paham cerita yang sebenarnya.

SEBAB? Asal2nyer blog nih haku buat sbb org lain ade blog. Bila surf tenet, cam best jer tgk org wat blog. Blog kaler rona-roni, lawa2, byk aktiviti & gambar2 serta peristiwa dorg masuk dlm tuh. Soh haku pun nak jugak ler ber-blog. Nak2 plak masa tuh KRONIE’S pun hangat berblog gak. Haku tanak ler ketinggalan. Tol x kronies?? Hahaha.. Tapi jangan x tau sebenarnyer sampai skang nih x ramai member2 haku @ klasmet @ kampungmet yg tau kewujudan blog haku nih. Kronie’s & beberapa kerat rakan terdekat jer yg tau. Bahkan opismet haku pun x tau. Ngape? Xde jawapan. Tp yang pasti haku lebih suka low profile cam nih. Haku bukan sapa2 pun org nak tau pun. Semekin, hina dina, reta tak punya (bluweekk...pinjam skrip zaman dolu2) Klu byk sangat tau, byk plak menda2 terdedah kang. Nak2 plak kalo yg sama kpg mulut longkang..hayoohhh... pening!

Sama jugak cam haku nyer Facebook. Bape kerat jer pun kawan. Bila org tanye, haku jawab jer jarang bukak FB sbb haku MEMANG MALAS nak bukak FB selalu. nak2 plak tenet kat umh cam hampeh. Friendster pun cam tuh. Tagged pun cam tuh. My space haku mmg xde. Haku lebih suka ber-blog dr ber-FB & yg sewaktu dengannya sbb blog haku bleh merapu ikut suka hati haku tanpa memikirkan ada hati org lain sbb haku x pnh publish haku nyer blog kat sape2 kecuali dorg tau dr kawan2 yg tau kewujudan blog nih.

So, jangan hairan bila blog haku nih bape kerat jer org rajin nak komen. kualiti lebih penting dari kuantiti. Sbb tuh jugak laa klu ade yg perasan bahawa blog haku nih x ramai yg antar comment cam blog orang lain, bersusun2 comment bawah entry tuh. Tapi haku..? kosong..hahaha... haku suka cam skang nih. Xnak jadik org lain, Jadik diri senirik jer. Selesa cam nih. xde sape2 tau haku nih sape. Bg haku, klu ade orang comment..alhamdulillah. x pe la..haku amat hargai sbb dorg sedar kewujudan blog haku. Janji komen2 dengan bahasa yg baik & sopan, x kisah laaa kan. Skang nih ramai yg suka berFB @ Twitter. Ikut masing2 nyer minat la kan. Kurang2nyer klu haku nak membebel ker ape ker, xde ler org menyampah / meluat @ sakit ati dengan ape haku tulis.

Masa mula2 dulu rasa malu je bila tau ada orang lain jugak baca (macam la ramai sangat). Takut je orang akan fikir ntah hape2 je haku tulis/merepek/melalut. Malu ke diri sendiri kdg2. Malu orang tau haku buat tu buat ni, family haku macam tu macam ni, kucen haku perangai cam rimau @ samseng.. terutama orang yang kenal hakulah. Tapi bila difikirkan buat apalah nak rasa malu..bukan pun haku tulis benda yang memalukan pun. Cuma cerita biasa2 je, rasanya banyak pasal budak berbulu tu je. Wlu asal2nyer blog tuh bukan diciptakan utk dorg tp cite pasal dorang dah mengatasi pasal owner blog nih. Ngehehehe...Tp x pe la kan. Mende tuh jer buat haku rasa happy & seronok. Ilang rasa sunyi.

