✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Thursday, 31 December 2009

*SOGO Y.E.S..!!!*

Hari Ahad (27/12) : haku plan nk g KL ngan Siti. Kebetulan dia ade, bleh arr teman haku. Nk tggu hubby, hmm...ntah thn bila. Mmg dh lame giler haku x g KL especially Sogo @ Jln. Tar. Niatnyer nak beli henbeg haku yg dh putus tu (henbeg yg dijanjikan hubby klu dia pat bonus). Sian haku g keje guna beg gambar katun kucen. X sehsuweiii nk g opis tau nyahh!!! hahahaha..

So, pagi tuh haku kemas2 umh, cuci kipas, tukar pasir bla2..dh settle keja so haku ingat nk mandi2 & bersiap2 la nk g KL kan. Tau2 masa haku dok kibas2 alas kaki, haku terdengar bunyik kucen mengiau2 kuat. Haku tertonggeng2 ala mak nyah jenguk bawah kete kot2 ler kitten tuh tersepit ker, ape ker.. Tak de!! Yg ade sekor kucen jantan. Tp sora dekat sangat dah. Haku dh panik. Teringat cite bos haku, kitten masuk dlm enjin MyVi dia. Jangan la berlaku mende yg sama! Tp telahan haku x silap. Mmg kitten tuh dlm area "absober" kete. Sama ada dia kne kejar ngan kucen jantan tuh sbb tuh dia dia lari sbb takut then bila dia dok ngiau2, kucen jantan tu nk rescue dia ala2 hero la. Wallahualam..

Haku panggil hubby, kami ketuk2, dia x nak kuar. Mcm2 haku imejin. Dia mati kne lenyek ler. Mati sbb panas ler. Dlm tuh sempat gak terfikir nk call BOMBA @ JPA. Sehsuweeii x klu nk call BOMBA nyah???? Haku pnh baca lam paper BOMBA kuarkan ular dr dlm umh. So lebih kurang kes cam tuh la kan?? Tp hubby x nak. Takut kete kne pecah. Hahahaha.. Panik punye pasal.

Sudahnyer rancangan nk g KL tergendala sebentar sbb hubby soh kami masuk dlm umh. Kot2 lepas dengar kami senyap2, dia blh kuar sirik. Haku ckp kat hubby, klu dia x kuar gak, terpaksa ler bwk dia "jenjalan" g workshop kat Sek. 7, Bangi. Xkan nak biar dlm tuh. Mati kelaparan + panas + tersepit ler weii..!! Ngeri nak imejin-kan.

Dah kami senyap2 kat dlm umh, bila haku kuar blk & ketuk2 kete panggil dia, tgk dh xde dah. Rupanya dia dah kuar. Selamat kau yekk!! So, haku pun bersiap2 la mandi & g KL. X sabar nak me-nyoping aka perabih duit. huhuuhhu..

Kami (haku & Siti ler) g nek bas dr Putrajaya sampai ke Pasar seni, pastuh nek tren ke Masjid India & tukar LRT ke Bandaraya. Ngam2 belakang Sogo. Huuu..skang dh ade jambatan baru ke Sogo. Dulu kne ikut jln bawah. Turun tangga, nek tangga. Skang senang jer. Sampai kat Sogo tuh lebih kurang kul 4 ptg. Terus me-nyoping henbeg. Year End Sale mmg giler2. Sbb tuh dlm plan asal nak beli henbeg & sandal keje jer tp terbeli purse 2 bijik. 1 utk haku & satu utk kasik mak time blk bulan 1 nnt. Sbb haku mmg lame dah nk beli purse yg nipis (bohsan guna purse yg hrp jer tebal2 tp RM..nipessss) hahahaha..dan nih lah gambar2 yg terhasil dr pe-nyoping-an ari tuh.

Dan kepada hubby, terima kasih sbb me-nyeponser soping ari tuh. Hahahah...org dh dapat bonus kan?? X de bonus, xde ler soping cam nih. haku nih x pat bunus pun. Najib Dahi Licin kedekut nak mamp**s..


dh puas2 survey + menimbang tara berdasarkan bajet
yg diberikan oleh hubby, akhirnya haku berkenan
Alain Delon @ AD nih.
Simple tp bg haku menarik
(ekceli dh lame dh "tanda" beg tuh)


beg AD after less dpt la rega nih
(sambil menutup mata time membayarnyer)

purse nih haku beli 2 bijik. Sikit jer beza ngn yg satu.
salu klu haku beli brg utk mak, mesti sama rega.
biar adil & saksama. xnak haku beli yg mahal,
dia plak gune yg murah.


2 ketul purse nih dpt ler rega nih..huhuuh

blk tuh hubby soh tapau Kepsi.
Yahoooo..!! x yah masak


dan....yipppiiiee..!! dh slmt "dirasmikan" 
ermm..gambar sebelah tuh biasanya akan
ditanggalkan bila haku marah +majuk + panas.
dah berbaik2, masuk blk. cam gitu la setiap kali.
wakakakakakak


*STEAK & CHRISTMAS..*

Hari Cuti Krismas, mlm tuh lepas g melawat Chello, kami g makan steak kat D' One Steak, Bangi. ehh..nama tuh haku x ingat. Main belasah jer. Ekceli dh penah makan kat situ b4 nih. Mabeles..!! Kaya dengan sos yg......@*#%%$ & yummy!!! korang try la sirik.. Haku ckp pun x guna. Kang haku ckp sedap, kat tekak korang plak x tau tang mane yg sedap. Tp bg haku mmg sedap..sbb tuh g makan lg sbb dh janji nk belanja ank sedara haku mkn steak.

hubby punye. Lamb Steak. Sedap!

nih Siti punye. Mix Steak (beef & Chicken)

Nih dah tentu haku punye. Sizzling Beef Steak.
Menu same jer ngn yg 1st g situ dulu
.xpe..haku sukehhh...

hamboi33x...posing sakan gak yer...
(pix nih khas utk tatapan HARRIS, adik dia..
hehehehe..)

 Mlm tu jenis 3 jenis steak x 3 org + fresh orange + air derian belanda + temikai = TOTAL RM60.20. hehehehe... sekali sekala belanja tekak orang & tak terkecuali tekak sirik. kwang3xx.. Ade rezeki lebih, mkn sedap. xde rezeki lebih, mkn ala kdr jer. Bab2 mkn nih x bleh berkira. Selagi dikurniakan selera nk mkn, mkn jer ape yg ada. Janji halal + sihat & bersih. Bak kata mak haku, besok2 dh tua, sakit..org suap emas pun x nak dah.. Ape2 jer dah x lalu nk telan. Hmm...haku sokong sbb masa haku sakit dulu pun mmg xde selera nak mkn. Bila time ada rasa nak mkn, xbleh plak nak mkn. Kne pantang @ bla..bla..

Cam mak haku, bila dah tua2 nih..nasik putih 0 tuang air teh @ air suam, mkn ngn ikan bilis buh kicap + perah limau pun bleh berselera. Sbb ape?? Dh x selera nk mkn mekanan yg lain aka goreng2 @ kari2. Last2 tuh jer yg diterima dek tekak. Kdg2 haku masak sedap2 pun, mak haku x selera nk mkn. Sampai hubby bleh heran tgk mak haku mkn cam tuh. Tapi bg haku..kami dah biasa. Masa susah kecik2 dulu, mmg selera sangat blk sekolah  tuh mkn nasik tuang santan manis @ nasik tuang air teh/kopi 0 makan ngan ikan kering bakar.

Klu x pun, ayah dh hidangkn nasik putih panas2 yg digaul ngn sikit marjerin + ikan kering bakar. Yummmy....!!! korang mesti x lalu kan..???? hehehehehehe... Mane kenal pun KFC ker, Pija-Hat ker, Keni-Rojes ke..Knl KFC pun tgk iklan lam tv sambil telan air liur mengimejin-kan cemana la rasa aym yg digoreng sampai org menjilat2 jari sbb xkan merasa punye. Mkn ayam pun time semelih aym kampung wat mkn raya jer. hhuhuhu..

*CHELLO SAKIT - day 10*

Hari ke-10 : hari paling best. Haku masuk jer Klinik Mesra, Doc. Khuzaimah & Doc. Ainul bgtau haku yg Chello dh blh makan sirik...!!!! Diulangi...dh blh makan sirik. Reaksi haku? Terkejut + rasa cam x caya pun ada + Happy + rasa bersyukur sesangat sbb selama Chello kat klinik tuh dah 10 hari, baru nih dia nak makan sirik. Mmg berita itu yg haku nk dengar & tunggu2 selama nih. Dan tentu hati haku nih kembang berbunga2 membayangkan Chello dh bleh kuar dh dlm waktu terdekat tuh. Takde ayat lain melainkan SYUKUR ALHAMDULILLAH. Akhirnya Chello buktikan yg dia jugak kuat utk lawan sakit dia dengan pertolongan vet2 yg ada & doa kengkawan yg tau kisah dia.

Masuk jer bilik dia, Doc. Ainul terus lepaskan dia. Cam biasa, tergolek2 kat kaki. Haku panggil2 x berapa nak datang. Oooo..dah sombong yerr.. Mentang2 ler dah sihat. Haa..haku x kisah. Janji dia selamat. Lepas tuh Dr. Khuzaimah bgtau haku yg dia setat mkn thari ke petang tuh (lufer dah sbb tlalu eksaited..hehehe). Masa vet kat situ kasik makanan kat kucen name "Sayang" (klu x silap), dia dok sibuk ngendeng2 nk jugak. Last2 dorang kasik sikit kat dia. Chello dah blh makan kibbles!!! Nampak berselera jer dia. Yg kelakar, masa dia nak gigit kibbles tuh tp asyik jatuh, last2 dia cuit guna tangan. Hamek kau...susah sangat nak masuk mulut. wakakaka...Chello, kau buat haku lupa kesedihan wlu seketika..thanks!

Dlm haku tgh "sakit" & "sedih" ats sbb "peribadi" cam nih, sekurang2nya berita yg sampai ke telinga haku nih & ape yg haku nampak (Chello mkn depan mata haku) membuatkan kesedihan haku tuh "sedikit" terubat. Sekurangnya settle 1 masalah. Opss...bukan masalah..tp 1 DUGAAN.



dok gesel2 kat Doc. Ainul & Doc. Khuzaimah




sume dh ok cuma tepi bibir dia jer still bengkak.
cam kelakar pun ade gak sbb pipi senget @ bengkak sebelah.
hehehehehe...



haaa...jangan x tau..nih la perangai Chello yg sebenar.
xduk diam & suka meronda. dia dh tunjuk taring dia tuh.
taring patah..waakakakakaka


*CHELLO SAKIT - day 9*

Hari ke-9 (29/12) : Lepas 3 hari x melawat dia, hari ke-9 tuh blk keje jer terus g tgk Chello. Rasa bersalah sangat x pat nak g tgk dia, just dpt call jer tanye khabar.. tp nk buat cemane. Ade hal yg x dapat nak dielakkan. Selama 3 hari x melawat dia tuh, haku cuma harapkan keadaan kesihatan dia makin baik. Supaya bila haku melawat dia, ada harapan nk tgk dia sembuh & bleh kuar cepat2. Rindu sangat kat dia. Mmg terasa sangat bila dia xde kat umh. Xde dengar sora dia memekak. Xde dengar sora dia menjerit bila bergumpal ngan ChiChi. Xde nak golek2 kat kaki. Xde Chello yg bleh haku felok2 & shiyom bila dtg manja dia. Tak sama cam yang lain. Sungguh x sama. Sebab Chello ade perangai tersendiri yg kdg2 haku pun x faham.

Masa g melawat nih, dia dh makin ok. Tapi still kne force feed dia lg. Mata dah normal kepada kaler asal. Yg tinggal cuma ulser dia yg still berdarah tiap kali dia gesel2 kat cage. haiiihh Chello....biler la nak elok klu asyik wat cam tuh. Tp x bleh nak ckp ape gak. Maybe sbb dia rasa luka tu gatal bila nak kering. Hmm..cepat2 sembuh yer Chello shayang.. Nak bawak balikk...!!!

dlm sakit pun, x leh sorok manja dia. hehehe

mulot dia. hmm.. sian tgk.





best sangat pat felok & shiyom dia lame2.



nih la Chello bila dtg manja dia

still sesema lg..



time nk blk tuh haku letak dia dlm cage,
bila tgk haku berdiri tepi cage, Chello dok sibuk
gesel2 mulot dia kat cage. cam agresif jer. berdarah blk.
sian tgk, haku x bleh lelame kat situ.
nanti makin jadik plak menggesel nyer.
so haku pun cepat2 blk. x smpai ati senonyer..



*CHELLO SAKIT - day 5*

Hari ke 5 (25/12). Lega sangat2 tiap kali pegi melawat dia, Chello makin menunjukkan perubahan positif. Perasaan haku still sama, tiap kali nak pegi tgk dia...rasa berdebar2. Haku paling takut klu ape2 jadik kat Chello. Takut keadaan dia makin teruk @ tak de perubahan langsung. Takut kehilangan dia. Mmg haku x bleh terima semua tuh. Syukur, dari sehari ke sehari, Chello kuat semangat melawan sakit dia dengan bantuan & rawatan vet kat situ. Ribuan terima kasih to Dr. Khuzaimah, Dr. Ainul & asstnt vet yg merawat dia.


tiap kali lepaskan dia dlm blk,
mmg nih ler keje dia. meronda & pegi usha2
"cik hamster" kat situ. tp xde plak dia nk cuit2 :p

dia dh ade kawan dah. Nama DLH yg gebus nih
"Sayang" klu x silap. Ingatkan sakit,
rupanya boarding kat situ.


ulser dia lambat nak baik.
nak baik jer, dia dok gesel2 blk kat cage.
pastuh berdarah blk. Bila berdarah, lmbt
nk kering disebabkan "liver failure" dia tuh.

tepi mulot dia still bengkak.
sesema pun x ok lg. utk ulser, vet kasik jeli gamat.

*CHELLO SAKIT - day 4*

Hari ke-4 (24/12). Mata dh x kuning dah. Tiap kali haku g melawat dia, sama ada vet @ asst. vet, dorg akan bgtau haku keadaan dia tanpa ditanya2. Lega. Sekurang2nya haku tau dorg rawat & jaga dia dengan baik. Layanan so far ok. Xpnh lg kne yg x OK. Haku puas hati sangat. Berbeza dengan tanggapan org yg haku dengar2 selama nih. Bg haku la, kita nak tau baik @ x berapa baik layanan kedai @ klinik tuh, kita kne selidik dulu. Jangan main dengar & telan bulat2 jer ape org ckp. Seingat haku, dr masa mula2 Chello kne "Flea Allergic" dulu, haku xde lg kne layanan yg x berapa nak baik. Salu jugak g Klinik tuh cuci mata tgk bebarang sambil cuit2 "penyambut tetamu" yg chumel & gebus2 belaka. Klu ade pun sebarang kekurangan, bg haku lumrah la tuh. X semua & setiap hari sama. Bak kata bos haku, "..everyday is NOT the same day..". Cam kita jugak. Ada hari mood OK, ada hari KO. Tol x????

Blk dr melawat Chello tuh, kami terus g LCCT. Amik ank sedara haku plak, blk dr Sibu pas cuti pertengahan sem. sebulan. Sempat jumpa Laila kejap, borak2 sementara menunggu flight anak sedara haku sampai. Kebetulan masa tuh Laila keje mlm. Jumpa kejap pun kira ok la. Salu dok msg2 jer.

Blk2 tuh, kami g mkn. Tiap kali haku g makan, rasa serba salah pun ade bila teringatkan Chello yg still x leh nak mkn. Kami makan sedap, Chello xblh nk mkn sbb ulser. Kami tido nyenyak, Chello thn sakit. Yg lain berlari2 dlm bilik, Chello kne kurung dlm cage. Org x paham mesti ckp "..apsal plak dia yg beria2 @ over sedih? Kucing jer pun..bukan anak.." mmg betul klu org nk ckp cam tuh. Mmg setakat KUCING jer tp bg haku, dorg dh mcm anak. Dr kecik haku bela dorg. Kawan haku time suka duka. Haku nk cite panjang pun, x guna jugak. Biar yg minat & syg kucen mentafsir sendiri.
















# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #

#BLOG ARCHIVE#

There was an error in this gadget