✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Thursday, 30 December 2010

*SALAH MAKAN*

Ari nih haku MC. 1 hari. dah tentu sbb x sihat. Pagi2 rasa x sedap badan, last2 haku rasa loya2 & cam nak muntah.


Tahan punye tahan, last2 x tertahan. Muntah jugak akhirnya. Lembik haku dibuatnyer. Muntah2 pun xde mende, sbb dr pagi haku x makan ape. Mane selera nak bekpes or lunch. Incek hubby turut cuti temankan haku.  
Last2 sbb x larat, incek hubby bwk haku g klinik An-Nisa' Sek. 7, BB Bangi. Doc tanye haku nak ubat ker cucuk. Haku ckp ape2 jer la. X larat rasanyer. Last2 dia ckp nak "cucuk". X kisah laa.. Janji haku x menanggung seksa lg.

Rupanya doc ckp haku salah makan. Teringat mlm td kitorg g mkn kat PapaRich Seri Kembangan. Incek hubby order nasik lemak & haku lak pekena mi kari and kerangnyer mmg x masak. Doc takut haku keracunan makanan dek kerang tuh. Haduii...

Hasilnyer, ari nih dok umh jer la...dengan kepala kejap2 berdenyut,.. Ptg lak bila dah rasa ok skit, haku kemas2 bilik bebudak berbulus tuh. Tukar pasir & mop semua lantai & cage dorg. 
 
Naik2 bilik, tgk ade sms dr ahkak Nurul, kwn yg haku order kibles, wetfud & pasir dorg. Aduyaiii.. haku lupe nak bayar.. nasib baik ahkak Nurul tlg ingatkan. Terus haku bukak mebengtuyu. Dlm haku tgh nak bayar, tetiba rasa cam nak pitam plak. Tekak loya..dan..sekali lagi haku muntah... masam rasanya sbb xde mende dah haku nak kuarkan! Ewwwwwwww...!!!~klu geli, sila klik "CLOSE" mouse anda ok..hahahahha..!!!~ 

Dah settle muntah, haku sambung blk mebengtuyu. Akhirnya settle utang haku utk bln nih... begitulah kisah saya utk hari ini. sekian time kasih (**tetiba skema...
 
.::NoTa KhaKi MuS0x!::.
dh byr utang BW + Pasir + Wetfud, 
belen lam Mebeng dah tinggal paras idong,
mggu neh nk byr cage plak..
sob..sob..sob.. :'((.

::SALAH MAKAN::


Ari nih haku MC. 1 hari. dah tentu sbb x sihat. Pagi2 rasa x sedap badan, last2 haku rasa loya2 & cam nak muntah. 

Tahan punye tahan, last2 x tertahan. Muntah jugak akhirnya. Lembik haku dibuatnyer. Muntah2 pun xde mende, sbb dr pagi haku x makan ape. Mane selera nak bekpes or lunch. Incek hubby turut cuti temankan haku. 

Last2 sbb x larat, incek hubby bwk haku g klinik An-Nisa' Sek. 7, BB Bangi. Doc tanye haku nak ubat ker cucuk. Haku ckp ape2 jer la. X larat rasanyer. Last2 dia ckp nak "cucuk". X kisah laa.. Janji haku x menanggung seksa lg.

Rupanya doc ckp haku salah makan. Teringat mlm td kitorg g mkn kat PapaRich Seri Kembangan. Incek hubby order nasik lemak & haku lak pekena mi kari and kerangnyer mmg x masak. Doc takut haku keracunan makanan dek kerang tuh. Haduii...

Hasilnyer, ari nih dok umh jer la...dengan kepala kejap2 berdenyut,.. Ptg lak bila dah rasa ok skit, haku kemas2 bilik bebudak berbulus tuh. Tukar pasir & mop semua lantai & cage dorg. 
 
Naik2 bilik, tgk ade sms dr ahkak Nurul, kwn yg haku order kibles, wetfud & pasir dorg. Aduyaiii.. haku lupe nak bayar.. nasib baik ahkak Nurul tlg ingatkan. Terus haku bukak mebengtuyu. Dlm haku tgh nak bayar, tetiba rasa cam nak pitam plak. Tekak loya..dan..sekali lagi haku muntah... masam rasanya sbb xde mende dah haku nak kuarkan! Ewwwwwwww...!!!~klu geli, sila klik "CLOSE" mouse anda ok..hahahahha

Dah settle muntah, haku sambung blk mebengtuyu. Akhirnya settle utang haku utk bln nih... begitulah kisah saya utk hari ini. sekian time kasih (**tetiba skema...



Monday, 27 December 2010

*2 BANGLO UTK ANAK2 BULUS*

Setelah puas mencari, meng-klik tenet sana sini akhirnya haku anak2 bulus bakal mempunyai 2 banglo baru ..DIULANGI.. 2 banglo baru...!!! yang dah tentunya mengopakkan poket haku utk waktu terdekat nih.