Ade jugak ler haku dengar orang cakap alah beli benda tu pun nak masuk dalam blog, kucen sakit masuk blog, kucen mandi masuk blog, sikit2 masuk blog, makan itu ini, pegi sana sini pun masuk blog. tu haku rasa orang tak paham pasal blog. Blog ni tak kisahlah ko nak tulis pasal apa, nak membebel ke ape ker asal x sebut nama kita, dah ler. As long tak mengganggu gugat ketenteraman tali perut orang lain/negara/melanggar akta @ undang2 tertentu. Ibarat buku diari ko lah sebenarnya, cuma ni versi boleh dibaca oleh orang lain. Cara penulisan/cerita tu terpulanglah.

Biasanya orang cakap dari berblog ni boleh dapat ramai kawan, tu memang betul. Tapi haku setakat hari ni takde ramai mana kawan pun hasil daripada blog. Blog yang haku suka baca banyak sebenarnya, rajin jugak laa nak melawat blog org aka add dlm list tp just jadik silent reader. Jarang meninggalkan komen kat blog sape2 melainkan jari haku nih dah gatal yg amat sangat nak menaip soalan2 @ ayat2 yg muncul dari kotak fikiran kat kepala haku nih, kecuali blog kronie’s & member searena pengucingan tuh ade jugak ler haku comment. Dalam erti kata yang lain, haku jarang cuba nak mendapatkan kawan daripada blog (dah la haku takde ramai kawan sangat pun skang ni) sbb haku rasa haku byk idup dlm dunia haku senirik & dah makin kurang bergaul ngn org lain.

Bukan haku sombong, tapi haku segan (ntah hape2 je kan, tadi dah kata tak malu). Kadang2 bila berkawan secara realiti nih, mula2 jer ok. Lame2 senyap cam tuh jer. Kdg2 mula2 rapat, tempat berkongsi suka duka, tp lame2 kawan tuh yg akan makan kawan. So, haku x nak macam tuh. Baik awal2 haku “berkawan” dengan “menda” yg x akan makan diri sendiri (blog la..xkan la saka plak) muahaha..

Kiranya senang ckp haku selesa lagi duk umh, main ngn kucen @ tgk tv atau lagi best MEMBUTA dr bertandang umh org semata2 nak berkawan, pastuh melalut ke arena membuat ketuMpat. Ohh No...No...No..! not gud laa... Haku bkn baik sangat tp umo2 cam nih x sesuweiii la. Bkn x penah haku gaduh ngan hubby gara2 x nk g bertandang umh wife kwn dia. Dia segan org tuh dok berkali2 pelawa haku g umh tp haku x g pun. Dia soh haku berkawan ngan "manusia" sbb selama nih haku berkawan ngan "kucen" jer. mane lbh baik? DOk umh main kucen ker berkawan ngan org pastuh terjadi laa gotong royong buat ketuMpat?

Ayoooo...!! B, I'm not that type of lady (tiru Camelia nyer lirik lagu) Haku bkn jenis suka bertandang umh org, pastuh bila xde mende nak sembang, mula la terkial2 nk carik idea lepas nih nk ckp psl ape. Xkan haku nak cite pasal kucen2 haku yg nakal plak ngn org yg x minat kucen nih. Tp ..siyes ckp, haku klu jumpa ngn org yg minat kucen, mulut haku yg berat nih tiba2 jadik ringan semacam. Kdg2 bila time suiz ok, kat petshop bleh menyembang ngn org yg beli makanan kucen. Tetiba berubah personaliti. Hahaha..

So far, haku selesa dengan blog. Meluah ape yg haku rasa kat blog tanpa akan ada pihak2 lain yg tikam belakang haku. Sbb tuh skang nih xde la org nk ckp2 fasal haku nih sbb haku dah x percayakan “manusia asing yg x di-x-ray & di-scan luar dlm” sebagai tempat mengurangkan tekanan haku selain kronie’s & kwn terdekat terutama Divra (weii..haku sebut nama ko ler dlm entry kali nih!!) mak iti & minie (korg jer tau ape “tekanan” yg kita alami kan?), anak sedara haku, CT yg kdg2 blur ngan Aunty dia yg asyik blur @ stress nih & especially mak & hubby haku yg xpnh2 jemu kasik semangat buat haku melawan sakit & tekanan. Thanks buat korang yek. Ada masa haku menyemak kepala korang dengan masalah haku yg ntah hape2. Moga Allah jer yg membalas jasa korang.

Sebenarnya apa yang haku tulis ni cuma apa yang haku rasa sepanjang setahun haku 'terjoin' dunia blog ni. Harap2nya blog ni akan panjang umurnya. Haku sayangkan blog ni, cuma haku ni bukanlah blogger yang tegar sangat. Kadang2 bila nak hapdet, hapdet memanjang. Kdg2 rasa malas, blog sunyi sepi. Lebih kepada sekadar suka2. Mungkin klu panjang umur haku, murah rezeki kendian hari, bleh la blog nih haku tunjuk kat anak, cucu, (cicit & piut miut klu blh), menantu & kawan2 se-arena pemblog-an & pengucingan bila dah tua2 klk. Sekurang2nya, masa tuh bila dah ingatan dah x berapa kuat (skrg pun dh x brp kuat), bleh la mengimbas kembali kenangan terindah zaman muda2 dulu. Blom ape2 haku dah berangan kan???? Hehehehe.

psttt: kronie's..lame senyap...mane menyelam aaa??? check2 ler blog tuh. dah berlumut bersawang dah.mentang2 kat opis bleh bukak FB..cesssss...!!!

6 comments:

  1. wah!!dah setahun!!congrats!congrats! :p

    ReplyDelete
  2. mak ai panjangnya karangan akak..saya nak cakap satu je..hhappy besday untuk blog akak yg ke setahun..

    ReplyDelete
  3. SHIKIN ::: Thanks SHIKIN..haa..kan..cam x caya pun ade. asal2nyer nak suka2. tgk org lain ber-blog..nk berblog jugak. diam x diam, klu baby..dah nak berjalan dah..hahaha


    QISHA ::: Thanks QISHA. mau x panjang. sempena besdey kan. plus tahap "ke-rajin-an" tuh berlebih skit semalam. itu yg semangat berkobar2 menaip tuh wlu semalam tenet cam hampeh..demi blog yg dh setahun, ku tempuh jua. hehehe..

    ReplyDelete
  4. erm btol3x.. kita pnya blog ske ati mak bapa ketua kg kita ar nk tulis apa pung!.. tp letly aku mmg dh tak bape nk rajin ar mengarang.. gara2 bila publish asek reject jerk.. fedap..fedap tau!...

    ReplyDelete
  5. lia.
    happy besday .
    lin pon dah lupa lin berkecimpung tahun biler.
    rasa cam setahun jugak.
    hehhehe

    ReplyDelete
  6. MINIE : tu la kan...itu yg haku x phm kalo ade org nak pertikaikan ape yg kita tulis...kita nyer blog..bkn org lain nyer blog. haa..pasal salu kne reject tuh, dulu2 haku pun salu gak sampai rasa fedap jer nak berblog..tp lame2 ok...ngape ntah...dugaan tuu..nnt haku check ape yg patut kat blog ko ekk..nih tgh MALAS..MALAS..MALAS..seMALAS2nyer (sbb ari Senin)..hahaha


    LINDA : thanks linda..tu la dlm diam x diam, dah setahun jugak...check blk Linda nyer 1st entry biler..bleh wat karangan panjang2 sempena besdey...muahahah (Lia nyer karangan jadik ESEI BERTULIS bila mood mencurah utk membebel @ merapu + bile MALAS wat keje...adooyaii....hahaha

    ReplyDelete

♥♫☻ KORANG SUME AKAN KELIHATAN SANGAT "SWITTT LAAAGI GOJESSSS" SEKIRANYA BERGOSIP SECARA AYU & SOPAN. TERIMA KASIH, DAUN KELADI..HEHE ☻♫♥

# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget