✿ ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA U OLSSS..!! ✿

✿ WAKTU BERDETIK ✿

FOLLOWERS

Tuesday, 24 June 2014

# MEH ORDER SAMPUL DUIT RAYA :)


Assalam... 
 
Sape berminat nak order Sampul Duit Raya nih angkat tangan cecepat..!! 
hehehe... ade mcm2 design :

1) Floral
2) Frozen
3) Candy Crush
4) World Cup

5) JDT 
6) Oggy & Cockroaches 

Sape berminat, blh order cecepat yerr.. 
Last order pada 30 Jun 2014.
 
Wassappp 016-3024371.. 
 















Sunday, 20 April 2014

#DAY 4 (01.04.2014) ABG JAYA @ SAMSUDDIN @ ICU, HOSPITAL UMUM SARAWAK

c&p dari blog bukan TTC saya... 


 
 
Bulan 3 dan 4 ni penuh dugaan. Pada 6/3/2014, saya masuk wad. Cuti MC 2 mggu doc kasik & 1 mggu saya sendiri ambik cuti rehat. Tak sempat berehat panjang, hujung bln 3 pulak, abg saya yg no.2 masuk wad. Hari ni (20/4/2014) genap 22 hari beliau masih belum sedarkan diri..

Keluarga kami sedang diuji.... T_T
 
gambar atas & Kiri : #Day2 - kak ipar snap masa abg wat brain scan kalau x silap.
Gambar kanan : @Day4 - masa saya & mak sampai ICU. 
1 April 2014
28/3/2014 @ 7.30pm. 

Saya ngan mak naik bilik atas sbb mak nak solat Maghrib. HP saya tinggalkan kat bawah sbb lepas Isya' konon2 nak turun balik. Mak plak bawak 2-2 hp dia naik bilik. Lepas mak solat Maghrib..kitorg nyembang2 lam bilik mak. Saya lak eksaited nak tunjuk mak luggage bag yg saya belikan utk dia.. kengkonon seprais sblm dia dtg sini (Kajang).

Tgh syok2 cite psl luggage bag, tiba2 hp mak bunyik, mak terus jwb call. Dengar sora si Nadia, kakak Nabila Si Rambut Merah ckp ".Assalammualaikum maknek...ayah Najwa sakit..masuk hosp..". Kitorg terkejut. Masuk hosp lagi ker abg no.2 nih...??? Terus mak mintak Nadia passss tipon kat ayah dia @ Abg no.3. Abg no.3 ckp abg no.2 masuk ICU lepas sesak nafas & darah tinggi. Yang tu jer dia sempat ckp. Saya terus nangis sambil jerit *sbb panik*  kat incek hubby mintak dia tlg ambikkan hp kat bawah sambil mak tgh ckp2 ngan abg no.3. Nasib baik incek hubby baru pas solat maghrib time tu. Bila tgk hp saya, rupanya byk miskollll...!! Salah satu dari kak ipar @ wife abg no.2 yg masuk ICU tu. 

Terus saya mintak incek hubby call kak ipar tu tanye psl abg no.2. Yang kedengaran cuma kak ipar nangis2. Ape yg saya dengar dia cuma ckp abg no.2 masuk icu & nafas dia berhenti 10min..sampai skrg lom sedar... tu jer yg saya paham. Dah abis2 ckp mintak bersabar ape sume, terus letak tipon.. saya ngan mak nangis. Panik x tau nak wat ape. Terfikir lak jauh kat sini (Kajang) & dorg lak kat Swk. Incek hubby lak saya suh try call kakak. Dapat ckp ngan kakak bgtau psl tu. Letak tipon. Try call abg no.1..dia ckp otw ke hosp & call abg no.5...dia ckp x yah panik2 (walhal sora dia dah lain mcm time tu). Dorg dah otw ke hosp.

Lepas dpt call abg2, saya call anak sedara pulak. Dia ngajar sementara kat sekolah yg sama dengan abg no.2 tu. Rasanya dlm kalut2 tu, maybe dorg x ingat nak inform dia. Sah..dia mmg x tau pasal Pak Anjang dia masuk wad...

Dari lepas maghrib sampai ke kul 11.00 mlm kejap2 tipon abg2 tanye perkembangan. Saya ngan incek hubby sempat ke Hentian Kajang kejap utk ambik adik ipar & anak sedara yg dtg umh sbb nak melawat saya yg baru kuar wad time tu. Cadangnya esok tu pulak nak kenduri kat Pilah. Sudahnya, dorg sampai2 tu, kitorg sume dlm mood sedih. Yang anak sedara saya tu plak saya lupa nak imform kat dia masa dia otw tu..sampai2 lam kete dia eran tgk saya tgh nangis2..


29/3/2014 (Sabtu)

Hampir nak subuh, saya ngan mak tido kejap. Tido2 ayam. Tu pun sepanjang malam kejap2 kitorg call abg2 yg kat Hosp Umum Swk time tu. Tanye keadaan. Dlm masa yg sama risaukan mak jugak sbb dia ade darah tinggi. Bila call abg2Masih jugak x sedar. Allah jer tau perasaan time tu.Pagi2 tu kitorg bersiap2 jugak pergi kenduri sepupu kat Pilah. Namun saya sempat tinggalkan no tipon rumah makcik kat pilah incase ape2 hal. Masa tu saya cuma mampu berharap mende ni x seserius yang difikirkan. Tawakal & doa jer yg termampu time tu.

Abis kenduri, terus balik. Dpt jer tempat yg ade line, terus call kak ipar. Masih lagi nangis2 dia bila ckp abg no.2 lom jugak sedar. Saya apatah lagi. Air mata cam ape jer.. laju jer nak kuar., Sudahnyer sepanjang malam tu mmg kejap2 ber-sms dengan abg2 yg lain.



30/3/2014 (Ahad)

Seharian abg2 sms update keadaan abg no.2 yg masih lum sedar. kakak ipar mmg kejap2 kitorg call. Tapi tu ler..dia mmg x leh nak ckp..asyik nangis. Saya faham perasaan dia masa tu. Risaukan abg..risaukan dorg kat sana..risaukan mak...

Last2 ptg tu, abg no.1 call saya. Suara dia tersekat2. Dia ckp slow2 kalau boleh mintak saya ngan mak balik Kuching segera. Sbb x tau keadaan abg no.2 tu mcm mana. Susah nak ckp katanya..saya berdebar2. Dia ckp kalau bgtau mak, kene slow jugak..takut mak terkejut & darah dia naik mendadak. Letak jer phone, saya terus survey tiket flight. MAS & MALINDO. Incek hubby pun tgk jugak kot ade tiket murah. Alhamdulillah, mungkin dah rezeki kami, dpt tiket MALINDO murah. RM99.00 utk sorang. Terus call incek hubby ckp nak balik. Incek hubby tanye harga tiket brp. Saya ckp total termasuk tax ape sume lbh krg dlm RM300. Terus dia bank in. Saya x mintak pun dia bank in duit..cuma ckp mintak izin nak balik jer. Alhamdulillah. terima kasih Allah permudahkan segalannya.


31/3/2014 (Isnin) 

Saya keje cam biasa., tp air mata mmg laju jer meleleh...badan kat opis..hati dah ntah mana2 risaukan abg no.2. Masih lagi lum sedar. Dia  bernafas pun dengan bantuan mesin time tu. Tiket pulak yg saya beli tu utk 1 April 2014 (Selasa) sbb tu plg murah. Saya google jugak masa kat opis tu kot ade yg murah lagi. Tapi mmg xde..Yang lain x yah cite kalau time beli emergency ni la rega dia mahal2 sume. Tengahari saya pegi pos opis. Kuarkan duit ASB & ptg tu mintak incek hubby masukkan lam Maybank saya,. Masa tu Maybank saya mmg dah kosong sbb masa tu kitorg baru lepas byr duit utk proses rumah dlm RM2k. Pastu saya settlekan byr utang2 ape sume termasuk beli mknn anak2 bulus @ kucing..so ade brp ratus jer cash lam tangan. Tak sangka lak jadik camtu time tu.

Petang saya isi borang cuti. Dlm tu saya tak letak tarikh cuti sampai bile sbb x tau nak balik dr Kch tu bile kalau abg saya still x ok..tp penyelia suruh saya masukkan tarikh utk seminggu jer dulu pastu sms untuk inform tarikh cuti lanjutan. Ptg tu balik lambat skit sbb hujan lebat..plus nak settlekan sume keje2 atas meja sbb nak cuti lama..saya x nak laaa org mengata bila saya asyik cuti jer.. lepas cuti sakit 2 mggu tu saya tambah cuti rehat lagi 4 hari sbb rasa x blh nak keje.. masuk keje sari jer..pastu jadik lak camni.. tp cuti sblm ni bukan saja2 cuti tp sbb sakit.. surat MC dari KPJ Kajang. Benda x dpt dielakkan. Kalau ade jugak yg ckp2 belakang..xpe lah..redho..dan terima kasih utk pahala free. Anda x rasa apa saya rasa... xpe..

Gambar atas ngan kiri tu kak ipar yg snap masa abg no.2 wat ct scan ngan brain scan kalau x silap. 
Gambar bawah (kanan) tu masa mula2 saya & mak sampai ICU... Allah jer tau perasaan ni masa mula2 tgk keadaan dia... 


stop jappp.. entry bersambung... 

air mata dah laju kuar.. T_T 

Tuesday, 24 September 2013

✿ PAKCIK TU : KAU DAH BERAPA ORANG ANAK DAH...???

Lama giler x berhapdet belog nih.. nasib baik paswed masih ingat.. banyak cerita tapi tak tau nak cite ape. tak tau nak mula dari ape utk blog yg skrg kira blog TTC nih.

tadi pergi pos opis... pos barang yg kastemer order.. blk dari pos opis, ternampak pakcik tu yg dulu sama kat opis lama. tak sempat nak mengelak, tak sempat nak buat2 cam x nampak, tak sempat nak buat2 cam tgh sms or tgk hp.

terus dia tegur.. rasa dah tau bakal soalan yg dia nak kasik...

PAKCIK TU : assalammualaikum... ape khabar? sihat..?

SAYA : Alhamdulillah sihat.. *sambil senyum kelat, pahit, tawar, masam, masin*

PAKCIK TU : KAU BERAPA ORANG ANAK DAH..???

SAYA : belum ada rezeki lagi... *dah agak dah soalan nih LAGIIIIIIIIIIIIIIIIIII*

PAKCIK TU : berapa..?? tiga..??

SAYA : *terus jalan*

agak macam tak sopan pulak rasanya saya jalan menonong jer tanpa berhenti time dia tanya2 tu. Tapi sebenarnya dah malas nak betulkan ape yg dia dengar x betul tu...malas nak layan..malas semualah..


SEBAB..............

tiap kali lalu or terserempak dengan pakcik tu, tiap kali tu la dia kasik soklan yang sama. Kalau 3-4 bulan sekali terserempak ngan dia depan opis tu...tiap kali tu jugak laa asik menanya.. ehh... agaknya dia ingat kucing kot klu selang 3-4 bulan sekali jumpa, bertambah dah anak.. kucing bunting 2 bulan +++.

nyampahhhhhhhhhhhhh

Friday, 17 May 2013

BERJAYA TIOMAN RESORT - LETS JOM CUTI-CUTI ;)




Alhamdulilllah percutian 4h+3m @ Pulau Tioman berakhir semalam.
Selamat sampai rumah pada jam 4.30pm lbh kurang..

Yang seronoknyer, percutian kali ni disertai oleh member2 TTC..
sangattttttttttttttt BEST...!!!!!!!!!!!!!
 

gambar??


kaming suuuuuuuuuuunnn :p



Monday, 31 December 2012

✿ NANDO's @ SUNWAY PYRAMID - SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN...?????



suasana di sunway pyramid - gmbr saya kopipes jer dari belog lg satu


30/12/2012 - Semalam g Sunway Pyramid try nak settlekan hal hp yg masih x selesai tu tp centre dia plak tutup ari ahad. So dah alang2 g sana, incek hubby ajak tgk wayang 3D. Mula2 nak tgk cite Life of PI tu, tp dah xde kot..last2 decide nak tgk The Hobbit ni. Masa beli tiket tu, jam baru kul 6.30pm, so byk lagi masa nak berjimba or cuci2 mata sbb cite setat kul 8.45pm. 

So we’olss pegi jenjalan cuci mata & buat ape yg patut dulu. Pastu acara wajib makan kat Nando’s. Ni mmg tahap ketagih Nandos. Rasanya bulan ni jer dah 3x makan kat Nando’s. Dah x pandang dah kehepsi apatah lagi McD tu, lagi laa dah lama kami boikot. Sticker McD drive thru pun incek hubby dah cabut dah. Masa makan kat Nando’s tu, sebelah meja kami adalah 2 couple minah dari seberang ngan pakwe they’olss, mamat Awang Hitam. Masa tggu order tu lame skit sbb orang time tu tgh ramai. Meja pun penuh.





Yang saya nak cite masa kat sini, lepas abis makan tu..maka couple sebelah we’olss tu panggil ler waitress kat situ & mintak bil. Saya sempat terjeling kat bil tu total dorg makan 4 orang RM148.00. Waitress kasik bil jer, mamat awang hitam 2 org kat sebelah tu buat2 x tau, pastu terpaksa la minah seberang tu cam slow2 ambil purse dia, dia kuarkan duit…nampak duit singgit2 jer yg banyak, pastu lame jgk waitress tu menunggu kat situ.

Korek punye korek henbeg & agaknyer duit x cukup, last2 minah tu mintak waitress tu dtg balik, dia kuarkan kad ATM Maybank & tanye kat mane mesin ATM berdekatan. Dalam dekat 10 minit jugak ler baru minah 2 org tu masuk Nandos balik bersama RM. Pastu panggil balik waitress tadi tu & terus bayo.

We’olss (saya ngan hubby jer pon..hehe) kat sebelah dok jeling2 penuh makna..haha…!!!. Kitorg prasangka baik, mungkin minah tu mmg nak belanja pakwe they’ols tp ngape x sedia duit siap2. Dibuatnyer semua mesin ATM kat situ problem, haaa ahcane tuu..?? heheheh    

Tuesday, 4 December 2012

✿ ALHAMDULILLAH DAH KELUAR WAD PADA 1/12/2012 ✿



pic kopipes dari blog pesenel/open blog julsjulie80.blogspot
blog phatlady80.blogspot ni blog TTC saya..org2 opis / BUKAN TTC x tau


Syukur pada Allah yg mengizinkan kesembuhan pada saya, lepas genap 10 hari saya berkampung di wad Hospital KPJ, Kajang, akhirnya saya blh keluar wad pd. 01 Disember 2012 (masuk 22/11/12). bulan bertuah saya. wlupun dah keluar wad, saya masih kene g klinik utk cucuk ubat complete kan 21 hari tu. so still ade 2 mggu utk cucuk. ouccchh! juga kne g appmnt utk doc monitor balik hati yg bengkak + batu kt hempedu (last buat ultrasound sblm discharge) xde dah batu tu, hope next appmnt pun xde). TAPI kne g amik darah lagi sabtu ni. huwaaa...!! :'(



jutaan terima kasih pada pengorbanan suami terutamanya, penat2 kerja siang mlm tp kne jaga saya selama 3 mggu demam x baik2 sampai laa jatuh pitam lam bilik air, pastu bila saya warded, ulang alik ke Hosp KPJ, Kajang teng0k, teman & hntr brg kt saya, tqsm sayang..!.


buat kwn2 saya & kwn2 sepejabat suami yg sudi melawat x kira siang mlm. ade yg yg dtg jauh dr perak, salak tinggi & nilai. saya sgt2 terharu, juga yg mendoakan dari jauh, call, sms or msg/komen kt FB ade yg x terbalas, saya minta maaf. ada masa2 saya sgt lemah, mmg terbaring jer, x blh nak pegang sgt hp dgn drip kt tgn. bila blh duduk, saya sbnrnya baca satu2. 


ada juga hamba Allah yg dtg merawat saya secara perubatan Islam dan saya rasa sgt2 terharu. semoga Allah merahmati beliau & keluarganya.


x lupa, hero2 saya iaitu 4 abg saya, kakak ipar dan anak2 sedara yg x putus2 call n tanya keadaan saya. wlupun x dpt dtg, doa2 dan kata semangat buat saya makin kuat lawan sakit ni yg asal2 "demam biasa" last2 jd lenyakit yg doc ckp "jarang2".


x lupa sepupu dan kwn2 yg melawat kt rumah jugak semalam, mintak maaf byk2. sakit2 ni..yg instant la jd juadah. umh lak dah x kemas sangat sbb 3 mggu sblm masuk hosp tu mmg dah x larat nak mop lantai & kemas2 sume. asik terbaring, demam sume. ngeeee


x lupa terima kasih buat doc soezy dan nurse2 KPJ yg byk membantu dan bg sokongan selama saya warded. semua happening. misi peribadi jgk terutamanya, teman kat wad berjam2, semalam siap dtg rumah hantar duyannn ai laikkkk....!!! hhehehe


saya ucapkan sekali lg terima kasih atas doa anda semua. dari jauh, dari dekat, Allah jua yg membalas. semoga anda diberikan kesihatan dan xkan mengalami apa yg saya alami. seksa! tp xpe..dugaan dan bahagian utk saya. mungkin Allah nak saya lbh mengingati Dia. semua yg terjadi ni buat saya lbh menghargai apa yg ada disekeliling saya. syukur! 


saya x tag nama satu2 kat FB tu. nnt bertubi2 notification lam fb korang. cukup saya katakan ini doa dan penghargaan utk kwn2 n keluarga semua.




Wednesday, 14 November 2012

✿ SALAM MAAL HIJRAH 1434 ✿






Selamat Tinggal 1433
tahun yang banyak kenangan pahit manis.. 
pahit itu kenangan, pahit itu jua pengajaran.
yang manis, kadang2 jadi sempadan.

Selamat Datang 1434
Semoga yang indah dah baik2 sahaja buat kita semua.
Semoga dimurahkan rezeki
semoga dipanjangkan umur utk tahun2 akan datang
semoga diberkati dan dirahmati
semoga diberikan kesihatan yang berkekalan

Semoga Allah SWT melindungi kita semua
menguatkan hati kita
mengukuhkan kesabaran kita
merapatkan ukhuwah kita
dan yang indah2 saja dalam hidup kita..
Amin




psttttttttt :

Doa Akhir Tahun 1433 dibacakan beberapa minit sebelum masuk waktu solat Fardhu Maghrib, manakala Doa Awal Tahun Hijrah 1434 dibacakan selepas azan Maghrib.  

✿ Al-FATIHAH BUAT EN. SAFRUDDIN ✿



semalam kira2 5.30 petang, tgh2 saya surf internet sambil layan perasaan, dpt sms dari salah sorg pegawai kat opis...

"...Dimaklumkan bahawa En. Safruddin, juruteknik di auditorium JPM, telah kembali ke rahmatullah sebentar tadi. Jenazah allahyarham akan dikebumikan di kpg. tekali, hulu langat malam ini. Al-Fatihah.."


saya terkejut..mcm tak percaya.. baca balik sms...ulang 2-3x. Innalillah.. Sesungguhnya kematian itu pasti, malaikat maut menjemput ajal, datang tak pernah cepat atau lambat..walau sesaat.. 

reply:

saya : haaaaaaaaaaaaaaaa..!! innalillah... sakit ape dia?
en. M : jantung..sesak nafas tadi..
saya : en. M pergi ker? sampaikan salam takziah klu pergi. saya tak dpt pergi, suami saya g KL Sentral hantar mak dia balik kelantan.
en. M : Insyaallah pergi kot..kebumi mlm ni..lps Isyak.
saya : OK, tQ inform. 


terus saya copy msg, fwd pada pegawai2 & staff di opis saya termasuk x-boss yg dah bertukar keluar dari JPM ni..  

kali terakhir saya bercakap dengan arwah, jumaat lepas (8/11/2012). masa tu saya check bilangan kursus dia, masih lagi x cukup 4 hari. saya pun pelik sebenarnya sbb biasanya dorg ni laa yg berlebih2 kursus. so, saya rasa kemungkinan besar arwah lupa nak hantar borang kehadiran. terus saya call arwah tanya psl tu, tp masa tu arwah bagitau dia kat klinik & mungkin x masuk pejabat dah petang tu. dia mintak saya call staff lagi sorang, mintak tlg tanya pasal borang tu. saya pun, okey jer la...cuma saya sempat inform dia, saya register jer dulu nama dia utk EPSA in case borang tu saya x dpt petang khamis tu. sebabnyer, Jumaat (9/11/2012) saya mmg dah kne pergi kursus EPSA, so hari tu mungkin yg x cukup kursus 7 hari akan dapat ID utk EPSA tu.

petang tu, dalam saya tgh key in nama utk arwah dlm sistem EPSA, datang staff yang arwah maksudkan tu menghantar borang kehadiran kursus arwah. so saya pun terus key in kehadiran kursus tu. saya ckp kat staff tersebut, kursus arwah dah cukup 7 hari, so x yah risau.

itu last saya berurusan dengan arwah.........................


pagi ni g keje, suasana opis senyap, suram. saya dimaklumkan arwah dikebumikan pagi ni sebab mlm tadi hujan lebat. sampai2 jer saya hantar emel untuk makluman semua pasal kematian tersebut, pastu book van utk uruskan sape2 staf yg nak pergi ziarah. saya dimaklumkan asal2 van jer ade tp sbb ramai, dorang guna bas. Alhamdulillah ramai yg pergi, kebanyakkan kawan2 arwah sbb arwah antara orang lama kat JPM ni tapi saya sendiri x dapat nak pergi wlupun hati nak sangat pergi. takde orang kat opis. yang saya tau, TSUB & SUB pergi. mggu ni pegawai2 & staf pun ramai jugak sambung cuti. so saya x boleh tinggalkan opis camtu jer takut ade ape2 hal / dokumen urgent yg perlu untuk tindakan. insyaallah mungkin saya akan pergi masa hari penyerahan sumbangan utk keluarga arwah. 

arwah wlupun saya x mengenali secara rapat, cuma bercakap klu saya call pejabat dorg (kitorg sama seksyen tp lain2 blok) yg saya dengar mmg sangat baik orangnya. sentiasa tenang, tak pernah bercakap hal orang & x pernah tinggi suara. klu jumpa masa meeting pun dia x byk cakap, cuma salu maklumkan pada kitorg yg dia x berapa sihat.

ape2pun, sapa2 yg terbaca entry kali ni..sedekahkan Al-Fatihah utk arwah yer..jangan lupa niatkan sekali utk semua roh2 kaum muslimin & muslimat yang dah pergi meninggalkan kita. 


semalam masa dlm kete pas balik dari klinik, hati saya tiba2 sebakk.. byk mende jadik kat diri saya akhir2 ni.. bila tingat balik berita2 org meninggal mcm ni...tiba2 saya terfikir..mcm mana agaknya perasaan kehilangan org tersayang tiba2 mcm tu?? saya dah kehilangan ayah 11 thn yg lepas, tp sempat jaga dia semasa hayat dia sakit tu, sama2 ulang alik pergi hosp. ini pulak, kehilangan yang tiba2. mintak dijauhkan.. mintak semua dipanjangkan umur. 



hari kita, entah bila..Allah jua yang Maha Mengetahui. Innalillahiwainnailaihiraju'uun...


Tuesday, 13 November 2012

✿ DUGAAN APAKAH INI...........????




                     
                  pic credit to uncle google ;)


Dah masuk 3 minggu keadaan saya macam ni. kepala berdenyut2. pagi petang siang mlm, kat rumah atau kat opis. mata celik, kepala berdenyut balik. kalau boleh, nak cabut kepala ni, letak tepi. atau paling dah tak tahan pun, hentak ke dinding. supaya sakit kene hentak tu mengatasi sakit berdenyut ni. lupa sakit cuma time tido.

pagi - demam.. sejuk menggigil2. macam dlm entry DEMAM & JANGKITAN FUNGUS KAT MUKA ni.
thari - panas..berpeluh2 walaupun hujan lebat or aircond kat opis dah cukup kuat. 
petang - sejuk balik - berstokin kat opis mengalah orang tgh musim sejuk. teguk air panas bergelas2 nak panaskan badan.
badan terasa menggigil2 buat keje. kadang2 x buat keje langsung. bos lalu depan meja, saya buat2 sibuk walaupun sbnrnya saya rasa macam nak baring jer bawah meja. tak larat sebenarnya. mata kejap2 tgk jam. mengharap kul 5pm.

masuk kereta - saya baring + tido. Yang saya tau, sampai rumah, letak henbeg, mandi, siap ape patut, lepas Isya' saya dah tido. Pernah jugak terbangun tgh2 malam, mata sampai ke pagi tak nak tido. Apekah sebenarnya??????????????? Puas dipaksa, sudahnya tido x tido kul 5am..! 

Si suami pelik... bila saya kne macam tu, pegang dahi saya, mmg panas. bila bawak pergi jumpa doc, panas dah kurang. balik rumah, panas balik. dah abis2 panas, saya menggigil2 pulak kesejukkan. dah siap2 makan ubat, dia pergi kerja. saya tak pernah mintak dia temankan sbb tau sekarang dia tgh sibuk. sangat2 sibuk. kdg2 dia pergi keje lambat juga temankan saya. urut kepala, letak minyak kat badan. sakit badan terbaring 2-3 hari terutama hari mggu.

so balik keje, dia kejutkan saya, prepare ubat saya, kdg2 beli mknn. tapi selalunya saya cuma makan buah pear jer utk alas perut. kalau takpun, makan yougurt buah. selera makan totally down. cium bau mknn yg  dia masak, lagi saya seksa tahan nak muntah. 

itu utk seminggu++, dah tak tahan sangat, jumpa doc. amik tekanan & kene tanya kul brp tido. errr....bab kul berapa tido tu yang agak payah nak jawab, sebab saya bukan jenis tido awal. nak2 sejak ade SUGAR GLIDER : CHEEZEL &CARAMEL ni, jadual tido saya sangat jauh. kalau dulu, tido tak tido paling awal kul 1am saya naik bilik. Sekarang selalunya kul 2.30 or 3.00 am baru saya tido & bangun balik 6.15am. Saya seronok sebenarnya, ada haiwan baru. tu cara saya release tension, hilangkan stress. saya duduk berjam2 dalam bilik kucing & main dengan dorg. Cheezel & Caramel pulak saya bawak keluar. Main depan tv, supaya dorg lebih jinak. Hujung minggu saya tak pergi mana2. Saya tak bertandang rumah jiran semata2 nak menyembang kosong. Asal2 menyembang kosong, dah tentu lame2 TERbuat ketupat. Saya tak minat. Saya selesa duduk rumah. Berkawan ngan haiwan, janji saya tak kacau or jaga hal tepi kain orang, itu sudah cukup baik saya rasa. tak tau ler kot ade yg x setuju dengan pandangan saya. ;)

Tapi semua jadual tu saya 100% kne ubah sekarang. Kne tido awal, kne jaga pemakanan, kene elakkan stress. ELAK STRESS???????????????????????

Ade ker orang boleh elak stress?? Rasanya saya dah puas elak stress, tp stress tu dtg jugak bertubi2 kat saya. Kat opis or mana2, saya x bergaul sangat dengan semua orang, tapi saya bukan kera sumbang. saya cuma sesekali bercakap / bergurau bila masa saya rasa perlu. robot kot kalo x reti bergurau. bukan apa, taknak bila dah baik sangat, perasaan hormat @ segan orang kat kita jadik kurang. yang penting, kerja saya siap. Sebabnyer, bila bercakap, ada la topic yg orang jadikkan bahan senda gurau yg sebenarnya sensitif pada saya. Yang TTC ni faham la kot.. itu yg satu tu, pasal keje plak, cane la saya blh elak stress kalo ade staff / opismet yang sentiasa tambah masalah pada saya. bagi saya, tak menyenangkan orang tak per, tapi jangan sesekali menyusahkan orang. bukan saya x biasa idup susah, bukan x biasa kerja susah tp yang susah ialah berhadapan dengan orang yg bermasalah & susah nak berubah. haihh...cemane la nak elak...???


16/10/2012 : 
Lepas jumpa doc, yg 1st hari tu doc amik tekanan darah. doc ckp darah saya dah sampai border.  140/90*gulppppp*. adakah saya bakal mewarisi penyakit arwah ayah, mak & abg2 saya pada umur 32 tahun??? tak sanggup rasanya! banyak kau kne pantang makan!! Doc ckp tak payah risau, tak payah stress. tak semestinya ini darah tinggi terus, maybe sebab saya sangat stress & kurang tido. So doc suruh saya jaga waktu tido, kene cukup, makan kne jaga, xde daging2 merah, xde mknn masin2, bla..bla..bla..baik! saya jaga betul2. macam biasa, saya cuma mkn buah, byk makan sayur & hanya makan ikan jer kat opis.


19/10/2012
Semalaman x bleh tido, sbb balik keje tu, pas Isya' saya dah tido tp terbangun kul 12.00 mlm. hubby keje, so mmg pagi baru balik. puas saya paksa, tapi mata x nak pejam. last2 agaknya kul 5.00am kot saya terlelap. 6.15am alarm hp bunyik. saya paksa diri bangun wlupun kepala terasa cam berat. saya pergi bilik sebelah, cari baju yg x payah iron tp nak iron tudung jer. Masa tunduk2 on suis iron, kepala saya makin berat, kaki lutut saya tetiba lembik. terus off suis iron & baring kejap kat katil bujang lam bilik baju. dah rasa ok, saya bangun balik. rasa cam nak pitam, masa tu jugak saya rasa cam diawang-awangan. rasa cam nak muntah & badan dah menggigil2. saya paksa diri mandi cepat2 konon nak bersiap tp saya tewas. badan saya betul2 lembik. saya mintak hubby ambik hp kat tkt bwh utk sms bos bgtau saya EL lagi utk kali ke-3. saya dah segan sebenarnya, asik saya jer EL, kalau x EL, saya MC. mula dari saya mula2 kne fungus ari tu. terus bersambung pulak dengan demam ni. hubby cakap, dah sakit..xkan nak pergi keje jugak. sakit betul2. bukan MC beli pastu g enjoy pun. dia bg saya makan ubat & keje cam biasa.

Semua tu berlarutan sampai sekarang cuma saya dah boleh duduk depan pc @ turun tkt bawah bg kucing ngan sugar glider makan, cuma saya x larat nak berdiri lama2. badan saya masih lemah. kalau berjalan pun kdg2 rasa cam saya berjalan dalam sampai, cam terhuyung hayang. kat opis, klu tgh berjalan ade rasa cam nak tumbang tu, saya cepat2 capai apa2 utk berpaut. kalau tak pun, saya cari kerusi.

bila dah keadaan macam tu, mmg rumah agak serabut. toto masih depan tv. sebabnya kalau saya turun bawah, rasa datang pening tu, mmg saya landing jer situ. aktiviti masak memasak mmg dah lama x buat.  masa saya MC & hari2 yg betul2 x larat / asik terbaring jer ari tu, biasanya thari hubby saya akan balik. hantar nasik or buah2. kalau sibuk sangat, dia just call bgtau x dpt balik. saya x kisah sbnrnya. rasa macam keadaan saya sakit mcm ni betul2 menyusahkan dia. kelam kabut dia. time kerja malam pun macam tu, balik keje dia terus singgah tapau mknn utk saya.

banyak benda / perkara terjadi yg buat saya betul2 tertekan kebelakangan ni. saya harap semua tu akan berlalu. dan harap saya makin sembuh. saya pun dah x larat nak fikir rasa serba salah bila tgk semua kerja2 rumah hubby yg uruskan. dengan kelam kabut nak pergi kerja.

sekarang, mana yg larat, saya paksa diri buat. badan x boleh nak dimanjakan sangat. masuk baju dalam mesin, pastu duduk slow2 sidai, x bleh tertunduk2 sangat. dalam minggu ni jugak saya masih dalam pemerhatian doc. 2 hari sekali kne g klinik, sepatutnya pergi hari ahad or isnin baru2 ni, tp hubby keje pagi & malam, bila dia balik keje tgh2 malam, saya rasa x sampai ati pulak nak ajak dia pergi klinik. rasa macam saya dah banyak menyusahkan dia. mungkin mlm ni kot pergi klinik.

kepada hubby saya, kalau dia terbukak & terbaca blog ni, saya nak mintak maaf byk2 kalau saya ni dah terlalu banyak menyusahkan dia. asik sakit memanjang. buat hidup & jadual dia sentiasa kelam kabut. saya pun x mintak keadaan macam ni. kalau saya boleh pergi satu tempat yg saya x jumpa perkataan sakit & stress tu, mmg saya dah lama pergi. apa kan daya..ni ujian untuk saya.

semoga Allah terus memberikan kesihatan yg berpanjangan utk saya. terima kasih jugak buat anak2 sedara, kawan2 & kawan alam maya yg x pernah saya jumpa tp sentiasa mendoakan saya. Allah jua yg membalasnya. Insyaallah..............










bacaan tekanan darah:
16/10/2012 : 140/90
2/11/2012 : 132/88
9/11/2012 : 140/80




# KLIK TO OLDER POSTS #

# KLIK TO OLDER POSTS #
There was an error in this gadget