Tapi kepada sesiapa jer yg x tau, x yah risau. Duit utk pembelian 2 banglo tersebut  akan keluar 100% dr account Maybank HAKU SENIRIK tanpa melibatkan pinjaman dr along2 or org2 yg x berkaitan. Pada yg knl dan sama bergiat aktif dlm arena pengucingan nih, mungkin tau haku xkan libatkan "poket" sape2 dlm minat haku yg ade sesetengah org lain x bleh terima.

Setelah ber-sms ngn owner banglo tersebut, dah telah menyetujui secara lisan/sms, maka sekarang nih haku dengan gigihnya berusaha mencari lori utk mengangkut banglo dorg dr damansara. Dan hrp banglo tuh sampai ke rumahku selewat2nya ujg mggu nih (klu xde pape aral melintang).

Dan selepas dorg memperolehi banglo baru utk mereka itu, insyaAllah haku akan senyap buat seketika dari melayan nafsu utk membeli apa2 jer brg2 online yg haku sukeh or jualan di opisku. xpe la..sekali sekala, kne la haku nih berkorban utk mereka demi kedua2 belah pihak2 yg terbabit yg x kan disebutkan disini. sob..sob..sob..

Hope nih jalan penyelesaian kepada masalah2 yg haku hadap selama nih dan hope bebudak berbulu tuh x naik lemak plak pasnih lepas pengorbanan yg poket haku buat.


.::Nota KhaKi MuS0x!::.

pic cage tersebut haku xnak haplod dulu,
takut x jadik.. tp klu dah selamat sampai ke umh kitorg nnt,
sebesar2 alam semesta, gambar akan ku haplod kat sini..
cehh...kompiden jekkk!! :p


PSTTT:  kepada yg tgh carik cage, bleh klik kat [SINI],
try arr tanye kot2 abelebel lg.
link tuh haku jumpa ms surf tenet pasal cage.
tp haku bkn beli dr org tuh.
x terjangkau dek poketku kalo angkat 2 ketuii.


*DI MATAMU ADA AKU*

.::Nota KhaKi MuS0x!::.
kool x..???
kool x..???
kool x..???
V

V

V

V

V

V



toceyy..!! toceyy...!!
incek hubby yg memahami kesukeh-an
DAN
ke-addict-an saya dlm dunia pengucingan ini
dan telah meng-hedit pic super mabeles tersebut..
sejibik cam muka Rusty!!!


tih tih tih tih


::DI MATAMU ADA AKU::

kool x..???  
kool x..???  
kool x..???


V
V
V
V
V
V
toceyy..!! toceyy...!!
incek hubby yg memahami kesukeh-an
DAN
ke-addict-an saya dlm bidang pengucingan ini
dan telah meng-hedit pic super mabeles tersebut..
sejibik cam muka Rusty!!!

tih tih tih tih..

::GANGGUAN::


...masih diganggu oleh "pesakit jiwa" yg ntah bile nak insaf.
yg hasek try koling2 dgn pelbagai cara @ numo hp sampai
haku jadik takut nak angkat numo yg xde lam senarai..
dah ade family sirik, ape lagi x cukup???
bini slim, putih gebu, anak 4, yg sulung dh darjah 3-4.
haku tanak masok campur urusan umhtangga korg.!
sadisssss....bising

lucky i have a lot of friends
that really know who i am.
given your shoulder for me to cry on.

jutaan terima kasih yg tidak terhingga.
hanya Allah saja dapat membalas jasa baik kalian.

sesungguhnya aku insan biasa yg punya perasaan. 
kdg kala perlu ruang utk hidup sendiri..


::ONLY WIKEN I KEN::


SABTU - plan asal ptg tuh haku & incek hubby nak g Dataran Merdeka, sbb Busu aka pakcik incek hubby dtg dr Spore ade motorshow kat sana. So plan dorg gak nak bermalam umh kitorg. So pagi2 sabtu tuh haku bgn awl, basuh & sidai bkemas bagai. Cuma anak2 bulus haku x settle kan lagi.

Last2 ptg tuh haku x g pun Dataran Merdeka tuh wlupun incek hubby beria2 ajak. 1st - sbb ade lg keje2 x settle and 2nd - kepala haku dah setat berdenyut2 (masa tuh x makan ape pun dr pagi). So, memandangkan incek hubby g KL ngn kawan dia, so haku dok sorg2 la kat umh menyettle ape yg patut. 

Sempat jugak ler ptg tuh dlm berdenyut2 kepala haku nih, mandikan Chello & ChiChi. Yang lain, dah xbleh sbb xlarat plus salur air lam bilik air dorg sumbat tahap gaban. Asid yg nak curah dlm tuh x beli2 pun. haihhss..

Dah settle2 dorg, pas haku senirik mandi, bila jenguk bilik dorg, geram btol bila tgk si ChiChi dok dlm litter tray. Ishh... ini meng-effectkan kemarahan. Ade ker patut, dah wangi2 haku syampu dia, sedap plak dok berkubang lam litter tray dorg. Nasib baik pasir tuh haku baru tukar, klu x..sia2 jer haku mandikan dia. Geram tol!

kul 2am pas incek hubby blk dr KL, kitorg g LCCT jumpa anak sedara haku Siti, esok dia nak balik USM. Lepak2 kat sana dr kul 2am sampai kul 4.oo++ then blk sbb incek hubby dah ngantuk.

Itu kisah ari Sabtu................................... 

AHAD - Ari neh plak kitorg bgn lmbt..hahaha..hamek..blk dr epot, smp umh kul 5am++, thari incek hubby dpt call kne masuk kje. So lagi sekali haku dok umh settle ape yg patut. Baju2 basuh semalam nasib baek ari nih kering sume. Dengan semangatnya ari neh haku masak Daging Goreng Kunyit,  goreng Sayur Kacang Buncis + Sutun. Dah settle sume, ptg haku mandikan lg 4 ekor. Ramai plak cucu2 aunty jiran sblh umh haku neh dtg tgk haku mandikan kucen. Yg tak tahan tuh, dorg beramai2 siap masuk umh ikut haku sampai dlm bilik kucen semata2 nak tgk kucen. Hadoiii... Bukan x sukeh, tp tkt plak kang bebudak tuh cite kat Uncle Lim aka tuan umh haku nih yg haku bela kucen lam bilek...(Uncle Lim ekceli beradik ngan nenek bebudak neh)

Dah settle 4 ekor tuh, sbb dorg xde tanda2 nak blah, last2 haku terpaksa ckp yg haku plak nak mandi. Baru bebudak tuh balik. Dan ari neh satu hari haku biarkan dorg main kat luar. Mmg cam lepas dr kandang, Lari sana sini, lepas nih nak kne cage lg yg 3 hekor tuh.. sape soh wat perangai berak luar litter tray???? padan muka korang!!. :p


Nota Kecik :
kaitan tajuk dengan entry :: (wiken jer bleh buat semua kje2 berkaitan) tih tih tih

Thursday, 23 December 2010

::RASULULLAH SAW & PENGGEMIS BUTA::


pstt: gambar sekadar hiasan ;)

Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya.

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat. Setelah wafatnya Rasulullah SAW, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu.

Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni Abu Bakar RA berkunjung ke rumah anaknya Aisyah RA yang tidak lain tidak bukan merupakan isteri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu "..Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?.." Aisyah RA menjawab "..Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja..". tanya Abu Bakar RA. "..Apakah Itu?.." 

"..Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada disana..", kata Aisyah RA.

Keesokan harinya Abu Bakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abu Bakar RA mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya. Ketika Abu Bakar RA mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil mengherdik,  "..Siapakah kamu?..". Abu Bakar RA menjawab, Aku orang yang biasa (mendatangi engkau).

"..Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku..", bantah si pengemis buta itu. "..Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut, setelah itu ia berikan padaku..", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abu bakar RA tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "..Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW..".

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abu Bakar RA, dan kemudian berkata, "..Benarkah demikian?. Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia...".

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abu Bakar RA saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.

credit to :email PAJPM ;)

Monday, 20 December 2010

DIY 110 - Cat Tree - Tower - Climber

::TAHAN NGANTUK::

musan gile2 ari senin...
sakit jiwa tahan ngantuk woo...
sib bek bos haku ade diskasen lam bilek dia..
so, haku yg kat luar neh sempat ler
mem-vuta..
ngantok kalo tahan2 seksa woo..
mau pekena bantal jugak barang se-mimpi dua..
rasa nak wat kefala cam neh kat denden..
bleyyy x??
huakakaka



::JANGAN BERSEDIH - TUHAN TIDAK BERBUAT ANIAYA::

Jika anda tahu bahawa di langit terdapat Tuhan Yang Maha Adil dan Penguasa yang bijaksana, bahkan Dia memasukkan seorang wanita ke Syurga hanya kerana anjing dan memasukkan wanita ke neraka kerana kucing, seharusnya anda berbahagia, menjadi tenang dan yakin akan janji Allah.

Disebutkan bahawa ada seorang wanita pelacur dari Bani Israel yang memberi minum seekor anjing yang kehausan. Kerana ia berbuat hal itu dengan ikhlas semata-mata kerana Allah, Allah pun mengampuni dosanya dan memasukkannya ke dalam Syurga.

Sementara itu ada seorang wanita yang mengurung seekor kucing di dalam sebuah sangkar. Kucing itu tidak diberinya makan dan minum dan tidak pula diberikannya mencari makanan sendiri berupa serangga yang ada di tanah. Kerana perbuatannya, Allah memasukkannya ke dalam neraka.

Kejadian tersebut kiranya cukup bermanfaat bagi anda dan akan mententeramkan hati anda, sebab anda tahu bahawa Allah Subhanahu wa Ta'ala pasti akan membalas setiap perbuatan baik walaupun kebaikan seremeh apa pun serta memberi balasan kepada hambaNya atas kebaikan sekecil apa pun.

Imam Al-Bukhari meriwayatkan sebuah hadith, bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:
"Ada 40 kebaikan, yang paling besar di antaranya adalah meminjamkan kambing perahan kepada orang lain (untuk diambil susunya). Tidak ada seorang pun yang melakukan salah satu dari semua kebaikan tersebut kerana mengharap janji Allah dan meyakini balasannya, kecuali Allah akan memasukkannya ke dalam Syurga"


Al-Hadith Allah Subhabahu wa Ta'ala berfirman:
"Barangsiapa yang berbuat kebaikan meskipun sebesar biji zarrah, maka ia akan melihat (balasannya).
Barangsiapa yang berbuat keburukan meskipun sebesar biji zarrah, maka ia akan melihat (balasannya) pula"
Az-Zalzalah: 7-8

.... sesungguhnya kebajikan akan menghapuskan keburukan... (Hud:114)


Bantulah orang yang sedang mengalami kesulitan!
Berilah orang yang tidak pernah mahu memberi kepada anda!
Tolonglah orang yang dianiaya!
Berilah makan orang yang kelaparan!
Berilah minum orang yang kehausan!
Jenguk orang yang sakit!
Hantarlah jenazah!
Layanilah dengan baik orang yang ditimpa musibah!
Pimpinlah orang yang buta!
Berilah petunjuk orang yang bingung!
Muliakanlah tetamu!
Berbuat baiklah kepada tetangga!
Hormatilah orang yang lebih tua dan sayangilah orang yang lebih muda!
Bahagikanlah makanan anda yang anda miliki kepada orang lain!
Sedekahkanlah wang anda!
Berbicaralah dengan kata-kata yang baik!
Kekanglah diri anda agar tidak sampai menyakiti orang lain, sebab hal itu sedekah bagi anda.


Sesungguhnya makna kalimah ini indah menggambarkan pekerti-pekerti yang tinggi, termasuklah hal yang mendatangkan kebahagiaan dan melapangkan dada serta mengusir kesusahan, kesedihan, kekuatiran dan kedukaan.

Betapa indahnya akhlaq yang baik itu! Sekiranya ia berwujud seorang lelaki, tentulah ia merupakan seorang yang gagah, harum baunya, terkenal kebaikannya dan cerah wajahnya.


Petikan dari Buku Jangan bersedih -Don't Be Sad (setelah kesulitan pasti ada kemudahan)
Karangan: Dr 'Aidh bin Abullah Al-Qarni, Perterjemah: Noraine Abu

Friday, 17 December 2010

::ARI JUMAAT SUDAH. YEAY..!!::


JUMAAT sudah...!!.
esok sabtu, lusa ahad. life sama jer wiken.
kms umh, masak, makan, mandi kucen,
kms umh, masak, makan, mandi kucen,
kms umh, masak, makan, mandi kucen..

*~*haihh...!~ musan giler. bile la nak g cuti2 mesia nih.. :(

Monday, 13 December 2010

::JADUAL CUTI AM/HARI KELEPASAN AM TAHUN 2011::

Pas nih korang bleh arr plan nak cuti2 yek... jadual disediakan dengan hati yg tulus succi lagi ikhlas dgn cara kupi + pes dr tenet. theheheh...

psttttt: klik utk besokan gambar... ;)



:: Nota Kaki x Musok ::
INSAF2..thn depan MUSTI simpan cuti.. ngeeehehe ;)

::JADUAL PERSEKOLAHAN TAHUN 2011::

~gmbr sumber incek gugel~
Salam U olsss,

Dah berlumut beloggg makcik neh... awww...! Baru ari nih semangat nak menghapdet sambil membersihkan sawang2 yg hado. thehehehe...

Hape????????? Ari senin lagik..?? heppp..!!. Sila jangan Monday Blues pada korang yang sedang bekerja di opis ye, pada yang surirumah / mr. mama  pun sure kena jugak ke tempias monday blues ni? daily blues adalah jawabnya, stress..stress..stress! **Haihh... bile nak abis stress daaaaaaaaaaa...??

Entry kali nih xde kene mengena ngan kucen or life haku tp sbb ari nih teramat free & tenet amatlah laju (pc baru kannn.. :p), so dengan semangatnya meng-surf tenet sambil membukak website [AIR ASIA] kengkunun nak tengok tiket flight yg murah utk next year. Niat di ati (asyik berniat jer) nak g cuti or blk kpg.. ntah jadi ker x... thehehe..

Memandangkan Jadual Persekolahan Tahun 2011 dah keluar ni (haku skodeng dr tenet k), boleh la korang plan tarikh yang sesuai untuk melangsungkan perkahwinan, pertunangan, melancong dalam dan luar negara, berkhatan (utk yg ade anak kaki 2 & meng-kasi - utk yg ade anak kaki 4) dan sebagainya. Bila dah ada jadual macam ni senang kita nak plan kan, dalam dah tahu pun, plan selalu tak menjadi, i ler tu, thehehe. Lets Jom (pinjam words yg incek hubby salu sebut bila nk g memane) kita mula mencari tarikh yang sesuai untuk memulakan plan…

1. Kumpulan A untuk negeri Kedah, Kelantan & Terengganu
2. Kumpulan B untuk negeri Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Sabah, Sarawak, WP Kuala Lumpur, WP Labuan & WP Putrajaya.

Kalendar Persekolahan Tahun 2011

Kumpulan A
PenggalCuti dan Hari PersekolahanMulaAkhirHari
IHari Persekolahan02.01.201131.01.201122
Hari Persekolahan01.02.201128.02.201120
Hari Persekolahan01.03.201110.03.20118
Cuti Pertengahan Penggal11.03.201119.03.20119
Hari Persekolahan20.03.201131.03.201110
Hari Persekolahan01.04.201130.04.201120
Hari Persekolahan01.05.201126.05.201120
Cuti Pertengahan Tahun27.05.201111.06.201116




IIHari Persekolahan12.06.201130.06.201115
Hari Persekolahan01.07.201131.07.201121
Hari Persekolahan01.08.201125.08.201119
Cuti Pertengahan Penggal ke II26.08.201103.09.20119
Hari Persekolahan04.09.201130.09.201120
Hari Persekolahan01.10.201131.10.201122
Hari Persekolahan01.11.201117.11.201113




Cuti Akhir Tahun18.11.201131.12.201144
Jumlah288
Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am210
Jumlah Hari Cuti Penggal78

 
Kumpulan B
PenggalCuti dan Hari PersekolahanMulaAkhirHari
IHari Persekolahan03.01.201131.01.201121
Hari Persekolahan01.02.201128.02.201120
Hari Persekolahan01.03.201111.03.20119
Cuti Pertengahan Penggal12.03.201120.03.20119
Hari Persekolahan21.03.201131.03.20119
Hari Persekolahan01.04.201130.04.201120
Hari Persekolahan01.05.201127.05.201121
Cuti Pertengahan Tahun28.05.201112.06.201116




IIHari Persekolahan13.06.201130.06.201115
Hari Persekolahan01.07.201131.07.201121
Hari Persekolahan01.08.201126.08.201119
Cuti Pertengahan Penggal ke II27.08.201104.09.20119
Hari Persekolahan05.09.201130.09.201120
Hari Persekolahan01.10.201131.10.201122
Hari Persekolahan01.11.201118.11.201114




Cuti Akhir Tahun19.11.201101.01.201244
Jumlah288
Jumlah Hari Persekolahan Termasuk Cuti Am210
Jumlah Hari Cuti Penggal78


Credit & Million Thanks To : Portal Rasmi KPM.

Nota Kaki x Musox : 
thn depan nak cuti2 ke mane plak hekk..hekk kuhekk...??? ;)
 

Tuesday, 30 November 2010

::KEK PURRFDAY & CUPCAKES::

dr kul 11 sampai la skang neh (1.00am) haku berjaga semata2 tgh rambang mata nak pileh pic purrfdey kak & cupcakes yg haku nk order kat Kuching blk neh. Ari tuh dah ckp kat dia, bila haku nak & dah decide nak kek design KATAK! hahaha... haku sukeh yg pelik2, keroppi yg kiyut terutamanya tp apakan daya Naluri Kekucingan haku neh melebihi segala2nya, lantas haku telah men-decide-kan utk kasik dia beberapa design Garflied dan salah satunya yg haku berkenan adalah antara yg berikut :-




lagi satu haku nak order ialah Cupcakes..
utk anak2 sedaraku...design haku dh bg kat dia..
then terpulang kat dia nak buat cemane..
haku pun bukannya gheti sangat bab2 jari berseni cenggituh.
tau3 order jahh.. muakakak
dan sbb terlalu byk design cupcakes yg lawa2 laa
haku jadik rambang mata sampai x tau nak pileh..
apepun, x sabo nk tggu respon dr Hani esok...
yeahhh!!!!!!!!~

Thursday, 25 November 2010

::BOBO - THE STRAY CAT::

Nih la gmbr2 Bobo semasa dlm jagaan haku selama seminggu peninggalan owner dia yg balik raya aji lepas. Punye ler eksaited giler mengedit gmbr kengkunun nak send kat owner dia, tp blogsempott plak ari tuh cam hampeh. Mula2 haku ingatkan sbb saiz pix besar, tp bila resize pun same gak. Last2 owner dia tgk pix time dorg amik dia pas blk dr kampung. adehhh..!!!

Masa Bobo nih haku jaga, haku letak lam bilik blkg & mmg x berani nak campur ngn yg lain. Takut dia jadik mangsa dera + buli yg lain. Plus haku xnk dia jadik stress bila ade kucen2 lain. Keadaan yg x bleh nak elak kalo antar kucen boarding.. tp sbb yg lain haku letak blkg utk sementara, so dia bleh dok ngn aman lam blk tuh.

Jaga Bobo nih xde masalah, temperament  dia ok cuma mmg takut ngan orang..lam ms yg sama dia x bleh sorokkan manja dia. dah 2-3 hari tuh bila haku kasik makan & main2 ngan dia lam bilik, dia mula  kasik respon bila haku panggil, kuar dr kotak then gesel2 mintak gosok..tp bab2 mkn kne teman lah yer sbb dia xkan makan kalo x teman,. manja kan??? hahaha... ptg2 blk kje, haku lepas dia main lam umh. Mula2 as usual lah, carik kawasan nak nyorok, lame2 ok jer..bleh dok bwh kusi kat ruang tamu then kejap2 g asah kuku dia kat cat tree.. Mata dh ngantuk, so layanz jer la pix2 nih... ngeheheh

 Owner dia, Ika & Aisha..hehehe..

 ngn Ika, redha jer muka dia sbb takott...


nasik bekal owner dia..tp tanak mkn sbb takut..

 haku paksa dia dok ats kusi utk sesi photoshoot x propesenel..
ok cenggituh...??? hahahahha

 cam American Curl kan..?? Muka inesen jadik mangsa haku.. hahah


 corak marble & ala2 bengal dia mmg sunggoh lawa..




sikit info, Bobo nih stray aka kucen liar yg kne tinggal ngan mak dia kat bakang umah member incek hubby. mula2 tuh owner dia soh kitorg jaga kjp jer sbb dia kecik lg & dorg plak nk blk kpg, tp lx lama pastuh  terus wat keputusan nak bela. Lgpun dia male & siyes haku ckp rugi kalo x bela dia sbb corak dia jrg jumpa pada stray lain. 

cite pasal dia haku ade wat entry lam blog lg satu (tidak disebutkan disini). Masa jumpa dia tuh, umo dia haku agak2 lam lebih kurang 2/3/4 bln cenggituh.


::DAH BLEH HAPLOD GAMBA??::


haku pelik lak ngan blogsempottt nih..ker tenet poblem ker lappy poblem...?? hari tuh haku punye ler eksaited lagi bernafsu haku nak hapdet pasal Bobo, stray milik kawan incek hubby aka jiran kami yg haku jaga utk seminggu sbb owner dia blk raya aji, tp bila hapdet...asik failed jahh oiii.. byk kali gak haku try,. imel pun sama.. 

haku try send pic dia kengkunun nak owner dia tau perkembangan Bobo guna gmail sbb yahoo haku dah berkurun alam x bukak. Biasa haku guna yahoo utk chat YM jer. Nak mms plak, haku nyer hp bile tukar2 hp ngn incek hubby, dia nyer setting plak lari2.. nnt la haku hapdet pic dia dlm neh...

so, entry pasal "CENAH & FAMILY" td haku try jah...tgk2 menjadik.. malas nak ckp byk... cuma bleh ckp, syokollll lah nakkk .... (syukur la nakk..)


::CENAH & FAMILY::

lame btul haku x hapdet belogg. malas tahap ular kenyang weiii... so nih cite utk hapdet terkini...layanzzz...!!~



gmbr2 cenah & family time dtg umh haku ari tuh.
haku sempat masak siakap sweet sour & kangkung grg belacan
jer utk santapan dorg. incek bebob pagi kje,
ptg tuh g Low Yat repair haku nyer lappy..
so lauk2 tuh jer dia smpt beli..

dorg dah pindah Perak nih, jarang ler jumpa pas nih...
dulu dia sama opis ngn haku...
dr BPH masa mula2 mendaftar diri kje 
sampai ke ke admin JPM.

nampaknya haku still lg setia dok kat JPM nih..
yg penting, kje skang nih x stress.. 
byk masa free sbb kje depend ngan bos...
syokolll lahh... (versi AMZ) ;p
hehehehe

*CENAH & FAMILY *



 
.::Nota KhaKi MuS0x!::.
gmbr2 cenah & family time dtg umh haku ari tuh.
haku sempat masak siakap sweet sour & kangkung grg belacan
jer utk santapan dorg. incek bebob pagi kje,
ptg tuh g Low Yat repair haku nyer lappy..
so lauk2 tuh jer dia smpt beli..

dorg dah pindah Perak nih, jarang ler jumpa pas nih...
dulu dia sama opis ngn haku...
dr BPH masa mula2 mendaftar diri kje 
sampai ke ke admin JPM.

nampaknya haku still lg setia dok kat JPM nih..
yg penting, kje skang nih x stress.. 
byk masa free sbb kje depend ngan bos...
syokolll lahh... 
hehehehe

Friday, 19 November 2010

::MENYAMPAH::

memang menyampah lagi meluat bila:

-:: ade jenis spisis org suka yg suka ckp bajet dia bagusss sgt,

-:: gelak mengilai kuat2 cam dia pontianak dok lam utan
yg xde orang kat sekeliling dia yg perlukan ketenangan,

-:: bercakap dengan sora yg yg SANGAT-SANGAT-SANGAT
mengganggu persekitaran yg boleh menjadi pencemaran bunyi,

-:: ckp cam dia tau segala2 tp sebenarnya poyo tahap pelampau

dan ................

lagi sakit ati bila aku yg x blh tido dr mlm td
xbleh nak lelap mata dengan aman gara2 sora
org yg aku agak2 dia adalah sorang P.E.K.A.K
yang bercakap dengan orang yg jugak P.E.K.A.K.
sebab 2-2 bercakap cam 2 org tuh jer ade lam dunia nih.

BODOH...!!!!!!!!!!!!!!!!!

::ANANG - SEPARUH JIWAKU PERGI::

::I HATE IT::


I HATE 

to see the one I love happy 

with somebody

but 

I surely HATE it 

more to see the one I love unhappy
 

with me...



Monday, 8 November 2010

::HAPDET BEE II @ 8/11::



HAPDET SAMPINGAN :: Mata Bee II haku tgk makin bengkak, lain dr ari tuh. ari nih dah seminggu wat treatment kat mata dia tuh. Memalam haku sapu ubat & titik ubat antibiotik lam mulot dia.  Xde ler susah pon cuma kdg2 dia suka kepit paruh dia kat kulit. Sakit gak ler tp laaaaaaaaaagi sakit kalo kne cakar & cengkam anak2 buloss tuh. Mata dia maybe makin bengkak sbb kesan ubat then sakit tu dh nak baik kot (teori sendirik yg x bley pakai) huhuh..

Hmmpph...esok lusa kne call Doc Jalila ler tanye ngape jadik cam tuh, ker tanda2 nak baik ker or samting kne buat balik kat mata dia.

Apepun,hope Bee II makin sihat, panjang umur & skang dia makin jinak + manja.. i loiiiiiiiiiike...!!!!!!!

psttt : as usual, pic masih jadik pekasam lam camera semesung ku itew... ;)

::HAPDET NOV::

Last entry ari tuh 3/11, ari nih dah 8/11..bkn bermaksud nak men-sawangkan blog nih tp bila nak hapdet kat opis (time free), tenet & pc plak slow tahap khazanah alam purba warrior. bila nak hapdet kat umh, ada time malas plak wlupun hp & camera dah kat tangan nak tansper pic. time rajin, incek hubby plak guna pc dia. lappy  makcik masuk ICU semalam, ari tuh dia x bley detect pendrive nyer.

hmmmppphh...sakit dan berpenyakit cam tuan dia gak ler....


~HAPDET SEPANJANG MINGGU~
 
JUMAAT :: kemas2 umh, ptg kak ipar dtg umh ngn family dia,. Mlm kitorg g The Mines. Shopping kunun! (walhal shopping sipar jer pun kat Giant). Kunun nak pakai jenjalan. RM7.90 jer sepasang & haku beli 2 pasang. Korang cayo??????? alah...sipar getah jer pun..boleh laa tahan utk kaki2 ganas nih melangkah.  (dan bertambah sudaaa koleksi sipar2 haku yg ntah kat mana nak sumbat tuh..) cettttt...


SABTU :: sume bgn lambat. kunun penat lah shopping sipar 2 pasang tuh...muakaka.. pastuh incek hubby g beli bekpes aka brunch!. ptg lak kak ipar balik, then tunggu turn Haikal emskem boy dtg umah..dorg dr Melaka & tido umh  kami.. lame x jumpa dak kecitt tuh..!

yeayyy..!!!

AHAD ::satu hari men ngan Haikal. lasak sungguh dak kecit yg emskem tuh... ptg lak dorg balik Melaka. Sempat laa ptg tuh masak sup ayam & siakap sweet sour. Gmbr mekanan xdak, x amek pun. Yg byk amek, gmbar Haikal..ekekeke..


ARI NIH aka SENIN :: ..ghasa malas giler nak g keje... mau x malas, dah cuti dr ari Jemat (Dipabali), sampai la ahad, 3 hari kooo...!!!nak xnak, kne g jugak. sudehhnyer, 1 hari tersenguk2 dpn pc yg teramat lembab cam sipot khinzir iteww, menunggu loading dgn penuh kesabaran yg sarat di dada.. hadoiii..! Dugaan sunggoh...



Wednesday, 3 November 2010

::BEE II DAH BALIK UMAH::

Hapdet psl Bee II:: Pagi td pegi hantar dia kat umh Doc. Jalila. Atas jasa baik Doc. Jalila yg meng-offer nak bawak Bee II ke UPM, akhirnya Bee mendapat rawatan Doc Jalila @ UPM. Thanks sangat2 buat Doc. Jalila.

Kat UPM :: Sepanjang sehari Bee II kat UPM, rasa risau jugak takut ape2 result x ok pasal dia. Tp alhamdulillah..pas Maghrib td kitorg pegi ke umh Doc. jalila utk amik Bee II & kami dijemout Doc Jalila pegi satu corner umh dia untuk tunjuk cemane nak kasik ubat utk Bee II.
Maybe infection ::Menurut Doc. Jalila, mata Bee II kalo berdasarkan keadaan keliling kulit/ kelopak mata dia, maybe sbb infection tp sbb dia masih kecik so agak senseteppp utk buat samting kat dia. Alhamdulillah. Rasa berterima kasih yg amat sangat atas jasa & kebaikan Doc Jalila.

Budgie blh berckp?? :: Satu yg hari nih haku baru tau pasal burung Budgie nih.. Doc Jalila ckp ade budgie yg bleh bercakap!!! Caya x..???? Dia ckp ade budgie client dia yg pandai ckp. Wowooo...!!~ Teruja kalo Bee II pandai ckp & pagi2 say gud muning kat haku..yeahh!!~ :p

Umur Bee II:: Dan umur Bee II dianggarkan dalam 2-3 bulan yg mana dia still x brp kuat lg untuk terbang tp Doc Jalila ckp, Bee nmpk mmg manja & umur dia cam skang nih laa plg sesuai utk jinakkan dia. Dan budgie jangka hayat ia ade yg sampai 2 thn. Yeaaahh! Hope Bee II panjang umur.. Amin ;)

Kerat Hujung Sayap:: Dan lagi seminggu dua, kepak dia bleh dikerat (hujung sayap) supaya dia x fly away kalo sekiranya haku bercadang nak jadikan dia as pets.. hmmm..satu cadangan yg haku blh pertimbangkan sbb haku mmg nak salu main2 ngan Bee II & jugak x ketinggalan Boo.. cuma Boo agak susah nak dipegang skang nih..so kne cut off jugak ler hujung sayap dia.. ;)

Sampai umh haku terus masuk Bee II lam cage dia.. nampak dia dok main2 ngan Boo. alhamdulillah.... ;)

pstttttt :: gambar akan dihaplod kendian... ngantuk dechhh!

tetiba mlm nih rasa rindu samwan... antara mereka, DIA penah jadi sejarah.. ;)

*DIA DAN SEJARAH*


.::Nota KhaKi MuS0x!::.
antara MEREKA...
"DIA" pernah menjadi sejarah...

Monday, 1 November 2010

::BERDEBAR::

berdebar..
esok kalo xde pape halangan,
nak bawak Bee 2 g jumpa Dr. Jalila,
sorang vet kat UPM.
hope semua dipermudahkan esok,
dan incek hubby diberi kebenaran utk kuar
hantar kami sekejap.
demi satu nyawa "kecil"
tp yg haku anggap sangat "besar"
yg boleh buat haku menyesal
dan rasa bersalah seumur hidup
kalo haku just duduk berpeluk tubuh.
Bee 2..i'll do the best for u, sayang ;)



::19 DAYS TO GO::


Choose life. Choose job. Choose a career.
Choose a family. Choose a big television.
Choose cars. Choose good health,
low cholestrol, and life insurance. 
Choose a starter home.
Choose your friends.
Choose DIY
and wondering who are you tomorrow morning.
What else you wanna choose?

... ting tong..ting tong...

20th Nov are coming real fast.
Real fast...

my dear hubby,
dont YOu remember that day???
xoxoxoxox

Sunday, 31 October 2010

::SLEEPY HEAD::

31 Oktober 2010 - 4.05am sudah. 
mata pun sudah mengantuk, kepala pun sudah ok sikit, 
td sakit semacam, berdenyut2 cam kne panas tp cuaca ujan elok jer..
so, masa untuk tido.... esok ari ahad..
bleh bgn lambat sikit sbb baju2 dah siap basuh..
yeayyy..!!!~

Gud nite efurryone.. 
errrrrrr... gud muning senonyer... :p



# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget